5 genialnych pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego. Każdy znajdzie coś dla siebie
Ciasto francuskie to jeden z tych składników spożywczych, który można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. I nie mówię tu jedynie o deserach, ale też pysznych przekąskach na słono.
20.11.2017 | aktual.: 09.05.2018 15:01
Nie wierzysz? Zapoznaj się z całym artykułem, a wszystko stanie się jasne!
#1 Łyżki z ciasta francuskiego z pyszną pastą i oliwkową niespodzianką
Ciasto francuskie w tym przypadku pomoże Ci stworzyć oryginalną przekąskę, która z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Ciasto wykorzystaj do stworzenia jadalnych łyżeczek (obrysowując ich kształt) oraz oliwkowej niespodzianki (wytnij z ciasta małe kółka, nałóż na nie pastę pomidorową oraz oliwki i przykryj ciastem). Formę z przekąskami wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 10 minut. Przygotuj pastę z tuńczyka, którą ozdobisz powstałe łyżeczki. Przydatne okażą się tu również pomidorki oraz liście bazylii.
#2 Bananowo-czekoladowe szaleństwo
Z ciasta francuskiego wydziel kilka kwadratów. Następnie z połowy tego typu elementów wykrój środek. Części z wycięciami nałóż na całe kwadraty. Rozprowadź po ich powierzchni roztrzepane jajko. Przyszłe kieszonki piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po tym czasie wyjmij blachę i w każdym kwadracie zrób otwór. Następnie wypełnij je nutellą i kawałkami bananów. Ponownie umieść kieszonki w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Tym razem piecz je 5 minut. Gotowe kieszonki udekoruj kawałkami orzechów laskowych i to wszystko.
#3 Gofry z ciasta francuskiego z szynką, serem i pieczarkami
Ciasto francuskie podziel na 2 części. Na jednej z nich rozprowadź sos pomidorowy i zioła prowansalskie. Kolejną warstwę utwórz z szynki, sera oraz pieczarek. Przykryj całość drugą częścią ciasta francuskiego. Przy pomocy widelca połącz dobrze krawędzie przyszłych gofrów. Umieść ciasto w gofrownicy i piecz, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
#4 Domowe lody z KitKat’em w rożku z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie sprawdzi się również jako różek do lodów, m.in. w duecie z domowej roboty lodami z Kitkat'em. Rozdrobnij batoniki KitKat. Połacz je z mlekiem skondensowanym oraz ubitą śmietanką 30%. Mroź powstałą mieszankę przez całą noc. Ciasto francuskie podziel na 2-centymetrowe paski, a następnie utwórz z nich stożki (zrobione z papieru i folii aluminiowej). Gotowe rożki piecz w piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza) przez 10 minut.
#5 Spirale z ciasta francuskiego z pesto, mozzarellą i parmezanem
I na koniec propozycja na pyszną przekąskę. Na arkuszu ciasta francuskiego rozprowadź pesto, a następnie posyp całość mozzarellą. Na wierzchu ułóż drugie ciasto francuskie i podziel całość na paski, z których zwiń spirale. Spirale posmaruj roztrzepanym jajkiem, dopraw do smaku oraz posyp parmezanem. Piecz je w piekarniku, w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 25 minut.