Pulchne i delikatne racuchy bez drożdży. Sposób jest prosty i szybki

Puszyste racuszki z jabłkami smakują jak wakacje u babci. To zupełnie coś innego niż zwykłe cienkie placki, przypominające naleśniki. Nie potrzebujesz nawet grama drożdży, żeby ładnie wyrosły na patelni. Wystarczy kilka prostych składników, które na pewno masz w kuchni, i już po chwili pulchne racuszki lądują na stole.

Puszyste racuszki z jabłkami posypane cukrem pudremPuszyste racuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Racuchy możesz przygotować z jabłkami lub bez – wtedy dodatki warto podać osobno, na przykład domową konfiturę, miód lub syrop klonowy. W wersji z jabłkami wystarczy posypać je cukrem pudrem. Są doskonałe na słodki obiad i kolację, a gdy zostaną na drugi dzień, idealnie sprawdzają się na drugie śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Racuchy z batata i jabłka junior

Skąd pochodzi nazwa racuchy?

Jak pisze Janusz Siatkowski w artykule "Polskie racuchy" (2016), nazwa puszystych placków z jabłkami lub ziemniakami ma związek z ukraińskim i białoruskim słowem "hreczka", które oznacza grykę. Od tego słowa pochodzi nazwa "hreczuszki", czyli placki gryczane lub, jak się mówiło na terenach wschodnich, "hreczane". Okazuje się, że dawniej były one przygotowywane z tego typu mąki. Dopiero później zastąpiono ją mąką pszenną. Nazwa również uległa modyfikacji – poprzez "reczuszki" do obecnych "racuszków" lub "racuchów".

Sposób na pulchne racuchy bez drożdży

Jeśli nie masz na to czasu lub nie chcesz robić racuchów z drożdżami, wystarczy, że ubijesz białka na sztywno i wmieszasz je do masy na placki. Dodatkowo możesz dodać 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia, aby efekt puszystości był jeszcze lepszy.

Przepis na racuchy bez drożdży

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2 jabłka,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej przez sitko i, opcjonalnie, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Białka włóż do lodówki, a żółtka ubij mikserem.
  3. Dodaj mleko, a następnie przesianą mąkę, wymieszaj na gładką masę.
  4. Dokładnie umyj i osusz końcówki miksera, a następnie ubij pianę z białek na sztywno. Podczas ubijania dodaj szczyptę soli i cukier puder.
  5. Ubitą na sztywno pianę ostrożnie wmieszaj w masę na racuchy.
  6. Na koniec dodaj jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
  7. Masę nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na rumiany kolor z obydwu stron.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej