PrzepisProste przepisyPulchne i delikatne racuchy bez drożdży. Sposób jest prosty i szybki

Pulchne i delikatne racuchy bez drożdży. Sposób jest prosty i szybki

Puszyste racuszki z jabłkami smakują jak wakacje u babci. To zupełnie coś innego niż zwykłe cienkie placki, przypominające naleśniki. Nie potrzebujesz nawet grama drożdży, żeby ładnie wyrosły na patelni. Wystarczy kilka prostych składników, które na pewno masz w kuchni, i już po chwili pulchne racuszki lądują na stole.

Puszyste racuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem
Puszyste racuszki z jabłkami posypane cukrem pudrem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Racuchy możesz przygotować z jabłkami lub bez – wtedy dodatki warto podać osobno, na przykład domową konfiturę, miód lub syrop klonowy. W wersji z jabłkami wystarczy posypać je cukrem pudrem. Są doskonałe na słodki obiad i kolację, a gdy zostaną na drugi dzień, idealnie sprawdzają się na drugie śniadanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Racuchy z batata i jabłka junior

Skąd pochodzi nazwa racuchy?

Jak pisze Janusz Siatkowski w artykule "Polskie racuchy" (2016), nazwa puszystych placków z jabłkami lub ziemniakami ma związek z ukraińskim i białoruskim słowem "hreczka", które oznacza grykę. Od tego słowa pochodzi nazwa "hreczuszki", czyli placki gryczane lub, jak się mówiło na terenach wschodnich, "hreczane". Okazuje się, że dawniej były one przygotowywane z tego typu mąki. Dopiero później zastąpiono ją mąką pszenną. Nazwa również uległa modyfikacji – poprzez "reczuszki" do obecnych "racuszków" lub "racuchów".

Sposób na pulchne racuchy bez drożdży

Jeśli nie masz na to czasu lub nie chcesz robić racuchów z drożdżami, wystarczy, że ubijesz białka na sztywno i wmieszasz je do masy na placki. Dodatkowo możesz dodać 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia, aby efekt puszystości był jeszcze lepszy.

Przepis na racuchy bez drożdży

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2 jabłka,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej przez sitko i, opcjonalnie, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Sięgnij po jajka i oddziel białka od żółtek. Białka włóż do lodówki, a żółtka ubij mikserem.
  3. Dodaj mleko, a następnie przesianą mąkę, wymieszaj na gładką masę.
  4. Dokładnie umyj i osusz końcówki miksera, a następnie ubij pianę z białek na sztywno. Podczas ubijania dodaj szczyptę soli i cukier puder.
  5. Ubitą na sztywno pianę ostrożnie wmieszaj w masę na racuchy.
  6. Na koniec dodaj jabłka starte na tarce o grubych oczkach.
  7. Masę nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na rumiany kolor z obydwu stron.

Wybrane dla Ciebie