Nowa twarz kultowej sałatki. Lekka, białkowa bomba, która podkręci twój metabolizm
Moja propozycja to nowoczesna, dietetyczna interpretacja sałatki stworzonej przez Caesara Cardiniego. Zamiast tłustych sosów i ciężkich dodatków, pojawia się delikatne mięso z indyka, soczyste pomidorki koktajlowe i kremowy sos na bazie serka. Całość uzupełnia aromatyczny parmezan, który nadaje potrawie wyrazu.
Indyk jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, które sprzyja budowie mięśni, wspomaga regenerację i długo utrzymuje uczucie sytości. Dostarcza też cenne witaminy z grupy B, wspierające pracę układu nerwowego oraz minerały takie jak cynk i selen, które dbają o odporność oraz metabolizm. Dodatek świeżych warzyw wzbogaca sałatkę błonnikiem i antyoksydantami, a lekki sos podkreśla smak składników, nie obciążając posiłku nadmiarem kalorii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą
Przepis na sałatkę cezar z indykiem
To danie sprawdzi się jako szybki lunch w pracy, lekka kolacja, a nawet efektowna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Dzięki swojej uniwersalności i prostocie przygotowania może stać się twoim numerem jeden wśród zdrowych, białkowych posiłków.
Składniki:
- 1 mały kawałek filetu z indyka (100 g),
- 2/3 opakowania serka śmietankowego (100 g),
- kawałek parmezanu (20 g),
- 1 garść pomidorków koktajlowych (100 g),
- 3 liście sałaty lodowej (50 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- kurkuma,
- curry.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. W miseczce umieść oliwę i szczyptę pieprzu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy i curry. Wymieszaj. Do miseczki włóż mięso i obtocz każdy kawałek w przygotowanej marynacie. Odstaw.
Krok 2. Sałatę umyj, osusz i potnij w mniejsze kawałki. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
Krok 3. Przygotuj sos: w miseczce umieść serek i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 4. Rozgrzej suchą patelnię. Po chwili wrzuć przygotowane mięso. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 5-10 minut (w zależności od wielkości kawałków). Usmażone mięso przełóż do miseczki i odstaw do delikatnego przestudzenia.
Krok 5. Na talerzu równomiernie rozłóż sałatę, pomidorki, mięso i sos. Na górze rozsyp ser.