PrzepisBłyskawiczny przepis na serowe oponki. Zrobisz je w pół godziny!

Błyskawiczny przepis na serowe oponki. Zrobisz je w pół godziny!

Błyskawiczny przepis na serowe oponki. Zrobisz je w pół godziny!
Ewa
30.03.2021 13:20

Kto powiedział, że pączki i oponki je się tylko w Tłusty Czwartek? Według mnie, każdy dzień jest dobry na odrobinę słodyczy ;)

Obraz

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego (lub wanilinowego)
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki spirytusu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do usmażenia
  • odrobina skórki z cytryny (opcjonalnie)
Obraz

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę i sodę. Dodaj do nich zmielony twaróg, żółtka, śmietanę, cukier (zwykły i waniliowy). Wyrób ciasto. Jeśli się klei- podsyp mąką. Możesz również dodać skórkę z cytryny.
  2. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Dużą szklanką wykrój kółko, a kieliszkiem- dziurkę w środku.
  3. Oponki smaż w gorącym oleju, z obu stron, po ok. minutę, aż się ładnie zarumienią.
  4. Gdy oponki przestygną- możesz posypać je cukrem pudrem.
Obraz

Wskazówka:

Smaż oponki stopniowo, nie wrzucaj zbyt dużej ilości ciasta do oleju. Obniżysz w ten sposób temperaturę, przez co ciasto wchłonie więcej tłuszczu i będzie po prostu ciężkie i niesmaczne.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także