WAŻNE
TERAZ

Premier zdradził nową nazwę CPK. "Polska rozwija skrzydła"

Ta surówka oczyszcza organizm i wzmacnia odporność. Robi się ją w 2 minuty

Surówka z ogórków kiszonych i cebuli to szybki sposób na dodatek, który potrafi odświeżyć cały posiłek. To nie tylko smak tradycji, ale też naturalne wsparcie dla odporności i układu trawiennego. Chrupiące ogórki z wyrazistym aromatem i cebula z ostrzejszym charakterem tworzą duet prosty, ale wyjątkowo wartościowy. W kilka minut powstaje surówka, która świetnie sprawdzi się przy codziennym obiedzie lub w roli elementu lekkiej kolacji.
OgórkiFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki kiszone dostarczają probiotyki wspierające prawidłową mikroflorę jelitową, a przy tym są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń i żelazo. Cebula natomiast wnosi związki siarki oraz antyoksydanty, które są ważne dla odporności. Witaminy z grupy B oraz witamina C wzbogacają surówkę wartościami odżywczymi. Ich obecność wspiera prawidłową pracę organizmu.

Kurczakowe roladki z marynowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi

Przepis jest na tyle uniwersalny, że pasuje niemal do wszystkiego. Świetnie komponuje się z mięsem z grilla, pieczoną rybą lub kaszą w wersji wegetariańskiej. Nadaje daniom świeżość, chrupkość i wyraz, a przy tym wzmacnia organizm. To dowód, że najprostsze składniki kuchni polskiej mogą w kilka minut zamienić zwykły posiłek w coś pełnego smaku i wartości. Jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych i cebuli? Poznaj prosty przepis.

Przepis na surówkę z ogórków kiszonych i cebuli

Składniki:

  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.
Surówka z ogórków kiszonych i cebuli przepis
Pokrój składniki

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  2. W miseczce umieść ogórki, cebulę i oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do wygodnego naczynia.
Surówka z ogórków kiszonych i cebuli przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Wybrane dla Ciebie
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀