Lekkie i nieziemsko puszyste racuchy bez jajek i mleka. Sekretem jest nietypowy składnik
Przed nami klasyk wśród polskich dań, który lubimy przygotowywać na śniadanie, obiad lub jako deser. Racuchy bez jajek i mleka to powrót do czasów dzieciństwa, wspaniały i smaczny posiłek, który można zjeść z wieloma wyjątkowymi dodatkami. Sprawdź, jak je przygotować.
Racuchy bez jajek i mleka - smaczny i pożywny posiłek na każdą porę dnia
A gdyby tak powrócić do czasów dzieciństwa? To bardzo proste, między innymi dzięki wspaniałym, polskim potrawom, którymi mieliśmy okazję zajadać się określony czas temu. Z sentymentem można powrócić do minionych czasów, jeśli zdecydujemy się przygotować racuchy bez jajek i mleka. To smaczny i pożywny posiłek, który z powodzeniem można przygotować na śniadanie, bezmięsny obiad lub jako deser dla całej rodziny. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nie wykorzystano tu jajek i mleka. Samo przygotowanie racuchów to dosłownie chwila.
Jak przygotować racuchy bez jajek i mleka?
Postanowiliśmy podzielić się z Wami recepturą na to wyjątkowe danie. To skromny i wspaniały deser, który przygotujesz w parę chwil. W sam raz, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a z drugiej strony - pożywnego. Zobacz, jak przygotować to wspaniałe danie.
Składniki:
- szklanka mleka roślinnego
- łyżeczka soku z cytryny
- szklanka mąki + 2 łyżki
- 2 łyżeczki cukru
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- 2-3 jabłka
- cukier puder
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Racuchy bez jajek i mleka przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. W tym celu przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, suszone drożdże i szczyptę soli. Do szklanki z mlekiem roślinnym wyciskamy odrobinę soku z cytryny, mieszamy i dodajemy do suchych składników. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką i następnie odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie dobrze jest obrać jabłka i pokroić je w plasterki o grubości 3-5 mm. Do przygotowanej masy dodajemy jabłka - pamiętaj, by dobrze otoczyć je w cieście. Czas na smażenie.
Rozgrzewamy patelnię, formujemy małe placuszki i smażymy z obu stron. Nasze racuchy bez jajek i mleka są już gotowe. Najlepiej jest podawać je piętrowo, posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Lubisz słodkości? Poznaj przepis na sernik abstrakcja. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube: