Na widok tej pizzy Włoch złapałby się za głowę. Nie ma w niej ani grama mąki, a smakuje jak marzenie
Sekretem tej pizzy jest spód z drobno startego kalafiora, który po połączeniu z jajkiem i serem tworzy zwartą, złocistą bazę. Kalafior to nie tylko sprytne warzywo „do zadań specjalnych”, ale też źródło wielu cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, potas, witaminy C, K, kwas foliowy i antyoksydanty. Dzięki niemu ta pizza wspiera trawienie i syci na długo, bez obciążania organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut
Na wierzchu znajdziesz wszystko, co lubisz, czyli pieczarki, delikatną wędlinę z kurczaka, aromatyczny czosnek, dwie warstwy sera i klasyczne przyprawy jak oregano oraz bazylia. Całość świetnie się zapieka i pachnie tak, że nikt nie zgadnie, że to wersja dietetyczna.
Pizza z kalafiora to sprytne połączenie warzyw, białka i smaku w jednej porcji. Jest idealna na szybki obiad lub kolację bez wyrzutów sumienia. Wystarczy kilka składników i chwila, by cieszyć się fit pizzą, która naprawdę robi wrażenie. Jeśli lubisz niskowęglowodanowe pizze – sprawdź również przepis na omlet à la pizza. Jak zrobić pizzę z kalafiora?
Pizza na kalafiorowym spodzie z wędliną i pieczarkami
Składniki:
- 1/2 małego kalafiora,
- 2-3 pieczarki,
- 5 plastrów wędliny z kurczaka,
- 2 plastry sera żółtego,
- 2 plastry mozzarelli,
- 1 jajko kurze,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- bazylia,
- oregano.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora oczyść, umyj i osusz. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Startego kalafiora umieść na patelni i postaw na umiarkowanym ogniu. Podsmażaj przez około 4-6 min, co jakiś czas mieszając. Kalafior powinien wyschnąć i delikatnie się zarumienić. Odstaw do przestudzenia.
- Ser żółty zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. W miseczce umieść ser i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbij jajko i dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj przestudzonego kalafiora (nie może być gorący, aby białko jaja się nie ścięło). Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj zwilżoną łyżką okrągły, średniej grubości płaski placek.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz do zarumienienia i scalenia, czyli przez około 15-20 min.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Mozzarellę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Wędlinę pokrój w mniejsze kawałki.
- Spód do pizzy wyciągnij z piekarnika i równomiernie posmaruj koncentratem. Dopraw do smaku bazylią i oregano.
- Następnie rozłóż mozzarellę, pieczarki i wędlinę. Ponownie włóż do piekarnika i piecz do podgrzania wszystkich składników oraz do rozpuszczenia sera, czyli przez około 5-10 min.
- Wyłóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu.