Sałatka Czerwony Kapturek to idealny przepis na imprezę. W rolach głównych jajka i szynka drobiowa
Sałatka Czerwony Kapturek to prosta i pyszna warstwowa sałatka, która świetnie sprawdzi się na każdą imprezę. Szybki i niedrogi przepis na przekąskę.
03.12.2022 11:13
Imprezowa sałatka
Na imprezowym stole nie może zabraknąć prostych i pysznych przysmaków, po które chętnie sięgają Twoi bliscy i rodzina. Absolutnym hitem są zawsze warstwowe sałatki. Świetnie wyglądają w misce lub na dużym talerzu, a dzięki połączeniu różnych składników smakują również nieziemsko. Nasza dzisiejsza sałatka zyskała bajkową nazwę dzięki okrywającej całość kołderce z pomidorków koktajlowych. Warstwy spaja prosty i pyszny sos na bazie majonezu, śmietany i curry.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Sałatka Czerwony Kapturek
Składniki:
- 5 jajek-ugotowanych
- 200 g szynki drobiowej
- 150 g sera żółtego - tartego
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 garście posiekanej natki pietruszki
- około 150 g pomidorków koktajlowych
Sos
- 100 g majonezu
- 150 śmietana 18%
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo. Przekrój je na pół i oddziel żółtka od białek. Każdą z tych części zetrzyj na tarce.
Przygotuj sos. W tym celu połącz ze sobą majonez, śmietanę 18%, przyprawę curry oraz sól i pieprz. Na dużym talerzu umieść rant od tortu. Spód wyłóż startym białkiem i posmaruj częścią przygotowanego sosu.
Wyłóż kolejną warstwę. Jest nią pokrojona w paski (lub w kosteczkę) szynka drobiowa. Ją również przykryj warstwą naszego sosu. Następnie rozsyp starty na małych oczkach żółty ser.
Na ser wyłóż kolejną warstwę z sosu. Następnie dodaj posiekaną w kosteczkę czerwoną cebulę i posyp całość startym żółtkiem jaj. Tak przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Dzięki temu smaki przegryzą się, a składniki dobrze połączą.
Po tym czasie wyjmij sałatkę z lodówki. Udekoruj ją posiekaną natką pietruszki i ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Delikatnie usuń rant, aby odsłonić warstwy. Nasza sałatka jest już gotowa. Smacznego!