Ponownie zagotowanie wody jest szkodliwe dla Twojego organizmu. Nie rób tego więcej!
Masz ochotę na kawę lub herbatę. Wstawiasz wodę, wlewasz do filiżanek... I co robisz z wodą, która Ci zostanie? Wylewasz? Zapewne robisz tak, jak większość ludzi - po prostu zostawiasz ją w czajniku, czekając do kolejnego podgrzewania wody. I to jest błąd!
Wydaje Ci się to na pewno absurdalne: "Jak to możliwe, że przegotowana drugi raz woda może być szkodliwa?"
Okazuje się, że może i to bardzo! Przyjrzyjmy się temu, co faktycznie dzieje się, kiedy woda jest gotowana.
Podczas gotowania zmienia się skład chemiczny wody i wytrącają się związki węgla. Zmienia się zawartość tlenu w wodzie i szkodliwe substancje zawarte w niej się zagęszczają. Można zrobić nawet test, w którym sprawdzisz smak herbaty zrobionej z raz zagotowanej wody i dwa razy zagotowanej wody. Im woda jest więcej razy gotowana, tym więcej ginie wirusów, ale tym samym woda jest jeszcze bardziej zanieczyszczona i wpływa negatywnie na nasz układ nerwowy.