Ta surówka oczyszcza organizm i wzmacnia odporność. Robi się ją w 2 minuty
Ogórki kiszone dostarczają probiotyki wspierające prawidłową mikroflorę jelitową, a przy tym są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń i żelazo. Cebula natomiast wnosi związki siarki oraz antyoksydanty, które są ważne dla odporności. Witaminy z grupy B oraz witamina C wzbogacają surówkę wartościami odżywczymi. Ich obecność wspiera prawidłową pracę organizmu.
Kurczakowe roladki z marynowaną cukinią i suszonymi pomidorami. Dodatek do obiadu, który nigdy nie zawodzi
Przepis jest na tyle uniwersalny, że pasuje niemal do wszystkiego. Świetnie komponuje się z mięsem z grilla, pieczoną rybą lub kaszą w wersji wegetariańskiej. Nadaje daniom świeżość, chrupkość i wyraz, a przy tym wzmacnia organizm. To dowód, że najprostsze składniki kuchni polskiej mogą w kilka minut zamienić zwykły posiłek w coś pełnego smaku i wartości. Jak zrobić surówkę z ogórków kiszonych i cebuli? Poznaj prosty przepis.
Przepis na surówkę z ogórków kiszonych i cebuli
Składniki:
- 2-3 ogórki kiszone,
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobno pokrój.
- W miseczce umieść ogórki, cebulę i oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj. Przełóż do wygodnego naczynia.