Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego to idealna kombinacja smakowa, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

4 Smak

  1. 50 g łosoś wędzony
  2. 10 g migdały krojone

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. ciasto francuskie
  2. 100 g pasta z suszonych pomidorów
  3. 1 szt. jajko
  4. 1 łyżka sezam

1 Smak

  1. 40 g szynka parmeńska
  2. 30 g oliwki czarne

2 Smak

  1. 50 g ser pleśniowy z mleka koziego
  2. 4 szt. orzechy włoskie

3 Smak

  1. 50 g szynka włoska
  2. 30 g oliwki zielone

Sposób przygotowania:

1. Na arkuszu ciasta francuskiego rozsmaruj pastę z suszonych pomidorów (tak jak na zdjęciu poniżej, tworząc 4 pionowe rzędy).

Obrazek

2. W pierwszym rzędzie dodaj szynkę parmeńską i czarne oliwki.

Obrazek

3. W drugim rzędzie ułóż plastry pleśniowego sera i orzechy.

Obrazek

4. W kolejnym rzędzie postaw na włoską szynkę i zielone oliwki.

Obrazek

5. I na koniec ułóż wędzonego łososia i krojone migdały.

Obrazek

6. Rozsmaruj roztrzepane jajko pomiędzy nałożonymi przekąskami. Na wierzchu ułóż drugie ciasto. Posmaruj ponownie roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Podziel całość na 12 części, po czym wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne