Przepisy na słodkie przekąski na Dzień Dziecka

1 czerwca to niezwykle ważna data. To właśnie wtedy obchodzony jest Światowy Dzień Dziecka. Z tej okazji, warto postarać się o to, by twoje dzieci poczuły się wyjątkowo w tym dniu. Obowiązkowe będą atrakcje na Dzień Dziecka, prezenty, a także coś słodkiego. W tym ostatnim, akurat jesteśmy w stanie ci pomóc. Poznaj przepisy na słodkie przekąski, które zachwycą twojego malucha.

ObrazekDzień Dziecka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

1 czerwca Dzień Dziecka to wyjątkowy dzień, w którym najważniejszą rolę odgrywają milusińscy. W wielu miejscach Polski, a zdarza się, że i na świecie, królują dzien dziecka atrakcje. A to nie wszystko, bo warto jest zachwycić swoje dzieci w nieco inny i smaczny sposób. Zamiast kupować słodycze, które są uwielbiane przez dzieci, warto jest postawić na słodkie przekąski, które możesz samodzielnie przygotować w swoim domu. Nie czekaj dłużej i poznaj te najlepsze receptury.

1 czerwca Dzien Dziecka - wyjątkowy i słodki dzień

1 czerwca to Światowy Dzień Dziecka, który w Polsce obchodzony jest począwszy od 1 czerwca 1952 roku. To wyjątkowy dzień, w którym skupiamy się na potrzebach i prawach najmłodszych członków społeczeństwa. To dobry moment na to, by w tym dniu warto zrobić coś wyjątkowego dla dzieci - zorganizować wesołą zabawę, wybrać się na wycieczkę lub po prostu spędzić czas razem. Dobrym pomysłem jest także zaserwowanie dzieciom słodkiego poczęstunku, który na pewno zrobi na nich wrażenie.

Obrazek
Dzień Dziecka - Pyszności; Foto Canva.com

Świetną opcją będzie tu na pewno pyszne ciasto, wypieki z kolorowymi lukrami lub owocowymi galaretkami, czy kolorowe tęczowe babeczki. Dobrym wyborem są także lody domowe lub kolorowe sorbety pucharkach. Pamiętaj jednak o tym, że słodycze nie powinny być jedynym elementem menu - warto też postawić na zdrowe przekąski, takie jak owoce, warzywa, orzechy czy jogurty. Spokojnie, wszystko da się połączyć.

Słodkie przekąski na Dzień Dziecka - co warto przygotować?

Dzień Dziecka to doskonała okazja, aby sprawić najmłodszym wiele radości i przypomnieć im, że są dla nas bardzo ważni. Dzień Dziecka atrakcje to jedna z możliwości, ale dobrze jest postawić również na słodkie przekąski na Dzień Dziecka. Niektóre z nich są bardziej, a inne - mniej skomplikowane. Możesz być jednak pewny tego, że radość twojego dziecka będzie tu nie do opisania.

Malinowe lody na patyku

W jednym z artykułów zaprezentowaliśmy ci przepis na domowe lody na bazie śmietany. Tym razem, czas na owocowe lody z dodatkiem maślanki lub jogurtu. Malinowe lody dla dzieci, w takim wydaniu, będą świetną opcją, szczególnie na upalny Dzień Dziecka.

Składniki:

  • maślanka lub jogurt
  • 500 g malin
  • cukier do smaku.
Obrazek
Lody malinowe na patyku - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj maliny i dodaj odpowiednią ilość cukru do smaku.
  2. Przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  3. Odlej jedną część musu, a do drugiej części dodaj pół szklanki maślanki.
  4. Wypełnij foremki do lodów najpierw częścią musu. Wstaw go na chwilę do zamrażarki i później dolej część z maślanką.
  5. Włóż patyczek do lodów i zamrażaj je przez całą noc.

Ciasto Kraina Lodu - propozycja nie tylko dla fanów filmu

Twoja córka uwielbia królową Elsę? Możesz sprawić jej niezwykłą niespodziankę i samodzielnie upiec ciasto Kraina Lodu, które będzie świetną opcją, nie tylko na Dzień Dziecka. Jogurtowiec jest delikatny, smaczny i naprawdę lekki. Przygotuj je już teraz.

Składniki na biszkopt:

  • pół szklanki mąki
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • około pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę jogurtową:

  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • 3 duże opakowania jogurtu greckiego
  • 7 pełnych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • 2 łyżki niebieskiej galaretki
  • 50 ml mleka.

Składniki na górę ciasta i dekoracja:

  • 300 ml gorącej wody
  • niebieska galaretka
  • posypka gwiazdki
  • bita śmietana.
Obrazek
Ciasto Kraina Lodu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Wystrzałowa Kuchnia

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj biszkopt. Ubij białka z cukrem, cały czas stopniowo dodając po żółtku. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do jajek. Wymieszaj delikatnie. Piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia.
  2. Czas na masę jogurtową. W tym celu ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj. Podziel masę na dwie równe części. W 50 ml mleka rozpuść żelatynę i następnie wymieszaj ją z jedną częścią masy jogurtowej. Przelej masę na biszkopt i dokładnie wyrównaj. Wstaw do lodówki, by masa stężała. Do drugiej części masy jogurtowej dodaj galaretkę rozpuszczoną w 50 ml wody. Wymieszaj. Przelej ją na stężałą białą masę i ponownie wstaw do lodówki lub zamrażalnika.
  3. Następna w kolejności będzie góra ciasta. Rozpuść galaretkę w 300 ml gorącej wody. A, gdy zacznie lekko tężeć, to przelej ją na zastygłą niebieską masę jogurtową.
  4. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Udekoruj bitą śmietaną i zimową posypką. Smacznego!

Misie - smaczne ciasteczka na Dzień Dziecka

Były domowe lody, ciasto na Dzień Dziecka, więc czas na ciasteczka. Ten słodki przysmak, w formie misiów, na pewno zachwyci twoje dzieci. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Będziesz potrzebował tylko kilku składników.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki i 230 g mąki
  • 30 g kakao
  • 100 g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • żółtko
  • 50 g gorzkiej i 50 g białej czekolady.
Obrazek
Ciasteczka misie na Dzień Dziecka - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Dodaj kilka kropel aromatu i żółtko i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
  3. Do masy wsyp mąkę i wyrób jednolite gładkie ciasto.
  4. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj 2 łyżki mąki, a do drugiej - kakao. Zagnieć kule do połączenia się składników. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
  5. Rozwałkuj schłodzone ciasto na cienkie placki i wycinaj z nich duże koła (około 7 cm średnicy) i małe koła o średnicy około 4 cm. Pamiętaj, że na jedno duże ciemne kółko przypadają dwa małe i na odwrót.
  6. Na dużej białej powierzchni ułóż całe okrągłe kółko w kolorze brązowym - to będzie nos. Następnie bierz mniejsze kółko brązowe i przecinaj je na pół, umieszczając obie połówki pod dużym białym kołem tak, aby większa część wystawała - to będą uszy.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 14 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź i udekoruj.
  8. Aby udekorować ciasteczka, należy rozpuścić ciemną i białą czekoladę w osobnych miskach w kąpieli wodnej. Umieść je w szprycy i udekoruj ciasteczka. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie