Schab zapiekany na ziemniakach

Schab zapiekany na ziemniakach to nasz sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Obrazek
Pyszności

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki:

Schab

  1. 5 plastrów schab
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 3-4 łyżki oliwa z oliwek
  5. 1 łyżeczka czosnek suszony
  6. 1 łyżeczka cebula granulowana
  7. 1 łyżeczka słodka papryka
  8. 1 łyżeczka majeranek

Serowa pierzynka

  1. 4 łyżki jogurt naturalny
  2. 2 łyżki majonez
  3. 120 g żółty ser
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1 łyżeczka pieprz

Ziemniaki

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 1 łyżeczka majeranek
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 4-5 szt. ziemniaki
  5. 2-3 łyżki oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Podziel schab na 5 plastrów. Następnie połącz mięso z oliwą z oliwek, cebulą granulowaną, suszonym czosnkiem, solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw mięso do lodówki na 1-2 godziny.

Obrazek

2. W międzyczasie podziel ziemniaki na mniejsze kawałki. Nam w tym zadaniu pomógł robot kuchenny marki Philips.

Obrazek

3. Przygotowane ziemniaki wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz majerankiem.

Obrazek

4. I na koniec serowa mieszanka. Aby ją przygotować, połącz: żółty ser, jogurt i majonez. Nie zapomnij także o soli i pieprzu.

Obrazek

5. Na dnie formy do pieczenia umieść wcześniej przygotowane ziemniaki. Potem ułóż kolejno zamarynowane mięso i serową mieszankę. Gotową zapiekankę wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione