Przepyszne roladki ziemniaczane z cebulką i szynką szwarcwaldzką

Osobiście uwielbiam szynkę szwarcwaldzką. Jest bardzo smaczna, przez co nadaje potrawom ciekawego i charakterystycznego smaku.

Obrazek
Pyszności

Jeżeli masz ochotę na danie z dodatkiem właśnie tej szynki, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule pokażę ci, jak przyrządzić roladki ziemniaczane z cebulką i szynką szwarcwaldzką.

Nie traćmy więc czasu i bierzmy się do pracy. Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 3 szt. ziemniaki obrane i starte
  2. 5 szt. jajka
  3. 1 szczypta sól
  4. 1 szczypta pieprz
  5. papier do pieczenia
  6. 2 szt. cebula pokrojona w kostkę i podsmażona
  7. 2 szt. zielona cebula
  8. 5 plastrów szynka szwarcwaldzka
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż starte ziemniaki, jajka, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Uzyskaną mieszankę równomiernie rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Smacznego!
4. Wierzch masy posyp podsmażoną wcześniej cebulą. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
5. W czasie pieczenia, posiekaj zieloną cebulę.
6. Po 15 minutach, wyjmij blaszkę z piekarnika. Posyp ją z wierzchu posiekaną zieloną cebulką.
7. Następnie, na wierzchu umieść plastry szynki szwardzwaldzkiej.
8. Pokrój masę na 5 części tak, aby na każdej z nich znajdował się jeden plaster szynki.
9. Od każdego uzyskanego kawałka odklej papier do pieczenia.
10. Na koniec, każdy kawałek zawiń w roladkę.
11. Gotowe roladki przełóż na talerz.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło