Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach serwuję co weekend. Ten obiad robi furorę

Roladki z kurczaka to mój sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, również na te większe okazje. Pyszne filety nadziane farszem z pieczarkami, aromatycznymi przyprawami oraz startym serem szybko skradną serca gości.

Roladki z kurczaka z ziemniakamiRoladki z kurczaka z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Filety z kurczaka to najchętniej wybierane mięso. Ich smak świetnie komponuje się z wieloma dodatkami i pozwala na pyszne eksperymenty w kuchni. Jednym z połączeń, które lubię najbardziej, są pyszne roladki posmarowane musztardą i nafaszerowane aromatyczną masą z pieczarkami. Kiedy robię je na obiad, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają przy stole.


Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny

Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach

Są pyszne, ciekawe w smaku i soczyste. Roladki z kurczaka piekę wraz z ziemniakami, dzięki czemu z piekarnika wyjmuję niemal cały obiad. Wystarczy dorzucić ulubioną surówkę lub sałatkę i gotowe.

Ten przepis to pyszna odmiana od klasycznych kotletów drobiowych w panierce. Jest pysznie i ciekawie, a przy tym przepis jest naprawdę prosty.

Składniki:

Farsz:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 1/3 szklanki natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki bułki tartej.

Roladki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 6 łyżeczek musztardy,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich.

Ziemniaki:

  • 600 g podgotowanych młodych ziemniaków,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od farszu. Cebulę kroję w pióra i podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy zbrązowieje, dorzucam pokrojone drobno pieczarki i smażę. Doprawiam słodką papryką, suszonym czosnkiem, mielonym kminkiem oraz solą i pieprzem. Przekładam do miski.

Podsmażone pieczarki
Podsmażone pieczarki © Pyszności

Krok 2. Do podsmażonych pieczarek dodaję starty ser, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą i dokładnie mieszam.

Krok 3. Filety z kurczaka dzielę w poprzek na dwie duże części i rozbijam. Robię to przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbite filety smaruję musztardą i wykładam porcje przygotowanego farszu. Zawijam roladki.

Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka © Pyszności

Krok 4. Podgotowane ziemniaki przekładam do żaroodpornego naczynia. Polewam je olejem roślinnym i posypuję ziołami prowansalskimi oraz solą. Na ziemniakach układam przygotowane roladki, polewam je olejem i posypuję ziołami. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 25 minut.

Roladki gotowe do pieczenia
Roladki gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 5. Gotowe roladki przekładam na talerz wraz z upieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach
Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy