PrzepisLekkie i nieziemsko puszyste racuchy bez jajek i mleka. Sekretem jest nietypowy składnik

Lekkie i nieziemsko puszyste racuchy bez jajek i mleka. Sekretem jest nietypowy składnik

Racuchy bez jajek i mleka - Pyszności; Foto Canva.com
Racuchy bez jajek i mleka - Pyszności; Foto Canva.com

20.12.2022 08:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przed nami klasyk wśród polskich dań, który lubimy przygotowywać na śniadanie, obiad lub jako deser. Racuchy bez jajek i mleka to powrót do czasów dzieciństwa, wspaniały i smaczny posiłek, który można zjeść z wieloma wyjątkowymi dodatkami. Sprawdź, jak je przygotować.

Racuchy bez jajek i mleka - smaczny i pożywny posiłek na każdą porę dnia

A gdyby tak powrócić do czasów dzieciństwa? To bardzo proste, między innymi dzięki wspaniałym, polskim potrawom, którymi mieliśmy okazję zajadać się określony czas temu. Z sentymentem można powrócić do minionych czasów, jeśli zdecydujemy się przygotować racuchy bez jajek i mleka. To smaczny i pożywny posiłek, który z powodzeniem można przygotować na śniadanie, bezmięsny obiad lub jako deser dla całej rodziny. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nie wykorzystano tu jajek i mleka. Samo przygotowanie racuchów to dosłownie chwila.

Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva
Racuchy bez jabłek - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować racuchy bez jajek i mleka?

Postanowiliśmy podzielić się z Wami recepturą na to wyjątkowe danie. To skromny i wspaniały deser, który przygotujesz w parę chwil. W sam raz, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, a z drugiej strony - pożywnego. Zobacz, jak przygotować to wspaniałe danie.

Składniki:

  • szklanka mleka roślinnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szklanka mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2-3 jabłka
  • cukier puder
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Racuchy bez jajek i mleka przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. W tym celu przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, suszone drożdże i szczyptę soli. Do szklanki z mlekiem roślinnym wyciskamy odrobinę soku z cytryny, mieszamy i dodajemy do suchych składników. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką i następnie odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie dobrze jest obrać jabłka i pokroić je w plasterki o grubości 3-5 mm. Do przygotowanej masy dodajemy jabłka - pamiętaj, by dobrze otoczyć je w cieście. Czas na smażenie.

Racuchy - Pyszności; foto: Canva
Racuchy - Pyszności; foto: Canva

Rozgrzewamy patelnię, formujemy małe placuszki i smażymy z obu stron. Nasze racuchy bez jajek i mleka są już gotowe. Najlepiej jest podawać je piętrowo, posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Lubisz słodkości? Poznaj przepis na sernik abstrakcja. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube: