Ten deser przeniesie cię prosto do włoskiej kawiarni. Smakuje jak tiramisu, ale jest lekki jak piórko
Bazą są delikatne, puszyste biszkopty nasączone intensywną kawą, która nadaje im wyrazisty, lekko gorzki aromat, idealnie kontrastujący z aksamitnym kremem. Kremowa warstwa, lekka i jedwabista, otula każdy kęs, tworząc harmonijną całość z kawową nutą. A to wszystko dopełnia obfita warstwa kakao, która nie tylko dodaje charakterystyczny wygląd, ale też wzmacnia smak, balansując słodycz deseru szczyptą przyjemnej goryczki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku
To deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na eleganckie zakończenie kolacji, jak i popołudniową słodką chwilę z filiżanką cappuccino. Każdy kęs przenosi wprost do słonecznej Italii, czyli miejsca, gdzie czas płynie wolniej, a każdy posiłek jest małym świętem. Jak przygotować wegańskie tiramisu?
Wegańskie tiramisu
Składniki:
- 100 g mleka kokosowego,
- 50 g mleka sojowego,
- 3 łyżki mąki (np. pszennej lub ryżowej),
- 80-120 g kawy,
- 1 łyżeczka ciemnego kakao,
- 5 łyżek erytrytolu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- soda,
- migdałowy aromat spożywczy,
- sól.
Sposób przygotowania:
- W miseczce umieść mleko (może być dowolne mleko roślinne), szczyptę soli oraz połowę słodzika. Mieszaj, aż do połączenia (rozpuszczenia słodzika).
- W osobnym naczyniu umieść mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę sody. Dokładnie wymieszaj. Następnie połącz ze sobą zawartość dwóch naczyń. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do uzyskania gładkiej oraz jednolitej masy (bez grudek).
- Przygotowaną masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub małej foremki (o średnicy około 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 20-30 min (w zależności od mocy piekarnika). Wyciągnij z piekarnika, gdy biszkopt z wierzchu będzie brązowy.
- W czasie pieczenia przygotuj pozostałe składniki. W naczyniu umieść mleko kokosowe, resztę słodzika i odrobinę migdałowego aromatu spożywczego. Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki w celu schłodzenia.
- Przygotuj porcję mocnej kawy i odstaw do ostudzenia.
- Biszkopt ostudź i pokrój w mniejsze kawałki, odpowiednio dopasowane do wielkości naczynia w którym będziesz podawać deser.
- Kawałki biszkoptu nasącz w kawie (bez fusów). W naczyniu naprzemiennie układaj nasączone biszkopty i krem. Na górze deseru rozsyp kakao i wstaw do lodówki w celu schłodzenia oraz zgęstnienia.