Masz w domu takie banany? Natychmiast wyrzuć, mogą być nafaszerowane chemią

Na co zwracasz uwagę, wybierając banany w sklepie? Na cenę? Kraj pochodzenia? Rodzaj uprawy? To wszystko niewątpliwie ma znaczenie i wiele mówi na temat produktu. Poza powyższymi istnieje jeszcze jedna wytyczna, o której mało kto wie, a która podpowie nam, czy mamy do czynienia z bananami faszerowanymi chemią.

Zwróć na to uwagę, kupując bananyZwróć na to uwagę, kupując banany
Źródło zdjęć: © Pixabay

Nie kolor skórki banana powinien zwracać twoją uwagę podczas zakupów, a wygląd końcówki owocu. O ile sama skóra ma duże znaczenie, to ciemne plamy nie oznaczają, że owoc nie nadaje się do spożycia. Jednak wiele na ten temat może powiedzieć końcówka banana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porowe kieszonki nadziewane mięsem. Niebo w gębie

Takich bananów nie kupuj. Zwróć uwagę na ogonek

Wybierając banany w sklepie, nie rezygnuj z owoców o ciemniejącej skórce, a zwróć szczególną uwagę na kolor ogonka. Dlaczego akurat ta część owocu powinna interesować nas najbardziej? Mianowicie banany, których skórka zmieniła kolor, ale ogonek nadal jest żółty, najpewniej są nafaszerowane chemią. Natomiast kiedy końcówka ciemnieje wraz ze zmianą koloru skórki, możemy mieć pewność, że banan dojrzewa w sposób naturalny.

Kiedy banan jest zepsuty?
Kiedy banan jest zepsuty? © Pixabay

Kiedy banan jest zepsuty?

Często zdarza się, że ludzie unikają konsumpcji bananów pokrytych brązowymi plamami. Jednakże takie owoce są w rzeczywistości dobrze dojrzałe i całkowicie bezpieczne do spożycia. Banany z brązową skórką, mimo że mogą wyglądać nieco nieapetycznie, są w pełni jadalne, pod warunkiem że ich miąższ jest biały i twardy.

Jednakże sytuacja ulega zmianie, gdy pod plamistą skórką zaczyna pojawiać się ciemny miąższ. Jest to niepokojący sygnał, który może wskazywać na zepsucie owocu. W takim bananie mogą znajdować się zarodniki pleśni, które są potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, mogą bowiem wywołać zatrucia pokarmowe i powodować różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe. Dlatego też, jeśli zauważysz, że z banana wycieka płyn, ma on nieprzyjemny zapach lub podejrzany kolor, lepiej go nie spożywać.

Jak prawidłowo przechowywać banany?

Jeśli chcesz, aby banany zachowały świeżość przez jak najdłuższy czas, musisz przestrzegać kilku prostych zasad przechowywania. Po pierwsze, banany powinny być przechowywane z dala od innych owoców i warzyw. Dzieje się tak dlatego, że banany wydzielają etylen - gaz, który przyspiesza ich dojrzewanie. To jest również przydatne, gdy chcemy przyspieszyć dojrzewanie innych owoców, na przykład niedojrzałych gruszek.

Jeśli chcesz opóźnić proces dojrzewania bananów, możesz zawijać końcówki bananów w folię aluminiową lub papierową. Bananów nie powinno się również przechowywać w lodówce. Niskie temperatury mogą zniszczyć skórkę owoców i sprawić, że będą wyglądały nieapetycznie. Pamiętaj, że banany są wrażliwe na uderzenia i ucisk, dlatego przechowuj je w miejscu, gdzie nie będą narażone na mechaniczne uszkodzenia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej