Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego to idealna kombinacja smakowa, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

4 Smak

  1. 50 g łosoś wędzony
  2. 10 g migdały krojone

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. ciasto francuskie
  2. 100 g pasta z suszonych pomidorów
  3. 1 szt. jajko
  4. 1 łyżka sezam

1 Smak

  1. 40 g szynka parmeńska
  2. 30 g oliwki czarne

2 Smak

  1. 50 g ser pleśniowy z mleka koziego
  2. 4 szt. orzechy włoskie

3 Smak

  1. 50 g szynka włoska
  2. 30 g oliwki zielone

Sposób przygotowania:

1. Na arkuszu ciasta francuskiego rozsmaruj pastę z suszonych pomidorów (tak jak na zdjęciu poniżej, tworząc 4 pionowe rzędy).

Obrazek

2. W pierwszym rzędzie dodaj szynkę parmeńską i czarne oliwki.

Obrazek

3. W drugim rzędzie ułóż plastry pleśniowego sera i orzechy.

Obrazek

4. W kolejnym rzędzie postaw na włoską szynkę i zielone oliwki.

Obrazek

5. I na koniec ułóż wędzonego łososia i krojone migdały.

Obrazek

6. Rozsmaruj roztrzepane jajko pomiędzy nałożonymi przekąskami. Na wierzchu ułóż drugie ciasto. Posmaruj ponownie roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Podziel całość na 12 części, po czym wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser