Ta surówka oczyszcza organizm i wzmacnia odporność. Robi się ją w 2 minuty

Surówka z ogórków kiszonych i cebuli to szybki sposób na dodatek, który potrafi odświeżyć cały posiłek. To nie tylko smak tradycji, ale też naturalne wsparcie dla odporności i układu trawiennego. Chrupiące ogórki z wyrazistym aromatem i cebula z ostrzejszym charakterem tworzą duet prosty, ale wyjątkowo wartościowy. W kilka minut powstaje surówka, która świetnie sprawdzi się przy codziennym obiedzie lub w roli elementu lekkiej kolacji.
OgórkiFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki kiszone dostarczają probiotyki wspierające prawidłową mikroflorę jelitową, a przy tym są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń i żelazo. Cebula natomiast wnosi związki siarki oraz antyoksydanty, które są ważne dla odporności. Witaminy z grupy B oraz witamina C wzbogacają surówkę wartościami odżywczymi. Ich obecność wspiera prawidłową pracę organizmu.

Kurczakowe roladki z marynowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi

Przepis jest na tyle uniwersalny, że pasuje niemal do wszystkiego. Świetnie komponuje się z mięsem z grilla, pieczoną rybą lub kaszą w wersji wegetariańskiej. Nadaje daniom świeżość, chrupkość i wyraz, a przy tym wzmacnia organizm. To dowód, że najprostsze składniki kuchni polskiej mogą w kilka minut zamienić zwykły posiłek w coś pełnego smaku i wartości. Jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych i cebuli? Poznaj prosty przepis.

Przepis na surówkę z ogórków kiszonych i cebuli

Składniki:

  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.
Surówka z ogórków kiszonych i cebuli przepis
Pokrój składniki

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  2. W miseczce umieść ogórki, cebulę i oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do wygodnego naczynia.
Surówka z ogórków kiszonych i cebuli przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?