WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Błyskawiczny przepis na serowe oponki. Zrobisz je w pół godziny!

Kto powiedział, że pączki i oponki je się tylko w Tłusty Czwartek? Według mnie, każdy dzień jest dobry na odrobinę słodyczy ;)

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • opakowanie cukru waniliowego (lub wanilinowego)
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki spirytusu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do usmażenia
  • odrobina skórki z cytryny (opcjonalnie)
Obrazek

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę i sodę. Dodaj do nich zmielony twaróg, żółtka, śmietanę, cukier (zwykły i waniliowy). Wyrób ciasto. Jeśli się klei- podsyp mąką. Możesz również dodać skórkę z cytryny.
  2. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Dużą szklanką wykrój kółko, a kieliszkiem- dziurkę w środku.
  3. Oponki smaż w gorącym oleju, z obu stron, po ok. minutę, aż się ładnie zarumienią.
  4. Gdy oponki przestygną- możesz posypać je cukrem pudrem.
Obrazek

Wskazówka:

Smaż oponki stopniowo, nie wrzucaj zbyt dużej ilości ciasta do oleju. Obniżysz w ten sposób temperaturę, przez co ciasto wchłonie więcej tłuszczu i będzie po prostu ciężkie i niesmaczne.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser