Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach serwuję co weekend. Ten obiad robi furorę

Roladki z kurczaka to mój sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, również na te większe okazje. Pyszne filety nadziane farszem z pieczarkami, aromatycznymi przyprawami oraz startym serem szybko skradną serca gości.

Roladki z kurczaka z ziemniakamiRoladki z kurczaka z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Filety z kurczaka to najchętniej wybierane mięso. Ich smak świetnie komponuje się z wieloma dodatkami i pozwala na pyszne eksperymenty w kuchni. Jednym z połączeń, które lubię najbardziej, są pyszne roladki posmarowane musztardą i nafaszerowane aromatyczną masą z pieczarkami. Kiedy robię je na obiad, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają przy stole.


Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny

Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach

Są pyszne, ciekawe w smaku i soczyste. Roladki z kurczaka piekę wraz z ziemniakami, dzięki czemu z piekarnika wyjmuję niemal cały obiad. Wystarczy dorzucić ulubioną surówkę lub sałatkę i gotowe.

Ten przepis to pyszna odmiana od klasycznych kotletów drobiowych w panierce. Jest pysznie i ciekawie, a przy tym przepis jest naprawdę prosty.

Składniki:

Farsz:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 1/3 szklanki natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki bułki tartej.

Roladki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 6 łyżeczek musztardy,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich.

Ziemniaki:

  • 600 g podgotowanych młodych ziemniaków,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od farszu. Cebulę kroję w pióra i podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy zbrązowieje, dorzucam pokrojone drobno pieczarki i smażę. Doprawiam słodką papryką, suszonym czosnkiem, mielonym kminkiem oraz solą i pieprzem. Przekładam do miski.

Podsmażone pieczarki
Podsmażone pieczarki © Pyszności

Krok 2. Do podsmażonych pieczarek dodaję starty ser, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą i dokładnie mieszam.

Krok 3. Filety z kurczaka dzielę w poprzek na dwie duże części i rozbijam. Robię to przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbite filety smaruję musztardą i wykładam porcje przygotowanego farszu. Zawijam roladki.

Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka © Pyszności

Krok 4. Podgotowane ziemniaki przekładam do żaroodpornego naczynia. Polewam je olejem roślinnym i posypuję ziołami prowansalskimi oraz solą. Na ziemniakach układam przygotowane roladki, polewam je olejem i posypuję ziołami. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 25 minut.

Roladki gotowe do pieczenia
Roladki gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 5. Gotowe roladki przekładam na talerz wraz z upieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach
Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość