PoradyPrzyjrzyj się dokładnie swojej twarzy. Szybko się dowiesz, czego nie wolno Ci jeść

Przyjrzyj się dokładnie swojej twarzy. Szybko się dowiesz, czego nie wolno Ci jeść

Kobieta przygląda się swojej cerze
Kobieta przygląda się swojej cerze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelina

25.02.2024 16:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Piękno zaczyna się w jelitach - twierdzi naturoterapeutka doktor Nigma Talib i zdradza przepis na zachowanie urody, wdzięku i młodości bez skalpela. Zdaniem specjalistki, typ twarzy wskazuje na błędy żywieniowe. Jesteś właścicielem twarzy alkoholowej, nabiałowej, glutenowej czy cukrowej? Sprawdź, czym się charakteryzują poszczególne typy.

"Młoda bez skalpela"

Dbamy o cerę, stosując odpowiednie kremy, maseczki, peelingi, bądź wykonując zabiegi pielęgnacyjne. Znamy skuteczne sposoby na wypryski, zmarszczki, zaczerwienienia czy opuchliznę. Nie ma takiego problemu, na który marki kosmetyczne nie mają gotowego rozwiązania. W dzisiejszych czasach bowiem bardzo wzrosła nasza świadomość na temat właściwej pielęgnacji twarzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednocześnie rozumiemy, że kłopoty z cerą nie są związane jedynie z niewłaściwą pielęgnacją. Częstymi przyczynami tego typu problemów są również inne czynniki, jak: zaburzenia w gospodarce hormonalnej, zmęczenie, stres, palenie papierosów oraz inne używki, wiek, a także niedobór snu.

Ta tematyka od lat przyciąga uwagę ekspertów i naukowców. Nic zatem dziwnego, że bardzo interesujące są wyniki badań światowej sławy doktor naturopatii i medycyny estetycznej, Nigmy Talib, właścicielki klinik w Nowym Jorku i Londynie. Lekarka dokonała analizy danych z 10 lat i w książce "Młoda bez skalpela" przedstawiła wnioski dotyczące wpływu diety na wygląd.

Okazuje się, że dokonanie uważnej obserwacji swojej twarzy może pomóc zdiagnozować nierozpoznane do tej pory nietolerancje pokarmowe oraz wskazać popełniane błędy żywieniowe. Zdaniem specjalistki, zewnętrzne piękno tak naprawdę zaczyna się wewnątrz, a dokładniej w naszych jelitach. Na podstawie swoich doświadczeń i współpracy z ogromną ilością pacjentów, wyróżniła cztery charakterystyczne typy twarzy - każdy z nich wskazuje na poszczególne problemy żywieniowe.

4 typy twarzy

Ekspertka od pielęgnacji skóry wyodrębniła 4 typy twarzy: alkoholową, nabiałową, glutenową i cukrową. Jak rozpoznać każdą z nich?

Twarz alkoholowa

Typ nazwany twarzą alkoholową wyróżnia się zaczerwienionymi policzkami i czerwonym nosem, często lekko opuchniętym. Poza tym na twarzy widoczne są opadające powieki, pogłębione bruzdy w okolicy ust i nosa, a także rozszerzone pory. Do tego skóra na twarzy jest odwodniona i przesuszona.

Wymienione zmiany, dotyczące wyglądu twarzy alkoholowej, są wynikiem zaburzeń w funkcjonowaniu pracy wątroby. Wątroba nie jest w stanie poradzić sobie z nadmiarem spożywanego alkoholu.

Ekspertka zauważyła, że te ,,znaki rozpoznawcze" pojawiają się już nawet u kobiet, które piją codziennie wieczorem lampkę lub dwie lampki wina. Osobom, które zauważyły u siebie wyżej wymienione zmiany w wyglądzie, Nigma zaleca trzytygodniową przerwę od spożycia alkoholu. Taki okres czasu powinien już przynieść pozytywne efekty i wprowadzić równowagę do organizmu. W kolejnym kroku rekomenduje zminimalizować ilość wina lub innego alkoholu do minimum i wybierać wina o obniżonej zawartości cukru.

Twarz nabiałowa

Twarz nabiałowa należy do osoby spożywającej zbyt dużą ilość nabiału, czyli mleka i produktów mlecznych (sery, śmietana, jogurty, kefiry). Wyróżniają ją przede wszystkim: sina, zmęczona cera, opuchnięte powieki, cienie i worki pod oczami, pryszcze w okolicy ust i brody i białe grudki na brodzie, a także nadmierna wydzielina z nosa.

W przypadku pojawienia się tych objawów warto zwrócić jeszcze uwagę, że może to być oznaka nietolerancji laktozy. Laktoza to cukier znajdujący się właśnie przetworach mlecznych. Nietolerancja laktozy jest spowodowana brakiem enzymu, który trawi laktozę. Jeśli mamy go za mało, organizm nie jest w stanie strawić tego mlecznego cukru. W konsekwencji jego resztki zaczynają fermentować i powodować rozmaite nieprzyjemne dolegliwości, głównie w jelitach (wzdęcia, kolki, uczucie przelewania w żołądku, biegunka).

Twarz glutenowa

Temat glutenu jest od pewnego czasu mocno popularny, szczególnie w kontekście alergii. Gluten jest białkiem powszechnie występującym w nasionach pszenicy, żyta i w jęczmieniu, tym samym znajduje się we wszystkich produktach spożywczych na bazie zbóż (makaron, pieczywo, ciasta, kasze). Gluten obecny jest jednak i w wielu innych produktach - np. garmażeryjnych, majonezach, musztardach, sosach, a także w kiełbasie czy wędlinie.

Twarz glutenowa związana z dietą wysokoglutenową charakteryzuje się opuchlizną, szczególnie na policzkach, występowaniem czerwonych krost i plam na brodzie. Te oznaki mogą także pojawiać się u osób z nietolerancją glutenu. W przypadku nietolerancji glutenu występują także zaburzenia gastryczne (kolki, wzdęcia, ból brzucha, biegunka).

Twarz cukrowa

Cukier to składnik, którego zdecydowanie najtrudniej uniknąć. Chociaż w pierwszej chwili kojarzy się głównie ze słodyczami, to znajduje się również w większości innych produktów, takich jak np. pieczywo. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru ma swoje odzwierciedlenie w wyglądzie naszej twarzy. Skóra pozbawiona jest blasku, ma ziemisty odcień, jest cienka i osłabiona. Co więcej, dieta bogata w cukier przyspiesza proces starzenia się, zatem na twarzy widoczne są zazwyczaj przedwczesne zmarszczki - szczególnie w okolicy oczu.

Cukier przyczynia się także do powstawania stanów zapalnych i infekcji grzybiczych, a to często objawia się również na twarzy (choć również na całym ciele) w postaci wyprysków i plam.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także