Pyszności
05.01.2017 17:00, aktualizacja: 01.06.2017 10:44Poniżej zobaczysz przepis na przyrządzenie przepysznych roladek drożdżowych z serem żółtym i boczkiem.
Składniki:
- 9 plastrów boczek
- 2 sczypty mąka
- ciasto drożdżowe przepis na ciasto znajdziesz TUTAJ
- 9 plastrów ser żółty
- 1 szt. jajko rozbite i rozmieszane
- sól
Sposób przygotowania:
1. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry boczku. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 5-10 minut.
2. Posyp blat mąką, a następnie połóż na nim ciasto drożdżowe i rozwałkuj je. Na cieście umieść plastry żółtego sera i upieczony boczek.
3. Zawiń ciasto w rulon, a następnie pokrój go na roladki.
4. Umieść roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nasmaruj je z wierzchu jajkiem i posyp solą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i piecz przez 15 minut.
5. Po 15 minutach wyjmij roladki z piekarnika i przełóż je na talerz. Podawaj samodzielnie lub z ketchupem.
6. Smacznego!