Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach serwuję co weekend. Ten obiad robi furorę
Roladki z kurczaka to mój sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, również na te większe okazje. Pyszne filety nadziane farszem z pieczarkami, aromatycznymi przyprawami oraz startym serem szybko skradną serca gości.
21.07.2024 11:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Filety z kurczaka to najchętniej wybierane mięso. Ich smak świetnie komponuje się z wieloma dodatkami i pozwala na pyszne eksperymenty w kuchni. Jednym z połączeń, które lubię najbardziej, są pyszne roladki posmarowane musztardą i nafaszerowane aromatyczną masą z pieczarkami. Kiedy robię je na obiad, wszyscy ze zniecierpliwieniem czekają przy stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki z kurczaka pieczone na ziemniakach
Są pyszne, ciekawe w smaku i soczyste. Roladki z kurczaka piekę wraz z ziemniakami, dzięki czemu z piekarnika wyjmuję niemal cały obiad. Wystarczy dorzucić ulubioną surówkę lub sałatkę i gotowe.
Zobacz także
Ten przepis to pyszna odmiana od klasycznych kotletów drobiowych w panierce. Jest pysznie i ciekawie, a przy tym przepis jest naprawdę prosty.
Składniki:
Farsz:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 300 g pieczarek,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1/2 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 100 g tartej mozzarelli,
- 1/3 szklanki natki pietruszki,
- 1/4 szklanki bułki tartej.
Roladki:
- 3 filety z piersi z kurczaka,
- 6 łyżeczek musztardy,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka ziół prowansalskich.
Ziemniaki:
- 600 g podgotowanych młodych ziemniaków,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zaczynam od farszu. Cebulę kroję w pióra i podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy zbrązowieje, dorzucam pokrojone drobno pieczarki i smażę. Doprawiam słodką papryką, suszonym czosnkiem, mielonym kminkiem oraz solą i pieprzem. Przekładam do miski.
Krok 2. Do podsmażonych pieczarek dodaję starty ser, posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą i dokładnie mieszam.
Krok 3. Filety z kurczaka dzielę w poprzek na dwie duże części i rozbijam. Robię to przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbite filety smaruję musztardą i wykładam porcje przygotowanego farszu. Zawijam roladki.
Krok 4. Podgotowane ziemniaki przekładam do żaroodpornego naczynia. Polewam je olejem roślinnym i posypuję ziołami prowansalskimi oraz solą. Na ziemniakach układam przygotowane roladki, polewam je olejem i posypuję ziołami. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 25 minut.
Krok 5. Gotowe roladki przekładam na talerz wraz z upieczonymi ziemniakami. Smacznego!