Lekkie i nieziemsko puszyste racuchy bez jajek i mleka. Sekretem jest nietypowy składnik

Przed nami klasyk wśród polskich dań, który lubimy przygotowywać na śniadanie, obiad lub jako deser. Racuchy bez jajek i mleka to powrót do czasów dzieciństwa, wspaniały i smaczny posiłek, który można zjeść z wieloma wyjątkowymi dodatkami. Sprawdź, jak je przygotować.

ObrazekRacuchy bez jajek i mleka - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Racuchy bez jajek i mleka - smaczny i pożywny posiłek na każdą porę dnia

A gdyby tak powrócić do czasów dzieciństwa? To bardzo proste, między innymi dzięki wspaniałym, polskim potrawom, którymi mieliśmy okazję zajadać się określony czas temu. Z sentymentem można powrócić do minionych czasów, jeśli zdecydujemy się przygotować racuchy bez jajek i mleka. To smaczny i pożywny posiłek, który z powodzeniem można przygotować na śniadanie, bezmięsny obiad lub jako deser dla całej rodziny. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nie wykorzystano tu jajek i mleka. Samo przygotowanie racuchów to dosłownie chwila.

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować racuchy bez jajek i mleka?

Postanowiliśmy podzielić się z Wami recepturą na to wyjątkowe danie. To skromny i wspaniały deser, który przygotujesz w parę chwil. W sam raz, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a z drugiej strony - pożywnego. Zobacz, jak przygotować to wspaniałe danie.

Składniki:

  • szklanka mleka roślinnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szklanka mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2-3 jabłka
  • cukier puder
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Racuchy bez jajek i mleka przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. W tym celu przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, suszone drożdże i szczyptę soli. Do szklanki z mlekiem roślinnym wyciskamy odrobinę soku z cytryny, mieszamy i dodajemy do suchych składników. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką i następnie odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie dobrze jest obrać jabłka i pokroić je w plasterki o grubości 3-5 mm. Do przygotowanej masy dodajemy jabłka - pamiętaj, by dobrze otoczyć je w cieście. Czas na smażenie.

Obrazek
Racuchy - Pyszności; foto: Canva

Rozgrzewamy patelnię, formujemy małe placuszki i smażymy z obu stron. Nasze racuchy bez jajek i mleka są już gotowe. Najlepiej jest podawać je piętrowo, posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Lubisz słodkości? Poznaj przepis na sernik abstrakcja. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser