Sałatka szwedzka

Sezon na ogórki w pełni, dlatego jeśli nie wiesz jak je wykorzystać, mamy ciekawy patent. Sałatka szwedzka, bo o niej mowa, to idealny dodatek do wielu dań. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Ogórki do naszego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Zalewa

  1. 300 ml woda
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 250 ml ocet spirytusowy

Podstawowe składniki

  1. 1,5 kg ogórki gruntowe
  2. 2 szt. marchewka
  3. 1,5 l woda
  4. 1/3 szkl. sól
  5. 2 łyżeczki ziarna gorczycy z podziałem na pół
  6. 12 szt. ziele angielskie; z podziałem na pół
  7. 6 szt. liście laurowe z podziałem na pół

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od podzielenia ogórków w cienkie talarki. Następnie zalej je wodą z rozpuszczoną solą i odstaw na 2 godziny.

Obrazek

2. W międzyczasie podziel na talarki również marchewki.

Obrazek

3. Rozłóż warzywa do dwóch dużych słoików. Do każdego słoika dodaj również ziarna gorczycy, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Obrazek

4. Po dwóch godzinach odsącz wodę od ogórków. Po czym przełóż je do słoika.

Obrazek

5. Czas na przygotowanie zalewy. W tym celu połącz na palniku wodę oraz cukier. Po zagotowaniu dodaj do garnka ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Zalej ogórki.

Obrazek

6. Zamknij szczelnie słoiki i pasteryzuj je przez 15 minut.

Obrazek

7. Sałatka szwedzka nadaje się do spożycia po ok. 7 dniach.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze