Puszystą piankę nalewam do szklanki i piję jak deser. Nie znam lepszej kawy mrożonej

Kiedy słupki termometrów pokazują, że nadszedł czas lata i upałów, w odstawkę idą gorące napoje. Nie oznacza to jednak, że musisz od razu rezygnować z ulubionej kawy. W wersji mrożonej świetnie orzeźwi i zastąpi niejeden deser.

Kawa mrożona -  PysznościKawa mrożona - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kawa mrożona to prawdziwe wybawienie w upały. Jest rześka i lżejsza niż klasyczne, mocne wywary, ale wciąż zaspokoi ochotę na coś kawowego. Od kiedy znam ten przepis, wszystkie napoje z sieciowych kawiarni poszły w odstawkę. Jest prosty, pyszny i przy tym nie tak przesłodzony, jak niektóre wynalazki, jakie można znaleźć na mieście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Mrożona kawa waniliowa z pianką

Ten przepis na waniliową kawę mrożoną z pianką to idealny sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Jest prosta do przygotowania, a jej efektowny wygląd i pyszny smak z pewnością zachwyci twoich bliskich. Poziom słodyczy możesz dostosować od swoich preferencji, podobnie jak intensywność kawy.

Kawa mrożona frappe ma charakterystyczną pianę
Kawa mrożona frappe ma charakterystyczną pianę © Canva | urbazon

Za przygotowanie trzeba wziąć się wcześniej, bo kawa musi zamienić się w kostki lodu. Warto przygotować więcej, aby potem tylko wyjmować porcje z zamrażarki i cieszyć się orzeźwiającym smakiem. Do mleka przyda się spieniacz, który zamieni je w puszystą piankę. Wystarczy najprostszy i niedrogi, a różnica będzie naprawdę odczuwalna. W spienieniu pomocy może okazać się równie zwykły blender.

Składniki:

Dla kawy:

  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • cukier trzcinowy do smaku,
  • 400 ml gorącej wody.

Dla pianki:

  • 400 ml zimnego mleka (krowiego lub roślinnego)

Sposób przygotowania:

  1. W szklance rozpuść kawę rozpuszczalną w gorącej, ale nie wrzącej wodzie.
  2. Dodaj cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw do wystudzenia.
  3. Przelej ostudzoną kawę do silikonowych foremek na kostki lodu.
  4. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin, aż kostki lodu całkowicie zamarzną.
  5. Wlej zimne mleko do blendera. Miksuj przez kilka minut, aż powstanie gęsta i kremowa piana. Pamiętaj - mleko musi być zimne, aby się spieniło.
  6. Do szklanek włóż po kilka zamrożonych kostek kawy.
  7. Zalej je przygotowaną pianką mleczną.

Całość możesz dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub posypać startą czekoladą i kakao. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇