Kremowy deser z kilku składników. Wygładza skórę i wspiera hormony

Czekoladowy krem z awokado to zdrowa alternatywa dla klasycznych, tłustych deserów, ponieważ jest kremowy, intensywnie czekoladowy, a przy tym prosty i szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się jako lekki deser na co dzień, ale też jako dodatek do placków, naleśników, pieczywa i ciast. Można go zjeść od razu lub schłodzić, a wtedy zyskuje jeszcze gładszą, aksamitną konsystencję.
Krem z awokadoPrzełóż do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Inga Erhan

Bazą kremu jest awokado, czyli najkaloryczniejszy owoc świata, który jednocześnie należy do najzdrowszych. Zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy, który obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i wspiera układ sercowo-naczyniowy. Jest także wyjątkowo bogaty w potas, zawiera go więcej niż banan, więc pomaga regulować ciśnienie krwi i utrzymać równowagę elektrolitową organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Awokado to również źródło witamin: A, C, E, K oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niezwykle ważnego dla kobiet w ciąży i wszystkich osób dbających o układ nerwowy. Znajdziemy w nim także błonnik, antyoksydanty, fitosterole i cenne minerały takie jak magnez, cynk, miedź i mangan. To wszystko powoduje, że awokado działa przeciwzapalnie, wspiera trawienie, a dzięki obecności witaminy E korzystnie wpływa na kondycję skóry i wspiera procesy starzenia.

Tłuszcze zawarte w awokado zwiększają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), dlatego warto je łączyć z innymi odżywczymi składnikami, takimi jak kakao, banan czy daktyle. Właśnie dlatego czekoladowy krem z awokado to nie tylko deser, ale prawdziwa porcja odżywczego wsparcia dla organizmu, szczególnie wtedy, gdy potrzebujesz czegoś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić zdrowy krem czekoladowy?

Czekoladowy krem z awokado

Składniki:

  • 1/2 awokado,
  • 1 mały banan,
  • 1/4 szklanki napoju sojowego,
  • 2 daktyle suszone,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy.
Deser, który wygładza skórę, wspiera hormony i daje czystą przyjemność
Przygotuj składniki, umieść je w pojemniku do blendera i zblenduj na gładki krem

Sposób przygotowania:

  1. Umyj awokado i przetnij na pół. Połówkę z pestką skrop cytryną, zawiń w folię i schowaj do lodówki.
  2. Z drugiej wyjmij miąższ i pokrój. Daktyle pokrój w plasterki. Do blendera wrzuć awokado, banana, daktyle, mleko roślinne, syrop z agawy i kakao.
  3. Zblenduj na gładki krem. Przełóż do miseczki lub słoiczka.
  4. Przechowuj w zamkniętym naczyniu w lodówce maksymalnie do 2 dni.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?