Raj dla smakoszy słodkości. Stworzono niskotłuszczową czekoladę!
Uwielbiasz czekoladę i rozpływającą się w ustach słodycz? Nie zapominaj, że to prawdziwa bomba kaloryczna! Mamy na szczęście dobą nowinę! Badacze wymyślili sposób produkcji czekolady, który znacznie obniży... zawartość tłuszczu!
24.06.2016 | aktual.: 16.05.2017 15:54
Zastosowanie pola elektrycznego podczas produkcji czekolady, a dokładniej podczas jej przepływu, jest w stanie znacznie zmniejszyć jej lepkość. Zmiany te nie są na tyle duże, aby wpisać czekoladowe pyszności w listę zdrowej żywności, ale mimo wszystko prowadzi do znacznej redukcji kalorycznej smakołyku.
Głównym problemem naukowców przy produkcji niskotłuszczowej czekolady nie był jej względy smak, lecz sama produkcja.
Profesor Rongjia Tao z Temple University w Pensylwani mówi:
Wcześniejsze porażki dotyczące produkcji są "głęboko związane z podstawową nauką o materii miękkiej".
Profesor użył 1600 V/cm pola elektrycznego wzdłuż kierunku przepływu płynu ogrzewając go do 40 ° C, dzięki czemu zmniejsza swoją lepkość jednocześnie zwiększając gęstość, co redukuje zbędną ilość tłuszczu. Czekolada zawiera w swoim składzie głównie kakao i masło kakaowe, bez zawartości mleka i cukru. Do tej pory musiała zawierać co najmniej 36% tłuszczu.
Wpływ pola elektrycznego powoduje, że cząstki kakao rozrywane są na krótsze - zawierające często mniejszą ilość tłuszczy, dzięki czemu naukowcom udało się odseparować niepożądane elementy.
Na podstawie badań Tao stwierdził:
Już nie mogę się doczekać, kiedy jej spróbuję!