Kremowy deser z kilku składników. Wygładza skórę i wspiera hormony

Czekoladowy krem z awokado to zdrowa alternatywa dla klasycznych, tłustych deserów, ponieważ jest kremowy, intensywnie czekoladowy, a przy tym prosty i szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się jako lekki deser na co dzień, ale też jako dodatek do placków, naleśników, pieczywa i ciast. Można go zjeść od razu lub schłodzić, a wtedy zyskuje jeszcze gładszą, aksamitną konsystencję.
Krem z awokadoPrzełóż do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Inga Erhan

Bazą kremu jest awokado, czyli najkaloryczniejszy owoc świata, który jednocześnie należy do najzdrowszych. Zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy, który obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i wspiera układ sercowo-naczyniowy. Jest także wyjątkowo bogaty w potas, zawiera go więcej niż banan, więc pomaga regulować ciśnienie krwi i utrzymać równowagę elektrolitową organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Awokado to również źródło witamin: A, C, E, K oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niezwykle ważnego dla kobiet w ciąży i wszystkich osób dbających o układ nerwowy. Znajdziemy w nim także błonnik, antyoksydanty, fitosterole i cenne minerały takie jak magnez, cynk, miedź i mangan. To wszystko powoduje, że awokado działa przeciwzapalnie, wspiera trawienie, a dzięki obecności witaminy E korzystnie wpływa na kondycję skóry i wspiera procesy starzenia.

Tłuszcze zawarte w awokado zwiększają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), dlatego warto je łączyć z innymi odżywczymi składnikami, takimi jak kakao, banan czy daktyle. Właśnie dlatego czekoladowy krem z awokado to nie tylko deser, ale prawdziwa porcja odżywczego wsparcia dla organizmu, szczególnie wtedy, gdy potrzebujesz czegoś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić zdrowy krem czekoladowy?

Czekoladowy krem z awokado

Składniki:

  • 1/2 awokado,
  • 1 mały banan,
  • 1/4 szklanki napoju sojowego,
  • 2 daktyle suszone,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy.
Deser, który wygładza skórę, wspiera hormony i daje czystą przyjemność
Przygotuj składniki, umieść je w pojemniku do blendera i zblenduj na gładki krem

Sposób przygotowania:

  1. Umyj awokado i przetnij na pół. Połówkę z pestką skrop cytryną, zawiń w folię i schowaj do lodówki.
  2. Z drugiej wyjmij miąższ i pokrój. Daktyle pokrój w plasterki. Do blendera wrzuć awokado, banana, daktyle, mleko roślinne, syrop z agawy i kakao.
  3. Zblenduj na gładki krem. Przełóż do miseczki lub słoiczka.
  4. Przechowuj w zamkniętym naczyniu w lodówce maksymalnie do 2 dni.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟