Raj dla smakoszy słodkości. Stworzono niskotłuszczową czekoladę!

Uwielbiasz czekoladę i rozpływającą się w ustach słodycz? Nie zapominaj, że to prawdziwa bomba kaloryczna! Mamy na szczęście dobą nowinę! Badacze wymyślili sposób produkcji czekolady, który znacznie obniży... zawartość tłuszczu!

ObrazekJHEE/SHUTTERSTOCK
Pyszności

Zastosowanie pola elektrycznego podczas produkcji czekolady, a dokładniej podczas jej przepływu, jest w stanie znacznie zmniejszyć jej lepkość. Zmiany te nie są na tyle duże, aby wpisać czekoladowe pyszności w listę zdrowej żywności, ale mimo wszystko prowadzi do znacznej redukcji kalorycznej smakołyku.

Głównym problemem naukowców przy produkcji niskotłuszczowej czekolady nie był jej względy smak, lecz sama produkcja.

Profesor Rongjia Tao z Temple University w Pensylwani mówi:

"Większość ludzi widzi czekoladę jako ciało stałe, ponieważ taką ją kupują i spożywają. Dla producenta czekolada przez cały proces produkcji jest płynem. Postać stałą przybiera tuż przed zapakowaniem i wysyłką."

Wcześniejsze porażki dotyczące produkcji  są "głęboko związane z podstawową nauką o materii miękkiej".

Profesor użył 1600 V/cm pola elektrycznego wzdłuż kierunku przepływu płynu ogrzewając go do 40 ° C, dzięki czemu zmniejsza swoją lepkość jednocześnie zwiększając gęstość, co redukuje zbędną ilość tłuszczu. Czekolada zawiera w swoim składzie głównie kakao i masło kakaowe, bez zawartości mleka i cukru. Do tej pory musiała zawierać co najmniej 36% tłuszczu.

Wpływ pola elektrycznego powoduje, że cząstki kakao rozrywane są na krótsze - zawierające często mniejszą ilość tłuszczy, dzięki czemu naukowcom udało się odseparować niepożądane elementy.

Na podstawie badań Tao stwierdził:

"Możemy skutecznie zmniejszyć lepkość wszystkich rodzajów czekolady o 40-50 procent"

Już nie mogę się doczekać, kiedy jej spróbuję!

Obrazek
JHEE/SHUTTERSTOCK
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟