Sałatę, pomidorki i kurczaka zalewam owocowym musem. Od tej sałatki trudno się oderwać
Sałatka z kurczakiem, szczawiem i musem truskawkowym to sezonowy hit, który łączy w sobie kontrastowe smaki w idealnej równowadze. Soczysta pierś kurczaka, orzeźwiający szczaw i słodki, lekko kwaskowy mus z truskawek tworzą lekkie, a jednocześnie sycące danie, które pasuje na pełnowartościowy lunch lub kolację. To jedna z tych kompozycji, które zaskakują, ale już po pierwszym kęsie trudno się od nich oderwać.
Mięso drobiowe to jedno z najchętniej wybieranych źródeł białka w dietach odchudzających i sportowych, ponieważ jest lekkostrawne, niskotłuszczowe i łatwe do przyrządzenia na wiele sposobów. Pierś kurczaka dostarcza także witaminy z grupy B, cynk i fosfor, czyli składniki wspierające metabolizm, odporność i regenerację organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie
Szczaw, choć często jest niedoceniany, to jedno z najzdrowszych roślin sezonowych. Jego lekko kwaśne liście są pełne witaminy C, beta-karotenu, żelaza i magnezu, a obecne w nim polifenole neutralizują stres oksydacyjny w komórkach. Warto sięgać po szczaw jak najczęściej, ponieważ to naturalne wsparcie dla odporności i oczyszczania organizmu po zimie.
Truskawki z kolei nie tylko nadają tej sałatce słodycz, ale również dostarczają wiele cennych składników, od witaminy C, przez błonnik, po antyoksydanty, tj. elagotaniny. Ich orzeźwiający smak w musie to doskonałe uzupełnienie tej lekkiej, ale wyrazistej kompozycji.
Przepis na sałatkę z kurczakiem, szczawiem i musem truskawkowym
Ta sałatka to kulinarna podróż przez różnorodność smaków i kolorów, która udowadnia, że zdrowe jedzenie może być zaskakujące i pełne przyjemności. Warto wykorzystać sezon na szczaw i truskawki, by przygotować coś prostego, ale wyjątkowego. Jak zrobić letnią sałatkę z kurczakiem? Oto przepis!
Składniki:
- 1 średni filet z kurczaka (200 g),
- 1 garść szczawiu (70 g),
- 2 plastry sera żółtego niskotłuszczowego (20 g),
- 5-6 średnich pomidorków koktajlowych (70 g),
- 2-3 liście ulubionej sałaty (50 g),
- 1 szkl. truskawek świeżych lub mrożonych (150 g),
- 2 łyżeczki miodu (20 g),
- 2 łyżki soku z cytryny (12 g),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mięso oczyść. W garnku zagotuj wodę (ilość wody dostosuj tak, aby było jej 2-3 razy więcej niż mięsa). Włóż mięso do wody i gotuj do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 10-15 minut (w zależności od wielkości). W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 2. Szczaw i sałatę umyj, osusz i pokrój w paseczki. Umyte pomidorki przekrój zaś na pół.
Krok 3. W pojemniku do blendera umieść umyte i obrane z szypułek truskawki (świeże lub mrożone), sok z cytryny, miód i oliwę. Zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
Krok 4. Odcedzone i lekko przestudzone mięso pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 5. Na talerzu równomiernie rozłóż sałatę, szczaw, mięso, pomidorki i starty ser. Całość polej musem truskawkowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.