Ułóż na nim udka z kurczaka i zapiecz. Tak soczystego mięsa jeszcze nie próbowałeś
Nie ulega żadnej wątpliwości, że dania z drobiu należą do kategorii tych ulubionych, gdy mówimy o obiadach w Polsce. Popularną formą są tu m.in. pieczone udka z kurczaka. Dlatego też zdradzamy przepis na soczyste udka zapiekane na ryżu. To danie Cię zachwyci.
25.11.2022 11:10
Pieczone udka z kurczaka na ryżu - niezwykły smak i prostota wykonania
Na samym wstępie warto podkreślić, że jest to obiad, który praktycznie zrobi się sam. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i co najważniejsze - wyróżnia się smakiem. Bez problemu, możesz go przygotować w związku z tym na obiad po pracy lub na rodzinne spotkanie w weekend. Możecie być pewni tego, że tak soczystego mięsa jeszcze nigdy nie próbowaliście. Cały sekret tkwi przede wszystkim w świeżym mięsie i specjalnie przygotowanej zalewie, którą wlejemy do naczynia żaroodpornego. Już dziś zachwyć smakiem swoją rodzinę i przygotuje pieczone udka z kurczaka.
Jak przygotować pieczone udka z kurczaka na ryżu?
Proste, szybkie, smaczne, soczyste, banalne i wyjątkowe - przymiotników, które określają to danie, jest całe mnóstwo. Poznaj najlepszą recepturę na pieczone udka z kurczaka na ryżu. Ten smak Cię zachwyci.
Składniki:
- 2 woreczki ryżu (200 g)
- 5-6 podudzi z kurczaka
- 4 małe cebule
- szczypta chilli w proszku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia.
Składniki na zalewę:
- łyżka masła
- 600 ml wody
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Jeśli chcesz przygotować pieczone udka z kurczaka na ryżu, to rozpocznij od umycia i osuszenia podudzi z kurczaka. Następnie należy obtoczyć je w papryce, chilli, pieprzu i soli i podsmażyć je na rozgrzanej patelni. W tym czasie, na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, a na niego pokrojoną w grube plastry cebulę. Następnie na ryżu i cebuli układamy podudzia. Przystępujemy do przygotowania zalewy. Zagotowaną wodę przelewamy do miski i dodajemy wszystkie wymienione wyżej składniki.
Finalny krok to przelanie gotowej zalewy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 60-70 minut. Pieczone udka będą gotowe w momencie, gdy ryż wchłonie całą zalewę. Smacznego!
Lubisz przekąski z kurczakiem w roli głównej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na sałatkę chryzantema: