Karp na święta© Adobe Stock | gkrphoto

Przy zakupie karpia musisz zwrócić uwagę na kilka kwestii. Tylko tak wybierzesz smaczną i zdrową rybę

Wśród wigilijnych przysmaków nie może zabraknąć karpia. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest nie tylko odpowiednie przygotowanie, ale przede wszystkim zakup dobrej jakości ryby. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii, aby cieszyć się smakiem pysznego karpia podczas świąt Bożego Narodzenia.

Hodowla w stylu slow

Aby wyhodować dorodnego karpia, który będzie miał smaczne i zdrowe mięso, należy poczekać około 3 lat. W tym czasie ryba ma czas na prawidłowy wzrost i rozwój. Karp tuczony "na szybko" jest zazwyczaj mocno garbaty i krótki – to rezultat zbyt szybkiego napływu masy i sztucznego jej nabijania. Mięso jest przez to twardsze i mniej soczyste, przez co smakuje gorzej niż mięso karpia hodowanego w tradycyjny sposób.

Jeśli planujesz zakup żywej ryby, zrób to u lokalnego dostawcy. Zakup bezpośrednio w gospodarstwie rybackim to gwarancja najwyższej jakości i świeżości. Karpie są hodowane w naturalnych warunkach, w stawach z czystą, zimną wodą oraz karmione naturalnym pokarmem, co wpływa na ich smak i zdrowotność.

Zbiornik ma znaczenie

Kupując karpia w sklepie, nie zawsze mamy pewność co do tego, w jakich warunkach był hodowany. Warto jednak przyjrzeć się zbiornikowi, w którym przebywają ryby. Woda powinna być pozbawiona piany, czysta i zimna. Temperatura powyżej 20 st. Celsjusza może spowodować stres u karpi i wpływać na smak ich mięsa.

Dobry karp powinien pływać grzbietem do góry. Pływanie bokiem lub na brzuchu może być oznaką choroby lub złego samopoczucia. Alarmującym sygnałem podczas zakupów jest również duża ilość ryb na małej powierzchni. Karpie potrzebują tyle miejsca, by swobodnie się przemieszczać i oddychać.

Obejrzyj dokładnie skrzela i oczy

Podczas kupowania ryby zwróć uwagę na jej wygląd. Oczy powinny być wypukłe i błyszczące. Jeśli są wklęsłe lub mętne, może to oznaczać, że ryba jest nieświeża lub chora. Skrzela powinny być w ciemnoczerwonym, żywym kolorze. Blade lub brązowe skrzela powinny od razu zniechęcić do zakupu. Skóra świeżego karpia jest błyszcząca, jędrna i elastyczna, a łuski powinny do niej przylegać. Dobrym znakiem jest również przezroczysty śluz na powierzchni ryby. Warto kierować się również nosem – zapach powinien być delikatny, a jakakolwiek nieprzyjemna i nieświeża nuta dyskwalifikuje rybę z zakupu.

Świeży karp królewski
Świeży karp królewski© Adobe Stock | ola20

Droga od hodowcy do sklepu w przypadku karpi zrzeszonych w Organizacji Producentów Polski Karp jest bardzo krótka. Najczęściej wynosi ona 24 godziny, a maksymalnie może wynieść 48 godzin. Dzięki temu karpie są świeże i mają intensywny smak.

Pewne źródło gwarancją jakości

Kupując karpia bezpośrednio u lokalnego dostawcy, można mieć pewność, że pochodzi on z odpowiedzialnej hodowli. Hodowcy karpi zrzeszeni w Organizacji Producentów Polski Karp dbają o dobrostan swoich ryb i środowisko naturalne. Kontrolują także wszystkich kontrahentów, monitorując czy woda jest czysta i natleniona oraz czy nie przekroczono w danym basenie dozwolonej ilości sprzedawanej ryby. To nie tylko gwarancja dobrego smaku, ale również przejaw dbałości o dobrostan zwierząt.

Karp w stawie
Karp w stawie© Getty Images | Michel VIARD

Lokalne hodowle to najlepsze miejsce, aby wybrać dobrej jakości rybę na wigilijny stół. Karpie z logotypem Polskiego Karpia można również kupić bezpośrednio u hodowców w ponad 80 gospodarstwach karpiowych w Polsce. Dobrej jakości ryba to absolutna podstawa każdej potrawy.