Na widok tej pizzy Włoch złapałby się za głowę. Nie ma w niej ani grama mąki, a smakuje jak marzenie

Pizza na kalafiorowym spodzie z wędliną i pieczarkami to idealna propozycja dla tych, którzy chcą zjeść coś pysznego, a przy tym lekkiego i zgodnego z dietą. Choć nie zawiera ani grama mąki, jej smak w niczym nie ustępuje klasycznej wersji. Jest aromatyczna i niezwykle satysfakcjonująca, znacznie mniej kaloryczna i węglowodanowa.
Domowa pizzaPrzełóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sekretem tej pizzy jest spód z drobno startego kalafiora, który po połączeniu z jajkiem i serem tworzy zwartą, złocistą bazę. Kalafior to nie tylko sprytne warzywo „do zadań specjalnych”, ale też źródło wielu cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, potas, witaminy C, K, kwas foliowy i antyoksydanty. Dzięki niemu ta pizza wspiera trawienie i syci na długo, bez obciążania organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut

Na wierzchu znajdziesz wszystko, co lubisz, czyli pieczarki, delikatną wędlinę z kurczaka, aromatyczny czosnek, dwie warstwy sera i klasyczne przyprawy jak oregano oraz bazylia. Całość świetnie się zapieka i pachnie tak, że nikt nie zgadnie, że to wersja dietetyczna.

Pizza z kalafiora to sprytne połączenie warzyw, białka i smaku w jednej porcji. Jest idealna na szybki obiad lub kolację bez wyrzutów sumienia. Wystarczy kilka składników i chwila, by cieszyć się fit pizzą, która naprawdę robi wrażenie. Jeśli lubisz niskowęglowodanowe pizze – sprawdź również przepis na omlet à la pizza. Jak zrobić pizzę z kalafiora?

Pizza na kalafiorowym spodzie z wędliną i pieczarkami

Składniki:

  • 1/2 małego kalafiora,
  • 2-3 pieczarki,
  • 5 plastrów wędliny z kurczaka,
  • 2 plastry sera żółtego,
  • 2 plastry mozzarelli,
  • 1 jajko kurze,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • bazylia,
  • oregano.
Pizza na kalafiorowym spodzie z wędliną i pieczarkami przepis
Na placku rozsmaruj koncentrat i rozłóż składniki. Ponownie włóż do piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora oczyść, umyj i osusz. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  2. Startego kalafiora umieść na patelni i postaw na umiarkowanym ogniu. Podsmażaj przez około 4-6 min, co jakiś czas mieszając. Kalafior powinien wyschnąć i delikatnie się zarumienić. Odstaw do przestudzenia.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. W miseczce umieść ser i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbij jajko i dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przestudzonego kalafiora (nie może być gorący, aby białko jaja się nie ścięło). Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj zwilżoną łyżką okrągły, średniej grubości płaski placek.
  4. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz do zarumienienia i scalenia, czyli przez około 15-20 min. 
  5. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Mozzarellę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Wędlinę pokrój w mniejsze kawałki. 
  6. Spód do pizzy wyciągnij z piekarnika i równomiernie posmaruj koncentratem. Dopraw do smaku bazylią i oregano. 
  7. Następnie rozłóż mozzarellę, pieczarki i wędlinę. Ponownie włóż do piekarnika i piecz do podgrzania wszystkich składników oraz do rozpuszczenia sera, czyli przez około 5-10 min. 
  8. Wyłóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu.
Pizza na kalafiorowym spodzie z wędliną i pieczarkami przepis
Przełóż na talerz
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥