NewsyRobert Makłowicz ocenił jedzenie robaków. Takiej odpowiedzi chyba nikt się nie spodziewał

Robert Makłowicz ocenił jedzenie robaków. Takiej odpowiedzi chyba nikt się nie spodziewał

Robert Makłowicz o owadach - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Robert Makłowicz
Robert Makłowicz o owadach - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Robert Makłowicz

07.03.2023 10:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jedzenie suszonych robaków to trend, który w ostatnim czasie, jest obecny niemal wszędzie. Swoje zdanie na ten temat postanowił wyrazić popularny polski krytyk kulinarny — Robert Makłowicz. Jego odpowiedź może być zaskoczeniem.

Jeść czy nie jeść? Robert Makłowicz nie owija w bawełnę!

Od początku 2023 roku, w polskim internecie i mediach toczy się burzliwa dyskusja na temat spożywania suszonych owadów. Początkowo, do spożycia została dopuszczona mąka ze świerszczy. Jednak, w ostatnich tygodniach, w sklepach pojawiły się również suszone świerszcze i to w różnych smakach. Swoim jasnym stanowiskiem na ten temat, w ostatnich dniach, podzielił się popularny polski kucharz  i krytyk kulinarny — Robert Makłowicz, który udzielił jasnej i szokującej odpowiedzi na pytanie, które zadano mu podczas tradycyjnego Q&A na jego kanale YouTube.

Mąka ze świerszczy- Pyszności/ źródło: Canva
Mąka ze świerszczy- Pyszności/ źródło: Canva

Jeden z internautów postanowił zapytać go, czy jest za zastąpieniem mięsa robakami. Makłowicz nie gryzł się w język i udzielił jasnej odpowiedzi.

- Czemu pan takie bzdury powtarza i to jeszcze publicznie się nimi dzieli? Przecież to jest nieprawdziwy przekaz. Czy pan naprawdę uważa, że Unia chce pana zmusić do tego, żeby pan jadł robaki? Jak ona pana do tego zmusi? Jakiś komisarz będzie u pana nocował i będzie panu wprowadzał łyżeczką robaki do ust? W sklepie będą pana pilnować? Przecież to jest taka sama głupota, tak, nie bójmy się tego słowa, jak to, że Unia każe prostować banany. To jest po prostu propaganda!

Czy wiesz, że nieświadomie zjadasz robaki?

Robert Makłowicz udzielił jasnej odpowiedzi w tym temacie. Trzeba jednak podkreślić, że spożywanie robaków było obecne od wielu lat, zanim to stało się modne. W dalszej części swojej odpowiedzi Makłowicz podkreślił, że często nieświadomie zjadasz robaki — np. w śliwkach, daktylach, czy jabłkach. Jako przykład, przytoczył tu campari, które niegdyś było barwione z wykorzystaniem barwnika, który pochodzi z owadów.

mąka ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva
mąka ze świerszczy - Pyszności; foto: Canva

A czy wiesz, że E904, czyli popularny szelak to składnik, który pochodzi z wydzieliny owadów, zwanych czerwcami? Nadaje blasku warzywom, owocom, jak i niektórym słodyczom.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić mięsne szaszłyki w cieście:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także