Serduszkowe ciasto z truskawkami i czekoladą

Jeśli kochasz truskawki i czekoladę, mam dla Ciebie genialny przepis, który pokocha cała Twoja rodzina!

Obrazek
Pyszności

Co więcej, przygotowanie pysznego serduszkowego ciasta nie wymaga skomplikowanych działań i wielu składników! Czego chcieć więcej?

Składniki:

  1. 2 szkl. cukier biały
  2. 2 łyżki skrobia kukurydziana
  3. 400 g truskawki
  4. 4 łyżki sok z cytryny
  5. 2 szt. kruche ciasto
  6. 1 tabliczka czekolada gorzka
  7. 2 łyżki mleko
  8. 1 łyżka cukier puder do przybrania
Sposób przygotowania:

1. Do miski, w której znajduje się cukier biały, dodaj 2 łyżki skrobi kukurydzianej. Dobrze wymieszaj.

Obrazek

2. Powstałą mieszankę połącz z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Dodaj sok z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. W formie do pieczenia umieść jeden arkusz ciasta kruchego. Następnie posyp je gorzką czekoladą, wcześniej pokrojoną w drobne paseczki.

Obrazek

4. Na czekoladzie umieść truskawki, które wcześniej połączyłaś z cukrem i sokiem z cytryny.

Obrazek

5. Z drugiego arkusza ciasta kruchego wykrój serduszka.

Obrazek

6. Następnie przełóż arkusz do formy, przykrywając truskawki i czekoladę.

Obrazek

7. Posmaruj delikatnie ciasto mlekiem i włóż je do piekarnika na 30 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180°C.

Obrazek

8. Przed podaniem każdy kawałek ciasta możesz udekorować za pomocą cukru pudru. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo