Na deser zajadamy złote jagody. Moje dziecko mówi, że smakują jak żelki

Suszone owoce i orzechy to przekąska, która skutecznie ładuje baterie. Żeby nie było nudno, warto wyjść poza standardowy repertuar. Moim ostatnim odkryciem są tzw. złote jagody – owoce uprawiane w Ameryce Południowej. W wersji suszonej smakują jak żelki, ale są o wiele zdrowsze.

Suszone jagody inkaskieSuszone jagody inkaskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Złote jagody lub inaczej jagody inkaskie znane są także jako miechunka peruwiańska. To małe, pomarańczowe owoce pochodzące z Ameryki Południowej o zaskakujących właściwościach prozdrowotnych. Są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze – wspierają odporność, poprawiają kondycję skóry i hamują procesy starzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Jak smakuje suszona miechunka?

Suszone złote jagody mają przyjemny słodko-kwaśny smak i zaskakującą konsystencję. To dlatego, że w środku owoców znajduje się dużo drobnych pestek, które po wysuszeniu przyjemnie chrupią.

Świeża jagoda inkaska
Świeża jagoda inkaska © Adobe Stock

Świeża miechunka również dostarcza samych przyjemnych doznać. Wygląda jak mały pomarańczowy pomidorek, a jej miąższ przypomina w smaku brzoskwinię lub ananasa z dodatkiem cytryny. Owoce znajdują się w fantazyjnych osłonkach – nic więc dziwnego, że kucharze i cukiernicy często sięgają po nie do ozdabiania swoich potraw lub wypieków.

Ile suszonych owoców można jeść dziennie?

Suszona miechunka, obok wielu wartościowych składników, zawiera także dużą ilość cukru, więc warto po nią sięgać z umiarem. Bezpieczna dzienna porcja to ok. 30–40 g suszonych owoców, co mniej więcej przekłada się na 2–3 łyżki stołowe. Taka przekąska jest również bogata w błonnik, który w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na pracę jelit, ale w nadmiarze możesz powodować dyskomfort w postaci wzdęć czy bólów brzucha.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości