Ten deser przeniesie cię prosto do włoskiej kawiarni. Smakuje jak tiramisu, ale jest lekki jak piórko

Deser inspirowany tiramisu to prawdziwa podróż wprost do klimatycznej włoskiej kawiarni, gdzie aromat świeżo parzonej kawy miesza się ze słodyczą kremowych deserów. Ta wersja zachowuje wszystko, za co kochamy klasyczne tiramisu, czyli warstwową strukturę, intensywny smak i elegancję podania. Wprowadza również subtelne akcenty, które czynią go jeszcze bardziej wyjątkowym.
TiramisuNa górze rozsyp kakao i wstaw do lodówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bazą są delikatne, puszyste biszkopty nasączone intensywną kawą, która nadaje im wyrazisty, lekko gorzki aromat, idealnie kontrastujący z aksamitnym kremem. Kremowa warstwa, lekka i jedwabista, otula każdy kęs, tworząc harmonijną całość z kawową nutą. A to wszystko dopełnia obfita warstwa kakao, która nie tylko dodaje charakterystyczny wygląd, ale też wzmacnia smak, balansując słodycz deseru szczyptą przyjemnej goryczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

To deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na eleganckie zakończenie kolacji, jak i popołudniową słodką chwilę z filiżanką cappuccino. Każdy kęs przenosi wprost do słonecznej Italii, czyli miejsca, gdzie czas płynie wolniej, a każdy posiłek jest małym świętem. Jak przygotować wegańskie tiramisu?

Wegańskie tiramisu

Składniki:

  • 100 g mleka kokosowego,
  • 50 g mleka sojowego,
  • 3 łyżki mąki (np. pszennej lub ryżowej),
  • 80-120 g kawy,
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao,
  • 5 łyżek erytrytolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • soda,
  • migdałowy aromat spożywczy,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść mleko (może być dowolne mleko roślinne), szczyptę soli oraz połowę słodzika. Mieszaj, aż do połączenia (rozpuszczenia słodzika). 
  2. W osobnym naczyniu umieść mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę sody. Dokładnie wymieszaj. Następnie połącz ze sobą zawartość dwóch naczyń. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do uzyskania gładkiej oraz jednolitej masy (bez grudek). 
  3. Przygotowaną masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub małej foremki (o średnicy około 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 20-30 min (w zależności od mocy piekarnika). Wyciągnij z piekarnika, gdy biszkopt z wierzchu będzie brązowy. 
  4. W czasie pieczenia przygotuj pozostałe składniki. W naczyniu umieść mleko kokosowe, resztę słodzika i odrobinę migdałowego aromatu spożywczego. Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki w celu schłodzenia.
  5. Przygotuj porcję mocnej kawy i odstaw do ostudzenia. 
  6. Biszkopt ostudź i pokrój w mniejsze kawałki, odpowiednio dopasowane do wielkości naczynia w którym będziesz podawać deser. 
  7. Kawałki biszkoptu nasącz w kawie (bez fusów). W naczyniu naprzemiennie układaj nasączone biszkopty i krem. Na górze deseru rozsyp kakao i wstaw do lodówki w celu schłodzenia oraz zgęstnienia.
Wegańskie tiramisu przepis
Na górze rozsyp kakao i wstaw do lodówki

Wybrane dla Ciebie

Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm