NewsyIkea chce wprowadzić rewolucję na talerzu. Czy to koniec kultowych klopsików?

Ikea chce wprowadzić rewolucję na talerzu. Czy to koniec kultowych klopsików?

Ikea chce wprowadzić rewolucję na talerzu. Czy to koniec kultowych klopsików?
Ewa

04.12.2020 10:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż Ikea to przede wszystkim sklep z meblami, to nieodzownie kojarzy się również z ofertą restauracyjną. Na kultowe klopsiki z puree i sosem ustawiają się kolejki. Znana sieć ogłasza jednak zmianę.

Wegańskie menu w Ikei cieszy się sporą popularnością

Już jakiś czas temu w ofercie restauracji Ikea pojawiły się wegańskie propozycje. Wśród nich króluje hot-dog z dodatkami, który stanowi już 1/10 wszystkich sprzedawanych bułek z parówką.

Obraz

Nie można jednak zapomnieć o wege klopsikach. Ikea odtworzyła swoje najbardziej kultowe danie w bezmięsnej wersji i po prostu zrobiła to dobrze. W smaku i konsystencji przypominają klasyczną, mięsną wersję, więc są świetną alternatywą dla osób, które z powodów etycznych przeszły na roślinną stronę.

Najnowsze oświadczenie marki to ukłon w stronę wegetarian i wegan

Marka szacuje, że w Polsce sprzedawane jest nawet 340 tysięcy porcji klopsików rocznie.
Jednak pora na zmiany. Możemy przeczytać, że marka do 2025 roku chce zrewolucjonizować swoje menu. Dania wegetariańskie i wegańskie mają stanowić nawet połowę całej oferty restauracji.

Obraz

Dodatkowo, czerwone mięso, które uznawane jest za najbardziej szkodliwe dla naszej planety, ma stanowić maksymalnie 20% wszystkich dań.

Ikea kusi dostępnością

Co ważne, klopsiki wegańskie i mięsne są w zbliżonej cenie. Wiele osób odstrasza cena roślinnych zamienników mięsa. Sprowadzenie ich do tego samego pułapu sprawia, że nawet mięsożercy z ciekawości sięgają po wege alternatywę.
Roślinny sos i klopsy, puree i zielony groszek smakuje i wygląda łudząco podobnie do tradycyjnej odsłony tego dania.

Pragniemy ograniczyć sprzedaż klopsików mięsnych na całym świecie, aby zmniejszyć wpływ działalności gastronomicznej IKEA na klimat. Dzięki nowej propozycji możemy teraz zaoferować miłośnikom mięsa bardziej zrównoważoną alternatywę – bez rezygnowania ze smaku, który tak wielu pokochało. Wierzymy, że nasze przyjazne dla planety roślinne klopsiki skradną serca niejednego mięsożercyMałgorzata Bochenek, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu IKEA Retail.
Obraz

Jest to kolejny krok do spełnienia obietnicy o neutralności klimatycznej

Ikea zadeklarowała, że do 2030 roku stanie się neutralna klimatycznie. Ograniczenie sprzedaży mięsnych klopsików jest sporym krokiem w tę stronę. To właśnie hodowla i przemysł mięsny odpowiada za 20-50% całej emisji CO2 do atmosfery.