Na początku wakacji zawsze zajadam się tą owsianką. Syci na długo i daje siły na początek dnia

Ta owsianka kokosowa z musem truskawkowym smakuje jak wakacje w tropikach i to dosłownie. Kremowa kokosowa baza, słodki mus truskawkowy i lekka konsystencja powodują, że każdy kęs przenosi myślami w ciepłe, letnie klimaty. To śniadanie (albo deser!) nie tylko wygląda apetycznie, ale też świetnie wpływa na zdrowie i samopoczucie.
Owsianka na mleku kokosowym z musem truskawkowymOwsianka na mleku kokosowym z musem truskawkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Owsianka kokosowa to wyjątkowe połączenie rozgrzewającej delikatności z egzotyczną nutą. Dzięki dodatkowi mleka kokosowego posiada subtelny, aksamitny smak, który naturalnie komponuje się z owocami. Na wierzchu ląduje mus z truskawek, lekko kwaskowaty, orzeźwiający i pełen aromatu. Ten owocowy akcent nie tylko nadaje owsiance kolor i świeżość, ale też dostarcza całkiem sporą dawkę witamin i antyoksydantów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato

Truskawki mają niski indeks glikemiczny (ok. 40), więc są odpowiednie także dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Wspomagają trawienie dzięki zawartości pektyn, a obecne w nich kwasy organiczne przyspieszają metabolizm. Są też naturalnym źródłem witaminy C i kwasu elagowego, związku wspierającego odporność i chroniącego komórki przed stresem oksydacyjnym.

Składniki na owsiankę kokosową z musem truskawkowym:

To przepis idealny na lekki poranek, ale odnajdzie się także w formie szybkiej przekąski w ciągu dnia. Syci, dostarcza energię i nie obciąża żołądka. A jeśli dodasz jeszcze odrobinę innych świeżych owoców, nasion chia lub wiórków kokosowych, ta owsianka stanie się nie tylko tropikalnym wspomnieniem, ale i ulubioną częścią dnia. Jak zrobić owsiankę z mleczkiem kokosowym? Poznaj prosty przepis na owsiankę na mleku kokosowym!

Składniki:

  • 5 łyżek (50 g) płatków owsianych,
  • 1 duża garść (100 g) truskawek świeżych lub mrożonych,
  • 1/2 szklanki (100 g) mleka kokosowego,
  • 2 łyżki (20 g) słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Mus truskawkowy przepis
Przygotuj mus truskawkowy

Krok 1: Wrzuć truskawki na patelnię z 0,5–1 cm wody, duś na średnim ogniu ok. 10–15 min, co chwilę mieszając i rozgniatając. Pod koniec dodaj połowę słodzika, wymieszaj i podgrzej jeszcze chwilę, aby się rozpuścił.

Owsianka na mleku przepis
Ugotuj owsiankę na mleku kokosowym

Krok 2: Mleczko kokosowe i wodę umieść w rondelku. Ilość wody dostosuj tak, aby było jej mniej więcej tyle co mleka kokosowego. Wymieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj płatki i gotuj na małym ogniu przez około 5-10 min w zależności od tego jaką konsystencję owsianki chcesz otrzymać. W razie potrzeby dolej trochę wody w trakcie gotowania. Co jakiś czas przemieszaj. Pod koniec dodaj resztę słodzika i dokładnie wymieszaj.

Owsianka kokosowa z musem truskawkowym przepis
Przełóż owsiankę i mus do wygodnego naczynia

Krok 3: Owsiankę przełóż do naczynia i dodaj mus truskawkowy. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"