Puszystą piankę nalewam do szklanki i piję jak deser. Nie znam lepszej kawy mrożonej
Kiedy słupki termometrów pokazują, że nadszedł czas lata i upałów, w odstawkę idą gorące napoje. Nie oznacza to jednak, że musisz od razu rezygnować z ulubionej kawy. W wersji mrożonej świetnie orzeźwi i zastąpi niejeden deser.
15.06.2024 11:11
Kawa mrożona to prawdziwe wybawienie w upały. Jest rześka i lżejsza niż klasyczne, mocne wywary, ale wciąż zaspokoi ochotę na coś kawowego. Od kiedy znam ten przepis, wszystkie napoje z sieciowych kawiarni poszły w odstawkę. Jest prosty, pyszny i przy tym nie tak przesłodzony, jak niektóre wynalazki, jakie można znaleźć na mieście.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrożona kawa waniliowa z pianką
Ten przepis na waniliową kawę mrożoną z pianką to idealny sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Jest prosta do przygotowania, a jej efektowny wygląd i pyszny smak z pewnością zachwyci twoich bliskich. Poziom słodyczy możesz dostosować od swoich preferencji, podobnie jak intensywność kawy.
Za przygotowanie trzeba wziąć się wcześniej, bo kawa musi zamienić się w kostki lodu. Warto przygotować więcej, aby potem tylko wyjmować porcje z zamrażarki i cieszyć się orzeźwiającym smakiem. Do mleka przyda się spieniacz, który zamieni je w puszystą piankę. Wystarczy najprostszy i niedrogi, a różnica będzie naprawdę odczuwalna. W spienieniu pomocy może okazać się równie zwykły blender.
Składniki:
Dla kawy:
- 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- cukier trzcinowy do smaku,
- 400 ml gorącej wody.
Dla pianki:
- 400 ml zimnego mleka (krowiego lub roślinnego)
Sposób przygotowania:
- W szklance rozpuść kawę rozpuszczalną w gorącej, ale nie wrzącej wodzie.
- Dodaj cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia.
- Przelej ostudzoną kawę do silikonowych foremek na kostki lodu.
- Wstaw do zamrażarki na kilka godzin, aż kostki lodu całkowicie zamarzną.
- Wlej zimne mleko do blendera. Miksuj przez kilka minut, aż powstanie gęsta i kremowa piana. Pamiętaj - mleko musi być zimne, aby się spieniło.
- Do szklanek włóż po kilka zamrożonych kostek kawy.
- Zalej je przygotowaną pianką mleczną.
Całość możesz dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub posypać startą czekoladą i kakao. Smacznego!