Brukselkowe koreczki

Ciekawy pomysł na pyszną przekąskę? Nic prostszego, wystarczy, że raz skosztujesz naszą propozycję, a na pewno Ci się spodoba!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 12 szt. brukselki
  2. 2-3 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1/2 łyżeczki sól
  4. 100 g boczek wędzony
  5. 1 szt. cebula
  6. 2 szt. ząbki czosnku
  7. 1/4 szkl cukier brązowy
  8. 2 łyżki syrop klonowy
  9. 2 łyżki ocet jabłkowy
  10. 1 szt. ser camembert

Sposób przygotowania:

1. Podziel brukselki na pół. Polej je oliwą z oliwek i dopraw przy pomocy soli i pieprzu. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

2. W międzyczasie podsmaż na patelni kawałki boczku.

Obrazek

3. Po chwili je zdejmij i na pustej patelni połącz ze sobą: cebulę, czosnek, brązowy cukier oraz ocet jabłkowy.

Obrazek

4. Po chwili doda syrop klonowy oraz chilli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Obrazek

5. Podziel ser na mniejsze kawałki.

Obrazek

6. Po czym z wszystkich produktów stwórz koreczki, układając je w następującej kolejności: brukselka, boczek, mieszanka cebuli, ser i ponownie brukselka. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀