Robiąc gulasz, sięgam po nieoczywisty składnik. Ani grama mięsa, a smakuje wyśmienicie
Gdy jesienne chłody dają się we znaki, nie ma nic lepszego niż rozgrzewający, wyborny gulasz. Zamiast mięsa wybieram zupełnie inny składnik, który na pierwszy rzut oka może wydawać się fanaberią, ale doskonale chłonie smak sosu i świetnie komponuje się z jego gęstą konsystencją.
Najczęściej jemy gulasze z wołowiną, wieprzowiną lub ewentualnie drobiem, ale można znaleźć również wiele przepisów na gulasze warzywne albo ich ulepszone wersje, czyli z dodatkami, które wprowadzają głębię smaku, której niestety czasem brakuje w zwykłych warzywnych sosach.
Świetnie w tej roli sprawdza się upieczone lub usmażone wędzone tofu, ale w tym przepisie sięgam po zupełnie inny składnik — jackfruit, znany również jako chlebowiec.
Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo
Gulasz z jackfruitem
Pomimo że jackfruit nie jest pierwszym dodatkiem, który przychodzi na myśl podczas przygotowywania gulaszu, to jest wart uwagi. Swoją włóknistą strukturą świetnie przypomina mięso, a dodatkowo ma bardzo delikatny smak, który doskonale chłonie marynaty, przyprawy i sosy, dzięki czemu łatwo nadać mu pożądany aromat przez wcześniejsze marynowanie. Ponadto jackfruit zadziwiająco dobrze znosi duszenie w sosie, zachowując swoją strukturę i nadając całości lekko mięsisty charakter.
To świetna propozycja dla osób, które chcą wprowadzić do kuchni więcej warzyw lub nowych smaków, a także dla wegetarian i wegan, którzy co prawda zrezygnowali z jedzenia mięsa, ale wciąż mają sentyment do smaków z dzieciństwa i czasem chcą spróbować czegoś do nich zbliżonego. Należy jednak pamiętać, że nie jest to produkt, który zastąpi mięso w diecie — mimo wielu zalet jackfruit nie zawiera białka, więc raczej stanowi dodatek do diety niż jej podstawę.
Przepis na gulasz z jackfruitem
Składniki:
- 160 g jackfruita z puszki,
- 120 g białej fasoli z puszki,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 6 pieczarek,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka przyprawy gyros,
- pół łyżeczki papryki słodkiej,
- pół łyżeczki papryki wędzonej,
- 3 liście laurowe,
- szczypta papryki chili,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Odsącz jackfruita z zalewy i porwij go wzdłuż włókien na mniejsze kawałki.
- Przełóż go do miski, dodaj sos sojowy oraz przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do lodówki na minimum godzinę, aby się zamarynował.
- W tym czasie przygotuj warzywa: obierz cebulę i czosnek, i drobno je posiekaj.
- Pokrój papryki w większe kawałki, pieczarki w ćwiartki, pora w plasterki.
- Po upływie godziny rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż zamarynowanego jackfruita przez 5 minut, aż lekko się zrumieni. Zdejmij go z patelni i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju i wrzuć cebulę, czosnek i pora. Smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
- Następnie dodaj papryki i pieczarki, i smaż całość przez kolejne 5 minut, często mieszając.
- Wsyp paprykę słodką, paprykę wędzoną, paprykę chili oraz dodaj liście laurowe.
- Dodaj odsączoną białą fasolę i podsmażonego wcześniej jackfruita.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej bulion i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
- Na koniec dopraw gulasz szczyptą soli i pieprzu. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.