Są w każdym sklepie. Mało kto wie, że można je jeść także na ciepło

Każdy kocha banany, ale mało kto wie, że można je jeść na ciepło. Upieczone ze skórką, stają się niesamowicie kremowe i delikatne. A z dodatkiem rozpuszczonej czekolady i odrobiny cynamonu zamienią się w kuszący, zdrowy deser. Macie ochotę?

Pieczone bananyPieczone banany
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Banany to jedne z najpopularniejszych owocach. Najczęściej zajadamy się nimi na surowo. Banany to świetny dodatek do owsianki, koktajlu, ciast czy owocowej sałatki. Możemy też zrobić z nich placuszki czy słodki chlebek, który świetnie sprawdzi się na śniadanie albo podwieczorek. Ale czy wiecie, że te owoce doskonale smakują również na ciepło? Wystarczy wstawić je do piekarnika lub położyć na grillu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mandarynkowiec na zimno. Prosty przepis na efektowny deser

Pieczone banany z czekoladą i cynamonem przepis

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3–4 szczypty cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Banany dokładnie umyj i osusz. Nie obieraj. Przekrój wzdłuż na pół. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C około 20 minut.
  2. Miąższ powinien być mięciutki i lekko ściemnieć. Upieczonego banana posyp posiekaną drobno czekoladą i cynamonem.
  3. Całość wstaw na 1–2 minuty do piekarnika, aż czekolada się roztopi. Podawaj na talerzu i wyjadaj łyżeczką miąższ z bananowej łódeczki.

Wersja na grill:

  1. Całe banany ze skórką połóż na ruszcie. Powinny ściemnieć, a pod naciskiem być bardzo miękkie.
  2. Przełóż je na talerz i delikatnie otwórz. Uważaj, w środku będą bardzo gorące. Kostki gorzkiej czekolady pokrój na mniejsze kawałki i wetknij w banany.
  3. Owoce posyp cynamonem. Środek wyjadaj łyżeczką.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Fit desery. Na słodko bez cukru © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby