Błyskawiczny przepis na serowe oponki. Zrobisz je w pół godziny!
Kto powiedział, że pączki i oponki je się tylko w Tłusty Czwartek? Według mnie, każdy dzień jest dobry na odrobinę słodyczy ;)
Składniki:
- 250 g twarogu
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 żółtka
- opakowanie cukru waniliowego (lub wanilinowego)
- 3 łyżki cukru
- 1-2 łyżeczki spirytusu
- 1,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- olej lub smalec do usmażenia
- odrobina skórki z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę i sodę. Dodaj do nich zmielony twaróg, żółtka, śmietanę, cukier (zwykły i waniliowy). Wyrób ciasto. Jeśli się klei- podsyp mąką. Możesz również dodać skórkę z cytryny.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Dużą szklanką wykrój kółko, a kieliszkiem- dziurkę w środku.
- Oponki smaż w gorącym oleju, z obu stron, po ok. minutę, aż się ładnie zarumienią.
- Gdy oponki przestygną- możesz posypać je cukrem pudrem.
Wskazówka:
Smaż oponki stopniowo, nie wrzucaj zbyt dużej ilości ciasta do oleju. Obniżysz w ten sposób temperaturę, przez co ciasto wchłonie więcej tłuszczu i będzie po prostu ciężkie i niesmaczne.