Masz w domu takie banany? Natychmiast wyrzuć, mogą być nafaszerowane chemią

Na co zwracasz uwagę, wybierając banany w sklepie? Na cenę? Kraj pochodzenia? Rodzaj uprawy? To wszystko niewątpliwie ma znaczenie i wiele mówi na temat produktu. Poza powyższymi istnieje jeszcze jedna wytyczna, o której mało kto wie, a która podpowie nam, czy mamy do czynienia z bananami faszerowanymi chemią.

Zwróć na to uwagę, kupując bananyZwróć na to uwagę, kupując banany
Źródło zdjęć: © Pixabay

Nie kolor skórki banana powinien zwracać twoją uwagę podczas zakupów, a wygląd końcówki owocu. O ile sama skóra ma duże znaczenie, to ciemne plamy nie oznaczają, że owoc nie nadaje się do spożycia. Jednak wiele na ten temat może powiedzieć końcówka banana.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porowe kieszonki nadziewane mięsem. Niebo w gębie

Takich bananów nie kupuj. Zwróć uwagę na ogonek

Wybierając banany w sklepie, nie rezygnuj z owoców o ciemniejącej skórce, a zwróć szczególną uwagę na kolor ogonka. Dlaczego akurat ta część owocu powinna interesować nas najbardziej? Mianowicie banany, których skórka zmieniła kolor, ale ogonek nadal jest żółty, najpewniej są nafaszerowane chemią. Natomiast kiedy końcówka ciemnieje wraz ze zmianą koloru skórki, możemy mieć pewność, że banan dojrzewa w sposób naturalny.

Kiedy banan jest zepsuty?
Kiedy banan jest zepsuty? © Pixabay

Kiedy banan jest zepsuty?

Często zdarza się, że ludzie unikają konsumpcji bananów pokrytych brązowymi plamami. Jednakże takie owoce są w rzeczywistości dobrze dojrzałe i całkowicie bezpieczne do spożycia. Banany z brązową skórką, mimo że mogą wyglądać nieco nieapetycznie, są w pełni jadalne, pod warunkiem że ich miąższ jest biały i twardy.

Jednakże sytuacja ulega zmianie, gdy pod plamistą skórką zaczyna pojawiać się ciemny miąższ. Jest to niepokojący sygnał, który może wskazywać na zepsucie owocu. W takim bananie mogą znajdować się zarodniki pleśni, które są potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, mogą bowiem wywołać zatrucia pokarmowe i powodować różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe. Dlatego też, jeśli zauważysz, że z banana wycieka płyn, ma on nieprzyjemny zapach lub podejrzany kolor, lepiej go nie spożywać.

Jak prawidłowo przechowywać banany?

Jeśli chcesz, aby banany zachowały świeżość przez jak najdłuższy czas, musisz przestrzegać kilku prostych zasad przechowywania. Po pierwsze, banany powinny być przechowywane z dala od innych owoców i warzyw. Dzieje się tak dlatego, że banany wydzielają etylen - gaz, który przyspiesza ich dojrzewanie. To jest również przydatne, gdy chcemy przyspieszyć dojrzewanie innych owoców, na przykład niedojrzałych gruszek.

Jeśli chcesz opóźnić proces dojrzewania bananów, możesz zawijać końcówki bananów w folię aluminiową lub papierową. Bananów nie powinno się również przechowywać w lodówce. Niskie temperatury mogą zniszczyć skórkę owoców i sprawić, że będą wyglądały nieapetycznie. Pamiętaj, że banany są wrażliwe na uderzenia i ucisk, dlatego przechowuj je w miejscu, gdzie nie będą narażone na mechaniczne uszkodzenia.

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik