Babcia Marysia ma sposób na racuchy bez wody i mleka. Wychodzą niezwykle puszyste

Racuchy to przysmak, którym lubimy się zajadać o każdej porze dnia. Podczas śniadania, obiadu i kolacji zawsze smakują wyśmienicie, a wyjątkowa receptura pozwala powrócić do czasów dzieciństwa. Z myślą o miłośnikach tego dania, postanowiliśmy zaproponować przepis na racuchy babci Marysi. Co ważne, nie trzeba tu mleka i wody.

Racuchy babci MarysiRacuchy babci Marysi - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Pyszne, pulchne i proste w przygotowaniu - poznaj recepturę na racuchy babci Marysi

Jeśli ma być smacznie i tradycyjnie, to nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie teraz przygotować jedyne w swoim rodzaju racuchy babci Marysi. Co je odróżnia, gdy weźmiemy pod uwagę te racuchy, które przygotowywały nasze mamy i babcie? Są pyszne, pulchne i niezwykle proste w przygotowaniu. Co ważne, nie ma konieczności użycia w tym przypadku wody i mleka. Zostały one zastąpione nieco innymi składnikami. Możemy jednak Was zapewnić, że efekt zadowoli każdego miłośnika racuchów. Możesz je podać na wiele pysznych sposobów!

Obrazek
Racuchy - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować racuchy babci Marysi?

Zachwycają smakiem, przez co znikną z talerza w mgnieniu oka. Pamiętaj, że są łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu możesz je usmażyć wtedy, gdy przyjdzie Ci na nie ochota. Racuchy w takim wydaniu to prawdziwe arcydzieło!

Składniki:

  • 4 łyżeczki cukru
  • 250 ml kefiru
  • żółtko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • odrobina soli
  • szklanka mąki
  • cukier puder
  • olej
  • opcjonalnie: owoce i ulubione konfitury.

Sposób przygotowania:

Racuchy babci Marysi przygotujesz w parę chwil, a efekt będzie pozytywnym zaskoczeniem. Do miski należy wlać kefir w temperaturze pokojowej i dodać do niego żółtko, cukier, sodę i szczyptę soli. Kolejny krok to dodanie mąki i dokładnie wymieszanie składników do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Jeśli uzyskamy oczekiwany efekt, to należy ją odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i przystępujemy do smażenia naszych racuchów.

Obrazek
Racuchy - Pyszności

Łyżką formujemy odpowiedniej wielkości placuszki i smażymy je na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu dobrze je będzie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak przygotowane racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy z owocami lub konfiturami. Smacznego!

Lubisz słodkie pyszności? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na błyskawiczne ciastka z Kinderkami:

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier