Wieczorem wystarczy kilka minut. Rano kremowe kokosowe śniadanie bez wysiłku

Wieczorem wystarczy poświęcić kilka minut, aby rano czekało na ciebie kremowe, kokosowe śniadanie gotowe do zjedzenia. Nocna owsianka to idealne rozwiązanie dla osób, które rano nie mają czasu na gotowanie, a chcą rozpocząć dzień od pożywnego i zdrowego posiłku.

OwsiankaPo kilku godzinach wyciągnij gotową owsiankę nocną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dzięki namaczaniu płatków owsianych przez całą noc otrzymasz lekkostrawną, sycącą bazę, która doskonale łączy się z ulubionymi dodatkami. Taka owsianka jest gładka i aromatyczna oraz smakuje jak deser, ale dostarcza energię na wiele godzin.

To śniadanie możesz przygotować na ciepło lub na zimno, w zależności od nastroju i pory roku. Płatki owsiane namaczane przez noc stają się miękkie i kremowe, a mleko kokosowe nadaje im egzotyczny wyraz. Do tego możesz dodać nasiona chia, masło orzechowe, kakao, daktyle lub cynamon, ponieważ tu ogranicza cię tylko wyobraźnia. Dzięki takiej różnorodności za każdym razem możesz stworzyć inną wersję tej samej owsianki i nigdy się nią nie znudzisz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem

To rozwiązanie łączy wygodę z wartościami odżywczymi. Płatki owsiane dostarczają błonnik i magnez, wspierają układ nerwowy i pomagają utrzymać równy poziom energii. Mleko kokosowe wzbogaca całość w zdrowe tłuszcze i nadaje niepowtarzalny smak. Dzięki temu owsianka jest nie tylko smaczna i sycąca, ale też wspiera odporność i dobre samopoczucie już od pierwszego posiłku dnia.

Jeśli lubisz nocne owsianki z mlekiem kokosowym – sprawdź również przepis na nocną owsiankę Bounty. Jak zrobić nocną owsiankę o smaku kokosowym? Poznaj prosty przepis.

Przepis na nocną owsiankę kokosową

Składniki:

  • 3 łyżki płatków kokosowych,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • waniliowy aromat spożywczy,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki lub do słoiczka wsyp płatki owsiane, wiórki kokosowe i słodzik. Wymieszaj. 
  2. Dolej mleko kokosowe, kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego i opcjonalnie trochę wody (ilość dostosuj tak, aby przykryć suche składniki). Dokładnie mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  3. Naczynie przykryj folią spożywczą lub zamknij i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Płatki w tym czasie napęcznieją, a smaki dobrze się połączą. 
  4. Owsianka po wyciągnięciu z lodówki jest gotowa do zjedzenia. Zjedz na zimno lub podgrzaną.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇