WideoRoladki z kurczaka pieczone na ziemniakach serwuję co weekend. Ten obiad robi furorę

Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach serwuję co weekend. Ten obiad robi furorę

Roladki z kurczaka to mój sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, również na te większe okazje. Pyszne filety nadziane farszem z pieczarkami, aromatycznymi przyprawami oraz startym serem szybko skradną serca gości.

Roladki z kurczaka z ziemniakami
Roladki z kurczaka z ziemniakami
Źródło zdjęć: © Pyszności

21.07.2024 11:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Filety z kurczaka to najchętniej wybierane mięso. Ich smak świetnie komponuje się z wieloma dodatkami i pozwala na pyszne eksperymenty w kuchni. Jednym z połączeń, które lubię najbardziej, są pyszne roladki posmarowane musztardą i nafaszerowane aromatyczną masą z pieczarkami. Kiedy robię je na obiad, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają przy stole.


Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach

Są pyszne, ciekawe w smaku i soczyste. Roladki z kurczaka piekę wraz z ziemniakami, dzięki czemu z piekarnika wyjmuję niemal cały obiad. Wystarczy dorzucić ulubioną surówkę lub sałatkę i gotowe.

Ten przepis to pyszna odmiana od klasycznych kotletów drobiowych w panierce. Jest pysznie i ciekawie, a przy tym przepis jest naprawdę prosty.

Składniki:

Farsz:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 1/3 szklanki natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki bułki tartej.

Roladki:

  • 3 filety z piersi z kurczaka,
  • 6 łyżeczek musztardy,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich.

Ziemniaki:

  • 600 g podgotowanych młodych ziemniaków,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od farszu. Cebulę kroję w pióra i podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy zbrązowieje, dorzucam pokrojone drobno pieczarki i smażę. Doprawiam słodką papryką, suszonym czosnkiem, mielonym kminkiem oraz solą i pieprzem. Przekładam do miski.

Podsmażone pieczarki
Podsmażone pieczarki© Pyszności

Krok 2. Do podsmażonych pieczarek dodaję starty ser, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą i dokładnie mieszam.

Krok 3. Filety z kurczaka dzielę w poprzek na dwie duże części i rozbijam. Robię to przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbite filety smaruję musztardą i wykładam porcje przygotowanego farszu. Zawijam roladki.

Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka© Pyszności

Krok 4. Podgotowane ziemniaki przekładam do żaroodpornego naczynia. Polewam je olejem roślinnym i posypuję ziołami prowansalskimi oraz solą. Na ziemniakach układam przygotowane roladki, polewam je olejem i posypuję ziołami. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 25 minut.

Roladki gotowe do pieczenia
Roladki gotowe do pieczenia© Pyszności

Krok 5. Gotowe roladki przekładam na talerz wraz z upieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach
Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl