Przestań dodawać do kawy śmietankę i cukier. Z tym dodatkiem smakuje jak z najlepszej kawiarni

Zapomnij o słodkich syropach i śmietance. Ta kawa to odpowiedź na twoje błagania o coś lepszego niż karmelowe latte na mleku owsianym. Jeden prosty składnik sprawia, że poranna kawusia dosłownie zmienia się w nektar bogów.

Kawa bananowa jest lepsza niż wersje z cukremKawa bananowa jest lepsza niż wersje z cukrem
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Lato może i powoli się kończy, ale kto powiedział, że nie można pić pysznych mrożonych napojów? Taka kawa bananowa to świetna propozycja na gorące dni i nie tylko. Zamiast słodkich dodatków wystarczy dojrzały, zamrożony owoc, który naturalnie zagęszcza i nadaje słodyczy. To rozwiązanie jest nie tylko zdrowsze, ale też praktyczne, bo ta kawa smakuje jak deser, a jednocześnie pobudza i chłodzi. Ja jestem nią zafascynowana, a ty koniecznie ją przetestuj. Usiądź z nią na spokojnie przy stole i się delektuj każdym łykiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Kawa bananowa to naturalnie słodki deser bez dodatku cukru

Napój łączy pobudzające działanie kofeiny z delikatną, kremową konsystencją banana. Co ważne: nie potrzebujesz już cukru ani śmietanki, bo całą robotę robi mrożony owoc. To idealna propozycja na drugie śniadanie w upalny dzień albo szybki deser po obiedzie. Można ją zrobić zarówno z mlekiem krowim, jak i roślinnym, a nawet całkowicie bez mleka. Koniecznie dodaj kilka kostek lodu, bo wtedy będziesz mieć mrożoną kawę.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan (zamrożony w kawałkach),
  • filiżanka espresso,
  • 50 ml mleka (krowiego lub roślinnego),
  • garść kostek lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Banana włóż do zamrażarki na 2-3 godziny. Zanim jednak to zrobisz, pokrój go na mniejsze kawałki.
  2. Zamrożonego banana przełóż do blendera lub miksera i odstaw na 5-10 minut, by lekko zmiękł.
  3. Dodaj mleko i miksuj przez około 2-3 minuty, aż masa będzie gładka i puszysta.
  4. Przełóż kostki lodu (jeśli chcesz mocno mrożoną kawę) i bananową bazę do wysokiej szklanki.
  5. Wlej świeżo zaparzone espresso i wymieszaj lub zostaw warstwy, jeśli chcesz efekt wizualny. Możesz na górę położyć trochę bitej śmietany, żeby kawa wyglądała jak z restauracji.
  6. Podawaj od razu, a najlepiej z grubą słomką lub łyżeczką.

Jeśli chcesz podrasować smak i sprawić, że kawa bananowa wejdzie na wyższy poziom, dodaj masło orzechowe lub kakao. Fajnym pomysłem jest też kardamon i cynamon.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Nie śmietana i nie boczek. Włosi robią carbonarę z innych produktów
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟