Ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego na słodko i słono. Najlepsze na karnawał

Boże Narodzenie już za nami, więc czas najwyższy, by pomyśleć o sylwestrze i karnawale. Jeśli chcesz przygotować smaczny posiłek dla Twoich domowników lub gości, to idealnie sprawdzą się ekspresowe przekąski z ciasta z francuskiego. Zrobisz je na słodko lub na słono. Poznaj, w związku z tym, te najlepsze przepisy!

ObrazekPrzekąski z ciasta francuskiego - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube schnell food
Karol Wiak

Przekąski z ciasta francuskiego na słodko - co warto przygotować?

Rozpoczynamy od zaprezentowania możliwości, na podstawie których można wyczarować słodkie pyszności z ciastem francuskim w roli głównej. Najważniejszy w tym wszystkim jest fakt, że zrobisz je błyskawicznie. Na pewno będzie smacznie!

Ciastka francuskie z nutellą

Jeśli ma być smacznie i wyjątkowo, to dobrze jest połączyć ciasto francuskie z popularnym przysmakiem, jakim jest nutella. Oprócz gotowego ciasta francuskiego potrzebne Ci tu będą: 6 łyżeczek nutelli, 30 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej, jajko, łyżka mleka i 1/4 szklanki cukru pudru. Rozpoczynamy od wycięcia kwadratów (10 x 10 cm) z ciasta francuskiego. Na róg każdego z nich nakładamy łyżeczkę nutelli. Roztrzepanym jajkiem z łyżeczką wody smarujemy brzegi ciasta i następnie dociskamy widelcem. Wierzch smarujemy jajkiem.

Obrazek
Ciasto francuskie - Pyszności

Przystępujemy do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 10 minut, do uzyskania efektu złotej skórki. Wystudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem i rozpuszczoną czekoladą z łyżką mleka. Gotowe!

Jakie przekąski z ciasta francuskiego warto przygotować na słono?

Skoro były przekąski z ciasta francuskiego w wersji na słodko, to czas najwyższy przygotować również te opcje na słono. Będzie smacznie i ekspresowo, a do ich przygotowania wykorzystasz łatwo dostępne składniki.

Ciasto francuskie z żółtym serem i pieczarkami w formie pierożków

To bardzo prosta w przygotowaniu przekąska. Rozpoczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną kostkę. Teraz, na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i następnie dodajemy pieczarki. Wszystko smażymy do momentu odparowania wody. Ciasto francuskie kroimy w trójkąty. Na każdy z nich kładziemy kawałek żółtego sera i następnie po łyżeczce farszu z pieczarkami. Brzegi ciasta łączymy i sklejamy, a wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - do zarumienienia się ciasta.

Obrazek
Przygotowanie ciasta francuskiego - Pyszności

Francuskie roladki z pesto

Jeśli chcesz przygotować możliwie najprostsze przekąski z ciasta francuskiego, to idealnym rozwiązaniem będą francuskie roladki z pesto. Co musisz zrobić w tym przypadku? Ciasto francuskie pokrój w prostokąciki i następnie każdy z nich posmaruj cienką warstwą pesto. Ciasto zawiń w roladę, a boki dociśnij, aby farsz nie wypłynął. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Lubisz smaczne przekąski? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować zapiekany camembert z pomidorkami:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇