NewsyMasz w domu takie banany? Natychmiast wyrzuć, mogą być nafaszerowane chemią

Masz w domu takie banany? Natychmiast wyrzuć, mogą być nafaszerowane chemią

Zwróć na to uwagę, kupując banany
Zwróć na to uwagę, kupując banany
Źródło zdjęć: © Pixabay

17.01.2024 19:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na co zwracasz uwagę, wybierając banany w sklepie? Na cenę? Kraj pochodzenia? Rodzaj uprawy? To wszystko niewątpliwie ma znaczenie i wiele mówi na temat produktu. Poza powyższymi istnieje jeszcze jedna wytyczna, o której mało kto wie, a która podpowie nam, czy mamy do czynienia z bananami faszerowanymi chemią.

Nie kolor skórki banana powinien zwracać twoją uwagę podczas zakupów, a wygląd końcówki owocu. O ile sama skóra ma duże znaczenie, to ciemne plamy nie oznaczają, że owoc nie nadaje się do spożycia. Jednak wiele na ten temat może powiedzieć końcówka banana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich bananów nie kupuj. Zwróć uwagę na ogonek

Wybierając banany w sklepie, nie rezygnuj z owoców o ciemniejącej skórce, a zwróć szczególną uwagę na kolor ogonka. Dlaczego akurat ta część owocu powinna interesować nas najbardziej? Mianowicie banany, których skórka zmieniła kolor, ale ogonek nadal jest żółty, najpewniej są nafaszerowane chemią. Natomiast kiedy końcówka ciemnieje wraz ze zmianą koloru skórki, możemy mieć pewność, że banan dojrzewa w sposób naturalny.

Kiedy banan jest zepsuty?
Kiedy banan jest zepsuty? © Pixabay

Kiedy banan jest zepsuty?

Często zdarza się, że ludzie unikają konsumpcji bananów pokrytych brązowymi plamami. Jednakże takie owoce są w rzeczywistości dobrze dojrzałe i całkowicie bezpieczne do spożycia. Banany z brązową skórką, mimo że mogą wyglądać nieco nieapetycznie, są w pełni jadalne, pod warunkiem że ich miąższ jest biały i twardy.

Jednakże sytuacja ulega zmianie, gdy pod plamistą skórką zaczyna pojawiać się ciemny miąższ. Jest to niepokojący sygnał, który może wskazywać na zepsucie owocu. W takim bananie mogą znajdować się zarodniki pleśni, które są potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, mogą bowiem wywołać zatrucia pokarmowe i powodować różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe. Dlatego też, jeśli zauważysz, że z banana wycieka płyn, ma on nieprzyjemny zapach lub podejrzany kolor, lepiej go nie spożywać.

Jak prawidłowo przechowywać banany?

Jeśli chcesz, aby banany zachowały świeżość przez jak najdłuższy czas, musisz przestrzegać kilku prostych zasad przechowywania. Po pierwsze, banany powinny być przechowywane z dala od innych owoców i warzyw. Dzieje się tak dlatego, że banany wydzielają etylen - gaz, który przyspiesza ich dojrzewanie. To jest również przydatne, gdy chcemy przyspieszyć dojrzewanie innych owoców, na przykład niedojrzałych gruszek.

Jeśli chcesz opóźnić proces dojrzewania bananów, możesz zawijać końcówki bananów w folię aluminiową lub papierową. Bananów nie powinno się również przechowywać w lodówce. Niskie temperatury mogą zniszczyć skórkę owoców i sprawić, że będą wyglądały nieapetycznie. Pamiętaj, że banany są wrażliwe na uderzenia i ucisk, dlatego przechowuj je w miejscu, gdzie nie będą narażone na mechaniczne uszkodzenia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także