Schabowe ruloniki z pieczarkowym farszem podane na ziemniaczanym chruście

Schabowe ruloniki z pieczarkowym farszem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Sycące mięso z połączeniu z ziemniaczanym chrustem zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Obrazek
Agnieszka

Przepis sprawdzi się nie tylko na codzień, ale także podczas bardziej formalnych uroczystości. Danie może świecić triumfy na każdym rodzinnym przyjęciu. Połączenie schabu i pieczarem to strzał w 10 - nie ma szansy, żeby komuś nie posmakowało. Perfekcyjny chrust udało nam się stworzyć przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Składniki:

  • pół kg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram żółtego sera
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg schabu bez kości
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół kg ziemniaków
  • olej

Schabowe ruloniki z pieczarkowym farszem krok po kroku

Przygotowanie dania rozpoczniemy od farszu. Pieczarki pokrój na drobno i podmaż na oleju bądź maśle. Gdy zmiękną oraz zmniejszą swoją objętość dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Dodaj także sól i pieprz do smaku. Pieczarki zdejmij z patelni i dodaj do nich starty ser, a następnie dokładnie wymieszaj.

Obrazek

Schab pokrój w plastry i cienko rozbij. Aby nie przerwać mięsa warto zabezpieczyć mięso folią. Na środek każdego rozbitego plastra schabu dodaj kopiastą łyżkę farszu, a następnie uformuj rulonik. Gotowe schabowe ruloniki ułóż ciasto w naczyniu żaroodpornym.

Obrazek

Ruloniki zalej śmietanką, a następnie przygotuj ziemniaki. Należy je obrać, a następnie w Zoodlerze przygotować z nich estetycznie "spaghetti".

Obrazek

Gotowe ziemniaki przełóż do miski, dodaj olej oraz sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na wierzchu schabu. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę, aby ziemniaki stały się przyjemnie chrupiące.

Obrazek

Gotowe ruloniki schabowe podawaj na chruście ziemniaczanym. Najlepiej czują się w towarzystwie soczystej surówki albo klasycznej mizerii. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej