Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Kruchy, delikatny schab w aromatycznym sosie ze śmietanką i warzywami to przepis na obiad, po którym nie zostaje nic na talerzach. Idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Gulasz ze schabuGulasz ze schabu
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Jeśli do tej pory stroniłeś od schabu w gulaszu, obawiając się, że będzie za suchy, ten przepis szybko pomoże ci zmienić zdanie. Mięso jest delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Na dodatek nie jest tak tłuste jak łopatka czy karkówka. W połączeniu z papryką, marchewką i pieczarkami zamieni się w danie, które nawet u krytyków dostanie same najwyższe noty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Schab w sosie śmietankowym z warzywami

Duszone kawałki schabu w śmietanowym sosie smakują tak dobrze, że ciężko powstrzymać się od podjadania prosto z garnka. Papryka, cebula, pieczarki i marchewka wprowadzają nieco koloru i smaku, urozmaicając całe danie.

Serek śmietankowy sprawia, że sos jest gładki i aksamitny, co odróżnia go od tradycyjnego gulaszu. Świetnie smakuje w towarzystwie placków ziemniaczanych, kaszy lub po prostu ugotowanych ziemniaków.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego,
  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 600 ml bulionu,
  • 135 g serka śmietankowego,
  • pół szklanki natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Schab pokrój w mniejsze kawałki i obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumieni.

Obsmażone schab
Obsmażone schab © Pyszności

Krok 2. Cebulę pokrój w pióra, marchewkę w półplasterki lub grube słupki i wrzuć na patelnię. Przesmaż chwilę, dodaj pokrojone pieczarki i podsmażaj, aż warzywa się zeszklą, a pieczarki stracą objętość.

Duszone warzywa
Duszone warzywa © Pyszności

Krok 3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, suszony majeranek, sól oraz pieprz i wymieszaj. Dorzuć podsmażony schab, wlej bulion i duś całość pod przykryciem przez 30 minut.

Duszenie gulaszu
Duszenie gulaszu © Pyszności

Krok 4. Na koniec dodaj serek śmietankowy oraz posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, na przykład plackami ziemniaczanymi. Smacznego!

Schab w sosie śmietankowym z warzywami
Schab w sosie śmietankowym z warzywami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Mięso i warzywa zalewam aromatycznym bulionem. Zupa idealna na chłodne wieczory
Mięso i warzywa zalewam aromatycznym bulionem. Zupa idealna na chłodne wieczory
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt