PrzepisBabcia Marysia ma sposób na racuchy bez wody i mleka. Wychodzą niezwykle puszyste

Babcia Marysia ma sposób na racuchy bez wody i mleka. Wychodzą niezwykle puszyste

Racuchy babci Marysi - Pyszności; Foto Canva.com
Racuchy babci Marysi - Pyszności; Foto Canva.com
22.11.2022 17:53

Racuchy to przysmak, którym lubimy się zajadać o każdej porze dnia. Podczas śniadania, obiadu i kolacji zawsze smakują wyśmienicie, a wyjątkowa receptura pozwala powrócić do czasów dzieciństwa. Z myślą o miłośnikach tego dania, postanowiliśmy zaproponować przepis na racuchy babci Marysi. Co ważne, nie trzeba tu mleka i wody.

Pyszne, pulchne i proste w przygotowaniu - poznaj recepturę na racuchy babci Marysi

Jeśli ma być smacznie i tradycyjnie, to nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie teraz przygotować jedyne w swoim rodzaju racuchy babci Marysi. Co je odróżnia, gdy weźmiemy pod uwagę te racuchy, które przygotowywały nasze mamy i babcie? Są pyszne, pulchne i niezwykle proste w przygotowaniu. Co ważne, nie ma konieczności użycia w tym przypadku wody i mleka. Zostały one zastąpione nieco innymi składnikami. Możemy jednak Was zapewnić, że efekt zadowoli każdego miłośnika racuchów. Możesz je podać na wiele pysznych sposobów!

Racuchy - Pyszności; foto: Canva
Racuchy - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować racuchy babci Marysi?

Zachwycają smakiem, przez co znikną z talerza w mgnieniu oka. Pamiętaj, że są łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu możesz je usmażyć wtedy, gdy przyjdzie Ci na nie ochota. Racuchy w takim wydaniu to prawdziwe arcydzieło!

Składniki:

  • 4 łyżeczki cukru
  • 250 ml kefiru
  • żółtko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina soli
  • szklanka mąki
  • cukier puder
  • olej
  • opcjonalnie: owoce i ulubione konfitury.

Sposób przygotowania:

Racuchy babci Marysi przygotujesz w parę chwil, a efekt będzie pozytywnym zaskoczeniem. Do miski należy wlać kefir w temperaturze pokojowej i dodać do niego żółtko, cukier, sodę i szczyptę soli. Kolejny krok to dodanie mąki i dokładnie wymieszanie składników do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Jeśli uzyskamy oczekiwany efekt, to należy ją odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i przystępujemy do smażenia naszych racuchów.

Racuchy - Pyszności
Racuchy - Pyszności

Łyżką formujemy odpowiedniej wielkości placuszki i smażymy je na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu dobrze je będzie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak przygotowane racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy z owocami lub konfiturami. Smacznego!

Lubisz słodkie pyszności? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na błyskawiczne ciastka z Kinderkami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także