Schabowe wkładam wcześniej do niezwykłej marynaty. Są niesamowicie miękkie i soczyste

Teoretycznie każdy wie, jak przygotować schabowe. Dlaczego za każdym razem wychodzą inaczej? Na walory smakowe najważniejszy wpływ ma jakość mięsa, ale istotne są także inne elementy, takie jak stopień rozbicia kotletów czy marynata. Wiele osób nie przykłada wagi do tych etapów przygotowania mięsa, a mogą zaważyć na smaku tradycyjnej polskiej potrawy.

Pamiętaj o marynowaniu mięsa na kotlety schabowePamiętaj o marynowaniu mięsa na kotlety schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Najczęściej mięso na schabowe marynowane jest w oleju z dodatkiem podstawowych przypraw. Niektórzy z braku czasu nawet nie wkładają kotletów do lodówki. Szybko nacierają je solą, pieprzem, opcjonalnie przetartą cebulą lub czosnkiem. Takie schabowe przygotowane w pośpiechu często wychodzą suche i bez smaku, ponieważ mięso nie miało czasu nabrać soczystości i aromatu przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Prosta marynata do kotletów schabowych

Przygotowanie tej marynaty nie zabierze ci wiele czasu. Najpierw rozbij kotlety tłuczkiem – ten etap możesz pominąć, gdy już w sklepie poprosisz o rozbicie kotletów. Potem mięso natrzyj solą i obtocz w majonezie. Następnie miskę z kotletami przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie sól zmiękcza mięso, które otwiera się, by chłonąć marynatę.

Do majonezu dodaj ulubione przyprawy

Majonez do marynowania mięsa możesz wymieszać z klasycznymi przyprawami, których używasz do przygotowywania schabowych. Doskonałym wyborem jest czosnek granulowany, świeżo zmielony pieprz lub pieprz ziołowy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę ostrej papryki.

Przepis na schabowe z majonezem

Dwa ostatnie kluczowe etapy przygotowywania schabowych to panierowanie i smażenie na patelni. Moją ulubioną panierką jest bułka tarta wymieszana z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i taką znajdziesz w poniższym przepisie. Możesz także użyć samej bułki tartej, płatków owsianych, rozdrobnionych orzechów bądź panierki panko

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego pokrojonego na kotlety,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki majonezu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • 50 g płatków kukurydzianych zmiksowanych na proszek,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Wykonanie:

  1. Mięso rozbij tłuczkiem na kotlety – uważaj, żeby się nie przerwały.
  2. Natrzyj solą z obydwu stron.
  3. Następnie obtocz w majonezie wymieszanym z czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Wyjmij mięso i pozwól, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  5. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Kotlety obtaczaj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi.
  6. Smaż na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀