Są w każdym sklepie. Mało kto wie, że można je jeść także na ciepło

Każdy kocha banany, ale mało kto wie, że można je jeść na ciepło. Upieczone ze skórką, stają się niesamowicie kremowe i delikatne. A z dodatkiem rozpuszczonej czekolady i odrobiny cynamonu zamienią się w kuszący, zdrowy deser. Macie ochotę?

Pieczone bananyPieczone banany
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Banany to jedne z najpopularniejszych owocach. Najczęściej zajadamy się nimi na surowo. Banany to świetny dodatek do owsianki, koktajlu, ciast czy owocowej sałatki. Możemy też zrobić z nich placuszki czy słodki chlebek, który świetnie sprawdzi się na śniadanie albo podwieczorek. Ale czy wiecie, że te owoce doskonale smakują również na ciepło? Wystarczy wstawić je do piekarnika lub położyć na grillu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec na zimno. Prosty przepis na efektowny deser

Pieczone banany z czekoladą i cynamonem przepis

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3–4 szczypty cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Banany dokładnie umyj i osusz. Nie obieraj. Przekrój wzdłuż na pół. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 20 minut.
  2. Miąższ powinien być mięciutki i lekko ściemnieć. Upieczonego banana posyp posiekaną drobno czekoladą i cynamonem.
  3. Całość wstaw na 1–2 minuty do piekarnika, aż czekolada się roztopi. Podawaj na talerzu i wyjadaj łyżeczką miąższ z bananowej łódeczki.

Wersja na grill:

  1. Całe banany ze skórką połóż na ruszcie. Powinny ściemnieć, a pod naciskiem być bardzo miękkie.
  2. Przełóż je na talerz i delikatnie otwórz. Uważaj, w środku będą bardzo gorące. Kostki gorzkiej czekolady pokrój na mniejsze kawałki i wetknij w banany.
  3. Owoce posyp cynamonem. Środek wyjadaj łyżeczką.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Fit desery. Na słodko bez cukru © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy