Ułóż na nim udka z kurczaka i zapiecz. Tak soczystego mięsa jeszcze nie próbowałeś

Nie ulega żadnej wątpliwości, że dania z drobiu należą do kategorii tych ulubionych, gdy mówimy o obiadach w Polsce. Popularną formą są tu m.in. pieczone udka z kurczaka. Dlatego też zdradzamy przepis na soczyste udka zapiekane na ryżu. To danie Cię zachwyci.

ObrazekPieczone udka z kurczaka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Pieczone udka z kurczaka na ryżu - niezwykły smak i prostota wykonania

Na samym wstępie warto podkreślić, że jest to obiad, który praktycznie zrobi się sam. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i co najważniejsze - wyróżnia się smakiem. Bez problemu, możesz go przygotować w związku z tym na obiad po pracy lub na rodzinne spotkanie w weekend. Możecie być pewni tego, że tak soczystego mięsa jeszcze nigdy nie próbowaliście. Cały sekret tkwi przede wszystkim w świeżym mięsie i specjalnie przygotowanej zalewie, którą wlejemy do naczynia żaroodpornego. Już dziś zachwyć smakiem swoją rodzinę i przygotuje pieczone udka z kurczaka.

Obrazek
Podudzia - Pyszności

Jak przygotować pieczone udka z kurczaka na ryżu?

Proste, szybkie, smaczne, soczyste, banalne i wyjątkowe - przymiotników, które określają to danie, jest całe mnóstwo. Poznaj najlepszą recepturę na pieczone udka z kurczaka na ryżu. Ten smak Cię zachwyci.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu (200 g)
  • 5-6 podudzi z kurczaka
  • 4 małe cebule
  • szczypta chilli w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Składniki na zalewę:

  • łyżka masła
  • 600 ml wody
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz przygotować pieczone udka z kurczaka na ryżu, to rozpocznij od umycia i osuszenia podudzi z kurczaka. Następnie należy obtoczyć je w papryce, chilli, pieprzu i soli i podsmażyć je na rozgrzanej patelni. W tym czasie, na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, a na niego pokrojoną w grube plastry cebulę. Następnie na ryżu i cebuli układamy podudzia. Przystępujemy do przygotowania zalewy. Zagotowaną wodę przelewamy do miski i dodajemy wszystkie wymienione wyżej składniki.

Obrazek
Pieczone udka - Pyszności

Finalny krok to przelanie gotowej zalewy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 60-70 minut. Pieczone udka będą gotowe w momencie, gdy ryż wchłonie całą zalewę. Smacznego!

Lubisz przekąski z kurczakiem w roli głównej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na sałatkę chryzantema:

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis