Nutella, która wspiera odchudzanie? Brzmi nierealnie, a jednak działa

Nutella, która nie tylko zaspokaja ochotę na coś słodkiego, ale też wspiera odchudzanie? To możliwe, a wystarczy tylko sięgnąć po jej domową, zdrowszą wersję. W tym kremie nie znajdziesz żadnego niezdrowego oleju, rafinowanego cukru ani sztucznych dodatków. Bazą jest dojrzałe awokado, orzechy laskowe i kakao, a dzięki nim całość wychodzi aksamitna, głęboko czekoladowa i pełna wartości odżywczych.
Domowa nutellaPrzełóż gotowy krem do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Awokado dostarcza zdrowe kwasy tłuszczowe, które wspierają metabolizm i dają uczucie sytości na dłużej. Orzechy laskowe są bogate w błonnik, witaminę E i przeciwutleniacze wspierające pracę serca, a kakao nie tylko podkreśla smak, ale też wnosi magnez, żelazo i polifenole o działaniu prozdrowotnym. W połączeniu tworzą krem, który wygląda jak klasyczna nutella, ale działa zupełnie inaczej, ponieważ syci, zamiast podbijać apetyt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Taki domowy krem świetnie sprawdza się na kromce pełnoziarnistego pieczywa, w owsiance, naleśnikach lub nawet w formie bazy do zdrowych deserów. To dowód, że słodkości wcale nie muszą być wrogiem szczupłej sylwetki, ponieważ odpowiednio przygotowane mogą stać się jej wsparciem. Jak zrobić nutellę?

Przepis na domową nutellę

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 2 łyżki orzechów laskowych,
  • 1 łyżka kakao gorzkiego,
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój miąższ na mniejsze kawałki. Orzechy laskowe drobno posiekaj.
  2. Wszystkie składniki umieść w pojemniku do blendera. Zblenduj na gładką, jednolitą masę.
  3. Przełóż do wygodnego naczynia, najlepiej szklanego słoika z pokrywką i przechowuj w lodówce do 3-4 dni. Przed podaniem możesz lekko wymieszać.
Domowa nutella przepis
Przełóż gotowy krem do wygodnego naczynia
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów