Na deser zajadamy złote jagody. Moje dziecko mówi, że smakują jak żelki
Suszone owoce i orzechy to przekąska, która skutecznie ładuje baterie. Żeby nie było nudno, warto wyjść poza standardowy repertuar. Moim ostatnim odkryciem są tzw. złote jagody – owoce uprawiane w Ameryce Południowej. W wersji suszonej smakują jak żelki, ale są o wiele zdrowsze.
Złote jagody lub inaczej jagody inkaskie znane są także jako miechunka peruwiańska. To małe, pomarańczowe owoce pochodzące z Ameryki Południowej o zaskakujących właściwościach prozdrowotnych. Są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze – wspierają odporność, poprawiają kondycję skóry i hamują procesy starzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Jak smakuje suszona miechunka?
Suszone złote jagody mają przyjemny słodko-kwaśny smak i zaskakującą konsystencję. To dlatego, że w środku owoców znajduje się dużo drobnych pestek, które po wysuszeniu przyjemnie chrupią.
Świeża miechunka również dostarcza samych przyjemnych doznać. Wygląda jak mały pomarańczowy pomidorek, a jej miąższ przypomina w smaku brzoskwinię lub ananasa z dodatkiem cytryny. Owoce znajdują się w fantazyjnych osłonkach – nic więc dziwnego, że kucharze i cukiernicy często sięgają po nie do ozdabiania swoich potraw lub wypieków.
Ile suszonych owoców można jeść dziennie?
Suszona miechunka, obok wielu wartościowych składników, zawiera także dużą ilość cukru, więc warto po nią sięgać z umiarem. Bezpieczna dzienna porcja to ok. 30–40 g suszonych owoców, co mniej więcej przekłada się na 2–3 łyżki stołowe. Taka przekąska jest również bogata w błonnik, który w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na pracę jelit, ale w nadmiarze możesz powodować dyskomfort w postaci wzdęć czy bólów brzucha.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.