Są w każdym sklepie. Mało kto wie, że można je jeść także na ciepło

Każdy kocha banany, ale mało kto wie, że można je jeść na ciepło. Upieczone ze skórką, stają się niesamowicie kremowe i delikatne. A z dodatkiem rozpuszczonej czekolady i odrobiny cynamonu zamienią się w kuszący, zdrowy deser. Macie ochotę?

Pieczone bananyPieczone banany
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Banany to jedne z najpopularniejszych owocach. Najczęściej zajadamy się nimi na surowo. Banany to świetny dodatek do owsianki, koktajlu, ciast czy owocowej sałatki. Możemy też zrobić z nich placuszki czy słodki chlebek, który świetnie sprawdzi się na śniadanie albo podwieczorek. Ale czy wiecie, że te owoce doskonale smakują również na ciepło? Wystarczy wstawić je do piekarnika lub położyć na grillu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec na zimno. Prosty przepis na efektowny deser

Pieczone banany z czekoladą i cynamonem przepis

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3–4 szczypty cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Banany dokładnie umyj i osusz. Nie obieraj. Przekrój wzdłuż na pół. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 20 minut.
  2. Miąższ powinien być mięciutki i lekko ściemnieć. Upieczonego banana posyp posiekaną drobno czekoladą i cynamonem.
  3. Całość wstaw na 1–2 minuty do piekarnika, aż czekolada się roztopi. Podawaj na talerzu i wyjadaj łyżeczką miąższ z bananowej łódeczki.

Wersja na grill:

  1. Całe banany ze skórką połóż na ruszcie. Powinny ściemnieć, a pod naciskiem być bardzo miękkie.
  2. Przełóż je na talerz i delikatnie otwórz. Uważaj, w środku będą bardzo gorące. Kostki gorzkiej czekolady pokrój na mniejsze kawałki i wetknij w banany.
  3. Owoce posyp cynamonem. Środek wyjadaj łyżeczką.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Fit desery. Na słodko bez cukru © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki