Schabowe wkładam wcześniej do niezwykłej marynaty. Są niesamowicie miękkie i soczyste
Teoretycznie każdy wie, jak przygotować schabowe. Dlaczego za każdym razem wychodzą inaczej? Na walory smakowe najważniejszy wpływ ma jakość mięsa, ale istotne są także inne elementy, takie jak stopień rozbicia kotletów czy marynata. Wiele osób nie przykłada wagi do tych etapów przygotowania mięsa, a mogą zaważyć na smaku tradycyjnej polskiej potrawy.
Najczęściej mięso na schabowe marynowane jest w oleju z dodatkiem podstawowych przypraw. Niektórzy z braku czasu nawet nie wkładają kotletów do lodówki. Szybko nacierają je solą, pieprzem, opcjonalnie przetartą cebulą lub czosnkiem. Takie schabowe przygotowane w pośpiechu często wychodzą suche i bez smaku, ponieważ mięso nie miało czasu nabrać soczystości i aromatu przypraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina
Prosta marynata do kotletów schabowych
Przygotowanie tej marynaty nie zabierze ci wiele czasu. Najpierw rozbij kotlety tłuczkiem – ten etap możesz pominąć, gdy już w sklepie poprosisz o rozbicie kotletów. Potem mięso natrzyj solą i obtocz w majonezie. Następnie miskę z kotletami przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie sól zmiękcza mięso, które otwiera się, by chłonąć marynatę.
Do majonezu dodaj ulubione przyprawy
Majonez do marynowania mięsa możesz wymieszać z klasycznymi przyprawami, których używasz do przygotowywania schabowych. Doskonałym wyborem jest czosnek granulowany, świeżo zmielony pieprz lub pieprz ziołowy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę ostrej papryki.
Przepis na schabowe z majonezem
Dwa ostatnie kluczowe etapy przygotowywania schabowych to panierowanie i smażenie na patelni. Moją ulubioną panierką jest bułka tarta wymieszana z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i taką znajdziesz w poniższym przepisie. Możesz także użyć samej bułki tartej, płatków owsianych, rozdrobnionych orzechów bądź panierki panko.
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego pokrojonego na kotlety,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki majonezu,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta ostrej papryki,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 100 g bułki tartej,
- 50 g płatków kukurydzianych zmiksowanych na proszek,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Wykonanie:
- Mięso rozbij tłuczkiem na kotlety – uważaj, żeby się nie przerwały.
- Natrzyj solą z obydwu stron.
- Następnie obtocz w majonezie wymieszanym z czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Wyjmij mięso i pozwól, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Kotlety obtaczaj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi.
- Smaż na złoty kolor z jednej i drugiej strony.