Wygląda i smakuje jak deser. To, co jest w środku, zaskakuje każdego

Kasza gryczana z kakao i bananem to danie, które zaskakuje już od pierwszej łyżki. Choć wygląda jak deser, w rzeczywistości to pełnowartościowy, odżywczy posiłek, który może spokojnie zastąpić śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Połączenie delikatnie orzechowej kaszy, intensywnego kakao i naturalnej słodyczy banana tworzy kremową, sycącą kompozycję, której trudno się oprzeć.
DeserPrzełóż kaszę do wygodnego naczynia i na górze rozłóż plasterki banana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kasza gryczana to źródło błonnika oraz cennych witamin i minerałów, w tym magnezu, cynku, żelaza i witamin z grupy B. Wspiera układ nerwowy, wzmacnia odporność i poprawia koncentrację, a przy tym ma niski indeks glikemiczny i pomaga utrzymać uczucie sytości na długo. Wyróżnia się także obecnością lizyny, aminokwasu którego organizm nie produkuje samodzielnie, a który ma kluczowe znaczenie m.in. dla mięśni, kości i dobrej kondycji psychicznej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Ten przepis udowadnia, że słodkie nie musi oznaczać niezdrowe, a kasza gryczana może zaskoczyć nie tylko smakiem, ale też tym, jak dobrze wpływa na samopoczucie i wygląd. Jak zrobić deser z kaszy gryczanej?

Składniki na kaszę gryczaną z kakao i bananem:

Składniki:

  • 5 łyżek kaszy gryczanej,
  • 1/2 banana,
  • 1 szklanka mleka migdałowego,
  • 1 łyżka kakao ciemnego,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżka syropu z agawy.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna. Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej mleko migdałowe (lub inny napój roślinny).
  2. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości i wchłonięcia całości mleka, czyli przez około 20-30 min. W razie potrzeby dolej trochę wody w trakcie gotowania. Jeśli po upływie wskazanego czasu płyn nie zostanie wchłonięty, to zwiększ ogień, aby go odparować.
  3. Pod koniec gotowania przygotuj banana. Banana umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Do ugotowanej kaszy dodaj kakao, olej kokosowy i syrop z agawy. Dokładnie wymieszaj. 
  5. Kaszę przełóż do naczynia. Na górze ułóż plasterki banana. Zjedz na ciepło lub na zimno.
kasza gryczana z kakao i bananem przepis
Przełóż kaszę do wygodnego naczynia i na górze rozłóż plasterki banana
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese