Najlepsza ryba do ryby po grecku. Żadna inna nie pasuje tak do tego świątecznego dania
Boże Narodzenie już za nieco ponad 2 tygodnie. To dobry moment, by zaplanować zakupy i odnaleźć receptury na wigilijne dania. Obowiązkową potrawą, na pewno będzie ryba po grecku. Czy wiecie, jaką rybę tu wybrać, by to danie smakowało najlepiej?
Ryba grecką - którą rybę najlepiej wybrać?
Dorsz, mintaj, morszczuk, a może miruna? Będąc w sklepie rybnym lub przy stoisku rybnym w supermarkecie, do wyboru mamy naprawdę wiele smacznych gatunków ryb. Każda z nich charakteryzuje się nieco innym smakiem. Dlatego też, jeśli to ryba po grecku jest tą potrawą, którą chcemy przygotować, to musimy się odpowiednio zastanowić, zanim podejmiemy ostateczną decyzję. Na pewno musi to być filet, bo ości w takiej potrawie znacząco będą utrudniać spożywanie tej jakże popularnej potrawy.
Należy też pamiętać o tym, by była to ryba chuda. Magda Gessler rekomenduje np. polędwicę z dorsza. Warzywa do ryby po grecku dusimy z wykorzystaniem tłuszczu. Usmażona tłusta ryba, po tym, jak warzywa puszczą sok, nie będzie smakować najlepiej. Według kucharzy najlepiej sprawdzi się tu miruna, która jest chuda i praktycznie całkowicie pozbawiona ości. Specjaliści polecają również dorsza, mintaja i morszczuka. Należy wystrzegać się ryb maślanych i pangi. Ryby te pozbawione są wartości odżywczych, a ich hodowla pozostawia wiele do życzenia.
Najlepsza ryba po grecku - poznaj przepis
Jeśli mamy już wybraną rybę na rybę po grecku, to czas przystąpić do przygotowania tego dania. Postanowiliśmy zaprezentować recepturę Magdy Gessler. Ryba po grecku została tu przygotowana w naprawdę ciekawy sposób.
Składniki:
- kilogram którejś ze wspomnianych wyżej ryb
- warzywa (4 papryki czerwone, 2 marchewki, 2 średnie cukinie, 3 cebule, 4 bakłażany, główka czosnku, 2 pietruszki, 6 pomidorów, nieduży seler)
- oliwa z oliwek i olej rzepakowy
- sok z 12 cytryn
- 600 g gęstego koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz i cukier do smaku
- mąka pszenna
- 4 liście laurowe
- szczypta ostrej papryki
- 2 pęczki natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Nasze filety z ryb przyprawiamy i marynujemy przez kilka minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim paprykę, bakłażany i pomidory. Warzywa muszą się zarumienić. Do sporego garnka wlewamy olej i oliwę i podgrzewamy je ze zmiażdżonym czosnkiem. Po 4 minutach należy dodać liście laurowe. Rybę panierujemy w mące i wrzucamy do oleju. Robimy to powoli, aby temperatura tłuszczu się nie obniżyła. Gdy ryba się zarumieni, to przekładamy ją na talerz i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką mieloną.
Na patelni podsmażamy warzywa korzeniowe, a na drugiej patelni cukinię pokrojoną w plastry. Upieczone warzywa mieszamy ze startymi jarzynami w większej misce. Do koncentratu pomidorowego należy dodać sok z cytryny i przyprawy. Dodajemy go do wszystkich warzyw, z wyjątkiem cukinii i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy na przemian warzywa z sosem i rybę, a na sam wierzch cukinię. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 45 minut. W połowie pieczenia obniżamy temperaturę do 120 stopni. Ryba po grecku jest gotowa. Smacznego!
Zobacz przepis na przekąski ze szpinakiem, łososiem i serkiem śmietankowym. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube: