Nowa twarz kultowej sałatki. Lekka, białkowa bomba, która podkręci twój metabolizm

Sałatka cezar z indykiem to świeże spojrzenie na jedno z najsłynniejszych dań sałatkowych, które w tej odsłonie otrzymuje lekkość, solidną porcję białka i właściwości wspierające metabolizm. To idealny wybór, gdy chcesz zjeść coś zdrowego, sycącego i przy tym pełnego smaku.
Rozłóż wszystkie składniki na talerzuRozłóż wszystkie składniki na talerzu

Moja propozycja to nowoczesna, dietetyczna interpretacja sałatki stworzonej przez Caesara Cardiniego. Zamiast tłustych sosów i ciężkich dodatków, pojawia się delikatne mięso z indyka, soczyste pomidorki koktajlowe i kremowy sos na bazie serka. Całość uzupełnia aromatyczny parmezan, który nadaje potrawie wyrazu.

Indyk jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, które sprzyja budowie mięśni, wspomaga regenerację i długo utrzymuje uczucie sytości. Dostarcza też cenne witaminy z grupy B, wspierające pracę układu nerwowego oraz minerały takie jak cynk i selen, które dbają o odporność oraz metabolizm. Dodatek świeżych warzyw wzbogaca sałatkę błonnikiem i antyoksydantami, a lekki sos podkreśla smak składników, nie obciążając posiłku nadmiarem kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Przepis na sałatkę cezar z indykiem

To danie sprawdzi się jako szybki lunch w pracy, lekka kolacja, a nawet efektowna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Dzięki swojej uniwersalności i prostocie przygotowania może stać się twoim numerem jeden wśród zdrowych, białkowych posiłków.

Składniki:

  • 1 mały kawałek filetu z indyka (100 g),
  • 2/3 opakowania serka śmietankowego (100 g),
  • kawałek parmezanu (20 g),
  • 1 garść pomidorków koktajlowych (100 g),
  • 3 liście sałaty lodowej (50 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • kurkuma,
  • curry.

Sposób przygotowania:

salatka cezar z indykiem 2
Mięso pokrój i obtocz w marynacie

Krok 1. Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. W miseczce umieść oliwę i szczyptę pieprzu, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy i curry. Wymieszaj. Do miseczki włóż mięso i obtocz każdy kawałek w przygotowanej marynacie. Odstaw.

salatka cezar z indykiem 3
Przygotuj wszystkie składniki

Krok 2. Sałatę umyj, osusz i potnij w mniejsze kawałki. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Ser zetrzyj lub drobno pokrój.

salatka cezar z indykiem 5
Przygotuj sos

Krok 3. Przygotuj sos: w miseczce umieść serek i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

salatka cezar z indykiem 4
Usmaż mięso

Krok 4. Rozgrzej suchą patelnię. Po chwili wrzuć przygotowane mięso. Smaż do prawidłowej obróbki termicznej mięsa, czyli przez około 5-10 minut (w zależności od wielkości kawałków). Usmażone mięso przełóż do miseczki i odstaw do delikatnego przestudzenia.

salatka cezar z indykiem 8
Rozłóż wszystkie składniki na talerzu

Krok 5. Na talerzu równomiernie rozłóż sałatę, pomidorki, mięso i sos. Na górze rozsyp ser.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀