Na początku wakacji zawsze zajadam się tą owsianką. Syci na długo i daje siły na początek dnia
Owsianka kokosowa to wyjątkowe połączenie rozgrzewającej delikatności z egzotyczną nutą. Dzięki dodatkowi mleka kokosowego posiada subtelny, aksamitny smak, który naturalnie komponuje się z owocami. Na wierzchu ląduje mus z truskawek, lekko kwaskowaty, orzeźwiający i pełen aromatu. Ten owocowy akcent nie tylko nadaje owsiance kolor i świeżość, ale też dostarcza całkiem sporą dawkę witamin i antyoksydantów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato
Truskawki mają niski indeks glikemiczny (ok. 40), więc są odpowiednie także dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Wspomagają trawienie dzięki zawartości pektyn, a obecne w nich kwasy organiczne przyspieszają metabolizm. Są też naturalnym źródłem witaminy C i kwasu elagowego, związku wspierającego odporność i chroniącego komórki przed stresem oksydacyjnym.
Składniki na owsiankę kokosową z musem truskawkowym:
To przepis idealny na lekki poranek, ale odnajdzie się także w formie szybkiej przekąski w ciągu dnia. Syci, dostarcza energię i nie obciąża żołądka. A jeśli dodasz jeszcze odrobinę innych świeżych owoców, nasion chia lub wiórków kokosowych, ta owsianka stanie się nie tylko tropikalnym wspomnieniem, ale i ulubioną częścią dnia. Jak zrobić owsiankę z mleczkiem kokosowym? Poznaj prosty przepis na owsiankę na mleku kokosowym!
Składniki:
- 5 łyżek (50 g) płatków owsianych,
- 1 duża garść (100 g) truskawek świeżych lub mrożonych,
- 1/2 szklanki (100 g) mleka kokosowego,
- 2 łyżki (20 g) słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Wrzuć truskawki na patelnię z 0,5–1 cm wody, duś na średnim ogniu ok. 10–15 min, co chwilę mieszając i rozgniatając. Pod koniec dodaj połowę słodzika, wymieszaj i podgrzej jeszcze chwilę, aby się rozpuścił.
Krok 2: Mleczko kokosowe i wodę umieść w rondelku. Ilość wody dostosuj tak, aby było jej mniej więcej tyle co mleka kokosowego. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj płatki i gotuj na małym ogniu przez około 5-10 min w zależności od tego jaką konsystencję owsianki chcesz otrzymać. W razie potrzeby dolej trochę wody w trakcie gotowania. Co jakiś czas przemieszaj. Pod koniec dodaj resztę słodzika i dokładnie wymieszaj.
Krok 3: Owsiankę przełóż do naczynia i dodaj mus truskawkowy.