Wieczorem wystarczy kilka minut. Rano kremowe kokosowe śniadanie bez wysiłku

Wieczorem wystarczy poświęcić kilka minut, aby rano czekało na ciebie kremowe, kokosowe śniadanie gotowe do zjedzenia. Nocna owsianka to idealne rozwiązanie dla osób, które rano nie mają czasu na gotowanie, a chcą rozpocząć dzień od pożywnego i zdrowego posiłku.

OwsiankaPo kilku godzinach wyciągnij gotową owsiankę nocną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dzięki namaczaniu płatków owsianych przez całą noc otrzymasz lekkostrawną, sycącą bazę, która doskonale łączy się z ulubionymi dodatkami. Taka owsianka jest gładka i aromatyczna oraz smakuje jak deser, ale dostarcza energię na wiele godzin.

To śniadanie możesz przygotować na ciepło lub na zimno, w zależności od nastroju i pory roku. Płatki owsiane namaczane przez noc stają się miękkie i kremowe, a mleko kokosowe nadaje im egzotyczny wyraz. Do tego możesz dodać nasiona chia, masło orzechowe, kakao, daktyle lub cynamon, ponieważ tu ogranicza cię tylko wyobraźnia. Dzięki takiej różnorodności za każdym razem możesz stworzyć inną wersję tej samej owsianki i nigdy się nią nie znudzisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem

To rozwiązanie łączy wygodę z wartościami odżywczymi. Płatki owsiane dostarczają błonnik i magnez, wspierają układ nerwowy i pomagają utrzymać równy poziom energii. Mleko kokosowe wzbogaca całość w zdrowe tłuszcze i nadaje niepowtarzalny smak. Dzięki temu owsianka jest nie tylko smaczna i sycąca, ale też wspiera odporność i dobre samopoczucie już od pierwszego posiłku dnia.

Jeśli lubisz nocne owsianki z mlekiem kokosowym – sprawdź również przepis na nocną owsiankę Bounty. Jak zrobić nocną owsiankę o smaku kokosowym? Poznaj prosty przepis.

Przepis na nocną owsiankę kokosową

Składniki:

  • 3 łyżki płatków kokosowych,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • waniliowy aromat spożywczy,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki lub do słoiczka wsyp płatki owsiane, wiórki kokosowe i słodzik. Wymieszaj. 
  2. Dolej mleko kokosowe, kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego i opcjonalnie trochę wody (ilość dostosuj tak, aby przykryć suche składniki). Dokładnie mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  3. Naczynie przykryj folią spożywczą lub zamknij i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Płatki w tym czasie napęcznieją, a smaki dobrze się połączą. 
  4. Owsianka po wyciągnięciu z lodówki jest gotowa do zjedzenia. Zjedz na zimno lub podgrzaną.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy