PrzepisDania główneSchab zapiekany na ziemniakach

Schab zapiekany na ziemniakach

Schab zapiekany na ziemniakach
Pyszności

06.06.2021 17:00, aktual.: 07.06.2021 08:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Schab zapiekany na ziemniakach to nasz sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Schab

  1. 5 plastrów schab
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 3-4 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1 łyżeczka czosnek suszony
  6. 1 łyżeczka cebula granulowana
  7. 1 łyżeczka słodka papryka
  8. 1 łyżeczka majeranek

Serowa pierzynka

  1. 4 łyżki jogurt naturalny
  2. 2 łyżki majonez
  3. 120 g żółty ser
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka pieprz

Ziemniaki

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 1 łyżeczka majeranek
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 4-5 szt. ziemniaki
  5. 2-3 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Podziel schab na 5 plastrów. Następnie połącz mięso z oliwą z oliwek, cebulą granulowaną, suszonym czosnkiem, solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw mięso do lodówki na 1-2 godziny.

Obraz

2. W międzyczasie podziel ziemniaki na mniejsze kawałki. Nam w tym zadaniu pomógł robot kuchenny marki Philips.

Obraz

3. Przygotowane ziemniaki wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz majerankiem.

Obraz

4. I na koniec serowa mieszanka. Aby ją przygotować, połącz: żółty ser, jogurt i majonez. Nie zapomnij także o soli i pieprzu.

Obraz

5. Na dnie formy do pieczenia umieść wcześniej przygotowane ziemniaki. Potem ułóż kolejno zamarynowane mięso i serową mieszankę. Gotową zapiekankę wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz