PrzepisProste przepisySą w każdym sklepie. Mało kto wie, że można je jeść także na ciepło

Są w każdym sklepie. Mało kto wie, że można je jeść także na ciepło

Pieczone banany
Pieczone banany
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Każdy kocha banany, ale mało kto wie, że można je jeść na ciepło. Upieczone ze skórką, stają się niesamowicie kremowe i delikatne. A z dodatkiem rozpuszczonej czekolady i odrobiny cynamonu zamienią się w kuszący, zdrowy deser. Macie ochotę?

Banany to jedne z najpopularniejszych owocach. Najczęściej zajadamy się nimi na surowo. Banany to świetny dodatek do owsianki, koktajlu, ciast czy owocowej sałatki. Możemy też zrobić z nich placuszki czy słodki chlebek, który świetnie sprawdzi się na śniadanie albo podwieczorek. Ale czy wiecie, że te owoce doskonale smakują również na ciepło? Wystarczy wstawić je do piekarnika lub położyć na grillu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone banany z czekoladą i cynamonem przepis

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3–4 szczypty cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Banany dokładnie umyj i osusz. Nie obieraj. Przekrój wzdłuż na pół. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 20 minut.
  2. Miąższ powinien być mięciutki i lekko ściemnieć. Upieczonego banana posyp posiekaną drobno czekoladą i cynamonem.
  3. Całość wstaw na 1–2 minuty do piekarnika, aż czekolada się roztopi. Podawaj na talerzu i wyjadaj łyżeczką miąższ z bananowej łódeczki.

Wersja na grill:

  1. Całe banany ze skórką połóż na ruszcie. Powinny ściemnieć, a pod naciskiem być bardzo miękkie.
  2. Przełóż je na talerz i delikatnie otwórz. Uważaj, w środku będą bardzo gorące. Kostki gorzkiej czekolady pokrój na mniejsze kawałki i wetknij w banany.
  3. Owoce posyp cynamonem. Środek wyjadaj łyżeczką.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Fit desery. Na słodko bez cukru© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także