Rolada z mięsa mielonego z jajkami na twardo. Strąci z podium zwykłe kotlety

Jaki rodzaj mięsa, oprócz schabu, wykorzystujesz na przygotowanie niedzielnego obiadu? Z pewnością będzie to mięso mielone z szynki lub łopatki. Zamiast smażyć tradycyjne kotlety mielone, możesz pokusić się o przygotowanie czegoś bardziej wykwintnego. I taka właśnie jest rolada z mięsa mielonego z jajkami.

ObrazekPyszności - Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Cookrate - Meat Recipes
Karol Wiak

Rolada z mięsa mielonego z jajkami — z tymi dodatkami smakuje wybornie

Jeśli lubisz eksperymentować w swojej na kuchni, to nic nie stoi na przeszkodzie, by na tapet wziąć popularny produkt, czyli mięso mielone. Zamiast gotować gołąbki, czy smażyć kotlety, możesz śmiało wypróbować przepis na roladę z mięsa mielonego. To coś więcej niż obiad. Zachwyceni będą wszyscy członkowie twojej rodziny czy goście, którzy akurat przyszli do ciebie z wizytą. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że nie jest to skomplikowane danie. Rolada z mięsa mielonego z jajkami i innymi dodatkami smakuje wybornie.

Obrazek
Rolada z jajkiem - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Cookrate - Meat Recipes

Jak przygotować roladę z mięsa mielonego z jajkami?

Z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że podstawą tego dania będzie świeże mięso. Najlepiej, jeśli zmielisz łopatkę lub szynkę samodzielnie, zamiast kupować zapakowane "gotowce" w sklepie. Dzięki temu twoje danie będzie o wiele lepsze. Smak rolady uzupełnią jajka na twardo, szynka i ser. Jesteś gotowy na kulinarne doznania?

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól
  • 7 jajek
  • 100 g szynki w plastrach
  • ser żółty - około 100 g.

Sposób przygotowania:

Jeśli rolada z mięsa mielonego z jajkami jest tym daniem, które zamierzasz podać na rodzinny obiad, to wiedz, że jest to posiłek bardzo prosty w przygotowaniu. Rozpocznij od wymieszania świeżo zmielonego mięsa z jajkiem, odrobiną soli, pieprzem. Wyrabiaj je tak, jak w przypadku kotletów mielonych. Teraz przełóż masę mięsną na dość długi kawałek folii aluminiowej. Ugniataj mięso i rozprowadź je po całej powierzchni folii. Postaraj się, by warstwa była stosunkowo cienka. Kolejny krok to dodatki. Na całej powierzchni mięsa ułóż ser i szynkę.

Obrazek
Przygotowanie rolady - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Cookrate - Meat Recipes

Następny etap to gotowanie jajek na twardo. Jednak nie należy tego robić w standardowy sposób. W tym celu potrzebne będą ci wysokie szklanki. Oddziel białka od żółtek. Do jednej i drugiej szklanki wlej jednakową ilość białek i wstaw do gotującej się wody. Gdy białka się ugotują, to przy pomocy rulonu z plastikowej butelki pozbawionej góry i dna i przeciętej wzdłuż wydrąż środek z białek. W to miejsce wlej żółtka i ponownie wstaw do gotującej się wody. Gdy jajka będą gotowe, to wyjmij je ze szklanek i ułóż na roladzie. Przed tobą najważniejszy moment.

To zawijanie rolady. Rób to delikatnie i ostrożnie, by niczego nie uszkodzić. Przełóż ją na blaszkę, zdejmij folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Rolada jest gotowa. Smacznego!

Nie ma to, jak szybkie i pożywne przekąski. Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami:

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis