WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

5 genialnych pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego. Każdy znajdzie coś dla siebie

Ciasto francuskie to jeden z tych składników spożywczych, który można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. I nie mówię tu jedynie o deserach, ale też pysznych przekąskach na słono.

Obrazek
Frania

Nie wierzysz? Zapoznaj się z całym artykułem, a wszystko stanie się jasne!

#1 Łyżki z ciasta francuskiego z pyszną pastą i oliwkową niespodzianką

Obrazek

Ciasto francuskie w tym przypadku pomoże Ci stworzyć oryginalną przekąskę, która z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Ciasto wykorzystaj do stworzenia jadalnych łyżeczek (obrysowując ich kształt) oraz oliwkowej niespodzianki (wytnij z ciasta małe kółka, nałóż na nie pastę pomidorową oraz oliwki i przykryj ciastem). Formę z przekąskami wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 10 minut. Przygotuj pastę z tuńczyka, którą ozdobisz powstałe łyżeczki. Przydatne okażą się tu również pomidorki oraz liście bazylii.

#2 Bananowo-czekoladowe szaleństwo

Obrazek

Z ciasta francuskiego wydziel kilka kwadratów. Następnie z połowy tego typu elementów wykrój środek. Części z wycięciami nałóż na całe kwadraty. Rozprowadź po ich powierzchni roztrzepane jajko. Przyszłe kieszonki piecz przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Po tym czasie wyjmij blachę i w każdym kwadracie zrób otwór. Następnie wypełnij je nutellą i kawałkami bananów. Ponownie umieść kieszonki w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Tym razem piecz je 5 minut. Gotowe kieszonki udekoruj kawałkami orzechów laskowych i to wszystko.

#3 Gofry z ciasta francuskiego z szynką, serem i pieczarkami

Obrazek

Ciasto francuskie podziel na 2 części. Na jednej z nich rozprowadź sos pomidorowy i zioła prowansalskie. Kolejną warstwę utwórz z szynki, sera oraz pieczarek. Przykryj całość drugą częścią ciasta francuskiego. Przy pomocy widelca połącz dobrze krawędzie przyszłych gofrów. Umieść ciasto w gofrownicy i piecz, aż ciasto nabierze złocistego koloru.

#4 Domowe lody z KitKat’em w rożku z ciasta francuskiego

Obrazek

Ciasto francuskie sprawdzi się również jako różek do lodów, m.in. w duecie z domowej roboty lodami z Kitkat'em. Rozdrobnij batoniki KitKat. Połacz je z mlekiem skondensowanym oraz ubitą śmietanką 30%. Mroź powstałą mieszankę przez całą noc. Ciasto francuskie podziel na 2-centymetrowe paski, a następnie utwórz z nich stożki (zrobione z papieru i folii aluminiowej). Gotowe rożki piecz w piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza) przez 10 minut.

#5 Spirale z ciasta francuskiego z pesto, mozzarellą i parmezanem

Obrazek

I na koniec propozycja na pyszną przekąskę. Na arkuszu ciasta francuskiego rozprowadź pesto, a następnie posyp całość mozzarellą. Na wierzchu ułóż drugie ciasto francuskie i podziel całość na paski, z których zwiń spirale. Spirale posmaruj roztrzepanym jajkiem, dopraw do smaku oraz posyp parmezanem. Piecz je w piekarniku, w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser