Sałatka jak żadna inna. Zamiast sosem, polewam ją "bursztynowym" musem
To danie idealne na sycący lunch lub lekką kolację, która odżywia i rozpieszcza. Kurczak dostarcza pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B, a w dodatku jest lekkostrawny i niskotłuszczowy. Camembert wzbogaca całość wapniem, fosforem i cynkiem, a przy tym wprowadza kremową konsystencję i niepowtarzalny smak. Mus daktylowy to z kolei naturalne źródło energii, błonnika i przeciwutleniaczy. To słodki dodatek, który nie wymaga wyrzutów sumienia.
Taka kompozycja składników tworzy sałatkę, która jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale też wyjątkowo satysfakcjonująca pod względem smaku. Idealna, jeśli masz ochotę na coś innego niż klasyczne połączenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut
Przepis na sałatkę z kurczakiem, camembertem i musem daktylowym
Składniki:
- 1 średni filet z kurczaka (200 g),
- 1/4 opakowania sera camembert (30 g),
- 10 pomidorków koktajlowych (100 g),
- kilka oliwek czarnych (20 g),
- 3 suszone daktyle (30 g),
- 1 łyżka masła orzechowego (20 g),
- 1 garść mieszanki sałat (20 g),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
- curry,
- cynamon,
- chilli,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Daktyle umieść w miseczce i zalej wrzątkiem. Odstaw na około 5-10 minut, aby zmiękły. Ilość wody dostosuj tak, aby delikatnie przykryć wszystkie daktyle – wody nie powinno być jednak zbyt dużo. W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki.
Krok 2. Pomidorki umyj i przekrój na połówki, oliwki odsącz i również podziel na pół. Ser pokrój w drobną kostkę, a sałatę posiekaj w cienkie paski.
Krok 3. W miseczce umieść oliwę. Dopraw do smaku curry, cynamonem, chilli i pieprzem. Przypraw nie powinno być zbyt dużo, aby smak mięsa nie był zbyt intensywny w zestawieniu z pozostałymi składnikami. Wymieszaj.
Krok 4. Oczyść mięso i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie włóż je do miski z marynatą i dokładnie obtocz z każdej strony. Odstaw na chwilę.
Krok 5. W pojemniku do blendera umieść daktyle z odrobiną wody po ich namaczaniu (wody nie powinno być zbyt dużo, aby mus nie był zbyt rzadki) i masło orzechowe. Zblenduj na gładką masę, która kolorem może przypominać bursztyn.
Krok 6. Rozgrzej suchą patelnię. Po chwili wrzuć mięso i smaż do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 5-10 minut. Co chwilę przemieszaj. Gotowe mięso przełóż do miseczki i odstaw.
Krok 7. Na talerzu równomiernie rozłóż sałatę, pomidorki, oliwki, ser, mięso i mus daktylowy.