Babcia Marysia ma sposób na racuchy bez wody i mleka. Wychodzą niezwykle puszyste
Racuchy to przysmak, którym lubimy się zajadać o każdej porze dnia. Podczas śniadania, obiadu i kolacji zawsze smakują wyśmienicie, a wyjątkowa receptura pozwala powrócić do czasów dzieciństwa. Z myślą o miłośnikach tego dania, postanowiliśmy zaproponować przepis na racuchy babci Marysi. Co ważne, nie trzeba tu mleka i wody.
22.11.2022 17:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pyszne, pulchne i proste w przygotowaniu - poznaj recepturę na racuchy babci Marysi
Jeśli ma być smacznie i tradycyjnie, to nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie teraz przygotować jedyne w swoim rodzaju racuchy babci Marysi. Co je odróżnia, gdy weźmiemy pod uwagę te racuchy, które przygotowywały nasze mamy i babcie? Są pyszne, pulchne i niezwykle proste w przygotowaniu. Co ważne, nie ma konieczności użycia w tym przypadku wody i mleka. Zostały one zastąpione nieco innymi składnikami. Możemy jednak Was zapewnić, że efekt zadowoli każdego miłośnika racuchów. Możesz je podać na wiele pysznych sposobów!
Jak przygotować racuchy babci Marysi?
Zachwycają smakiem, przez co znikną z talerza w mgnieniu oka. Pamiętaj, że są łatwe w przygotowaniu, dzięki czemu możesz je usmażyć wtedy, gdy przyjdzie Ci na nie ochota. Racuchy w takim wydaniu to prawdziwe arcydzieło!
Składniki:
- 4 łyżeczki cukru
- 250 ml kefiru
- żółtko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina soli
- szklanka mąki
- cukier puder
- olej
- opcjonalnie: owoce i ulubione konfitury.
Sposób przygotowania:
Racuchy babci Marysi przygotujesz w parę chwil, a efekt będzie pozytywnym zaskoczeniem. Do miski należy wlać kefir w temperaturze pokojowej i dodać do niego żółtko, cukier, sodę i szczyptę soli. Kolejny krok to dodanie mąki i dokładnie wymieszanie składników do uzyskania gęstej i jednolitej masy. Jeśli uzyskamy oczekiwany efekt, to należy ją odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i przystępujemy do smażenia naszych racuchów.
Łyżką formujemy odpowiedniej wielkości placuszki i smażymy je na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu dobrze je będzie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak przygotowane racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy z owocami lub konfiturami. Smacznego!
Lubisz słodkie pyszności? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na błyskawiczne ciastka z Kinderkami: