Rolada z mięsa mielonego z jajkami na twardo. Strąci z podium zwykłe kotlety
Jaki rodzaj mięsa, oprócz schabu, wykorzystujesz na przygotowanie niedzielnego obiadu? Z pewnością będzie to mięso mielone z szynki lub łopatki. Zamiast smażyć tradycyjne kotlety mielone, możesz pokusić się o przygotowanie czegoś bardziej wykwintnego. I taka właśnie jest rolada z mięsa mielonego z jajkami.
Rolada z mięsa mielonego z jajkami — z tymi dodatkami smakuje wybornie
Jeśli lubisz eksperymentować w swojej na kuchni, to nic nie stoi na przeszkodzie, by na tapet wziąć popularny produkt, czyli mięso mielone. Zamiast gotować gołąbki, czy smażyć kotlety, możesz śmiało wypróbować przepis na roladę z mięsa mielonego. To coś więcej niż obiad. Zachwyceni będą wszyscy członkowie twojej rodziny czy goście, którzy akurat przyszli do ciebie z wizytą. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak to, że nie jest to skomplikowane danie. Rolada z mięsa mielonego z jajkami i innymi dodatkami smakuje wybornie.
Jak przygotować roladę z mięsa mielonego z jajkami?
Z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że podstawą tego dania będzie świeże mięso. Najlepiej, jeśli zmielisz łopatkę lub szynkę samodzielnie, zamiast kupować zapakowane "gotowce" w sklepie. Dzięki temu twoje danie będzie o wiele lepsze. Smak rolady uzupełnią jajka na twardo, szynka i ser. Jesteś gotowy na kulinarne doznania?
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól
- 7 jajek
- 100 g szynki w plastrach
- ser żółty - około 100 g.
Sposób przygotowania:
Jeśli rolada z mięsa mielonego z jajkami jest tym daniem, które zamierzasz podać na rodzinny obiad, to wiedz, że jest to posiłek bardzo prosty w przygotowaniu. Rozpocznij od wymieszania świeżo zmielonego mięsa z jajkiem, odrobiną soli, pieprzem. Wyrabiaj je tak, jak w przypadku kotletów mielonych. Teraz przełóż masę mięsną na dość długi kawałek folii aluminiowej. Ugniataj mięso i rozprowadź je po całej powierzchni folii. Postaraj się, by warstwa była stosunkowo cienka. Kolejny krok to dodatki. Na całej powierzchni mięsa ułóż ser i szynkę.
Następny etap to gotowanie jajek na twardo. Jednak nie należy tego robić w standardowy sposób. W tym celu potrzebne będą ci wysokie szklanki. Oddziel białka od żółtek. Do jednej i drugiej szklanki wlej jednakową ilość białek i wstaw do gotującej się wody. Gdy białka się ugotują, to przy pomocy rulonu z plastikowej butelki pozbawionej góry i dna i przeciętej wzdłuż wydrąż środek z białek. W to miejsce wlej żółtka i ponownie wstaw do gotującej się wody. Gdy jajka będą gotowe, to wyjmij je ze szklanek i ułóż na roladzie. Przed tobą najważniejszy moment.
To zawijanie rolady. Rób to delikatnie i ostrożnie, by niczego nie uszkodzić. Przełóż ją na blaszkę, zdejmij folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Rolada jest gotowa. Smacznego!
Nie ma to, jak szybkie i pożywne przekąski. Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami: