Na deser zajadamy złote jagody. Moje dziecko mówi, że smakują jak żelki

Suszone owoce i orzechy to przekąska, która skutecznie ładuje baterie. Żeby nie było nudno, warto wyjść poza standardowy repertuar. Moim ostatnim odkryciem są tzw. złote jagody – owoce uprawiane w Ameryce Południowej. W wersji suszonej smakują jak żelki, ale są o wiele zdrowsze.

Suszone jagody inkaskieSuszone jagody inkaskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Złote jagody lub inaczej jagody inkaskie znane są także jako miechunka peruwiańska. To małe, pomarańczowe owoce pochodzące z Ameryki Południowej o zaskakujących właściwościach prozdrowotnych. Są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze – wspierają odporność, poprawiają kondycję skóry i hamują procesy starzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Jak smakuje suszona miechunka?

Suszone złote jagody mają przyjemny słodko-kwaśny smak i zaskakującą konsystencję. To dlatego, że w środku owoców znajduje się dużo drobnych pestek, które po wysuszeniu przyjemnie chrupią.

Świeża jagoda inkaska
Świeża jagoda inkaska © Adobe Stock

Świeża miechunka również dostarcza samych przyjemnych doznać. Wygląda jak mały pomarańczowy pomidorek, a jej miąższ przypomina w smaku brzoskwinię lub ananasa z dodatkiem cytryny. Owoce znajdują się w fantazyjnych osłonkach – nic więc dziwnego, że kucharze i cukiernicy często sięgają po nie do ozdabiania swoich potraw lub wypieków.

Ile suszonych owoców można jeść dziennie?

Suszona miechunka, obok wielu wartościowych składników, zawiera także dużą ilość cukru, więc warto po nią sięgać z umiarem. Bezpieczna dzienna porcja to ok. 30–40 g suszonych owoców, co mniej więcej przekłada się na 2–3 łyżki stołowe. Taka przekąska jest również bogata w błonnik, który w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na pracę jelit, ale w nadmiarze możesz powodować dyskomfort w postaci wzdęć czy bólów brzucha.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟