PrzepisLekkie i nieziemsko puszyste racuchy bez jajek i mleka. Sekretem jest nietypowy składnik

Lekkie i nieziemsko puszyste racuchy bez jajek i mleka. Sekretem jest nietypowy składnik

Przed nami klasyk wśród polskich dań, który lubimy przygotowywać na śniadanie, obiad lub jako deser. Racuchy bez jajek i mleka to powrót do czasów dzieciństwa, wspaniały i smaczny posiłek, który można zjeść z wieloma wyjątkowymi dodatkami. Sprawdź, jak je przygotować.

Racuchy bez jajek i mleka - Pyszności; Foto Canva.com
Racuchy bez jajek i mleka - Pyszności; Foto Canva.com

Racuchy bez jajek i mleka - smaczny i pożywny posiłek na każdą porę dnia

A gdyby tak powrócić do czasów dzieciństwa? To bardzo proste, między innymi dzięki wspaniałym, polskim potrawom, którymi mieliśmy okazję zajadać się określony czas temu. Z sentymentem można powrócić do minionych czasów, jeśli zdecydujemy się przygotować racuchy bez jajek i mleka. To smaczny i pożywny posiłek, który z powodzeniem można przygotować na śniadanie, bezmięsny obiad lub jako deser dla całej rodziny. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nie wykorzystano tu jajek i mleka. Samo przygotowanie racuchów to dosłownie chwila.

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować racuchy bez jajek i mleka?

Postanowiliśmy podzielić się z Wami recepturą na to wyjątkowe danie. To skromny i wspaniały deser, który przygotujesz w parę chwil. W sam raz, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a z drugiej strony - pożywnego. Zobacz, jak przygotować to wspaniałe danie.

Składniki:

  • szklanka mleka roślinnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szklanka mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2-3 jabłka
  • cukier puder
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Racuchy bez jajek i mleka przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. W tym celu przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, suszone drożdże i szczyptę soli. Do szklanki z mlekiem roślinnym wyciskamy odrobinę soku z cytryny, mieszamy i dodajemy do suchych składników. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką i następnie odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie dobrze jest obrać jabłka i pokroić je w plasterki o grubości 3-5 mm. Do przygotowanej masy dodajemy jabłka - pamiętaj, by dobrze otoczyć je w cieście. Czas na smażenie.

Racuchy - Pyszności; foto: Canva
Racuchy - Pyszności; foto: Canva

Rozgrzewamy patelnię, formujemy małe placuszki i smażymy z obu stron. Nasze racuchy bez jajek i mleka są już gotowe. Najlepiej jest podawać je piętrowo, posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Lubisz słodkości? Poznaj przepis na sernik abstrakcja. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie