WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Schab zapiekany na ziemniakach

Schab zapiekany na ziemniakach to nasz sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Schab

  1. 5 plastrów schab
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 3-4 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1 łyżeczka czosnek suszony
  6. 1 łyżeczka cebula granulowana
  7. 1 łyżeczka słodka papryka
  8. 1 łyżeczka majeranek

Serowa pierzynka

  1. 4 łyżki jogurt naturalny
  2. 2 łyżki majonez
  3. 120 g żółty ser
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka pieprz

Ziemniaki

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 1 łyżeczka majeranek
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 4-5 szt. ziemniaki
  5. 2-3 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Podziel schab na 5 plastrów. Następnie połącz mięso z oliwą z oliwek, cebulą granulowaną, suszonym czosnkiem, solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw mięso do lodówki na 1-2 godziny.

Obrazek

2. W międzyczasie podziel ziemniaki na mniejsze kawałki. Nam w tym zadaniu pomógł robot kuchenny marki Philips.

Obrazek

3. Przygotowane ziemniaki wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz majerankiem.

Obrazek

4. I na koniec serowa mieszanka. Aby ją przygotować, połącz: żółty ser, jogurt i majonez. Nie zapomnij także o soli i pieprzu.

Obrazek

5. Na dnie formy do pieczenia umieść wcześniej przygotowane ziemniaki. Potem ułóż kolejno zamarynowane mięso i serową mieszankę. Gotową zapiekankę wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser