PrzepisPrzed podaniem, siostra Anastazja zapieka swoje schabowe z tymi składnikami. Są wyborne

Przed podaniem, siostra Anastazja zapieka swoje schabowe z tymi składnikami. Są wyborne

Schabowe siostry Anastazji - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA  i kadr z materiału na kanale YouTube Salve TV
Schabowe siostry Anastazji - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA i kadr z materiału na kanale YouTube Salve TV
28.11.2022 13:54

Tradycyjne kotlety schabowe to przysmak, który króluje podczas niedzielnych obiadów, w wielu polskich domach. Okazuje się jednak, że schab można tu przyrządzić w nieco innym wydaniu. Doskonale świadczy o tym, chociażby przepis na schabowe siostry Anastazji. To tradycyjna receptura z pewnym, tajemniczym dodatkiem.

Schabowe siostry Anastazji - dodaj składnik, który zrobi różnicę

Dlaczego lubimy kotlety schabowe? Przede wszystkim z powodu, że są smaczne, należą do kategorii popularnych polskich dań, są stosunkowo proste w przygotowaniu, czy też ze względu na to, że lubi je każdy. A czy wiesz, że możesz sprawić, że te popularne kotlety staną się jeszcze lepsze? Już dziś wypróbuj przepis na schabowe siostry Anastazji. Wykorzystany został tu pasztet drobiowy, który w połączeniu z serem żółtym, nadaje kotletom wyjątkowe smaku. Różnicą jest również to, że schabowe są w tym przypadku i smażone i pieczone.

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Marioli
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Jak przygotować schabowe siostry Anastazji?

To bardzo proste! Wspomniane tajemnicze składniki należy wykorzystać na samym końcu, tuż przed włożeniem do piekarnika. Dzięki temu schabowe siostry Anastazji po prostu będą się rozpływać w ustach. Już dziś wypróbuj tę niezwykłą recepturę.

Składniki:

  • 4-5 plastrów schabu
  • łyżka mąki
  • jajko
  • pasztet drobiowy
  • 100 g żółtego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • olej
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz przygotować kotlety schabowe siostry Anastazji, to tradycyjnie należy rozpocząć od rozbicia i przyprawienia mięsa. Kolejny krok jest taki sam jak w przypadku tradycyjnych schabowych. Schab panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po 4 minuty na każdej ze stron. Gdy je usmażymy, to przystępujemy do posmarowania ich pasztetem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ser żółty pokrojony w plastry i układamy na mięsie, w równych odstępach. Dobrze będzie wybrać ser, który łatwo się roztapia.

Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva
Kotlety schabowe - Pyszności; foto: Canva

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Na blaszce rozwijamy papier do pieczenia i układamy na nim nasze kotlety. Wstawiamy je do piekarnika zaledwie na minutę. Przed podaniem naszego dania, posypujemy je jeszcze natką pietruszki. Schabowe są już gotowe. Smacznego!

A co powiesz na soczyste udka z kurczaka manierowane w jogurcie? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także