Serduszkowe ciasto z truskawkami i czekoladą

Jeśli kochasz truskawki i czekoladę, mam dla Ciebie genialny przepis, który pokocha cała Twoja rodzina!

Obrazek
Pyszności

Co więcej, przygotowanie pysznego serduszkowego ciasta nie wymaga skomplikowanych działań i wielu składników! Czego chcieć więcej?

Składniki:

  1. 2 szkl. cukier biały
  2. 2 łyżki skrobia kukurydziana
  3. 400 g truskawki
  4. 4 łyżki sok z cytryny
  5. 2 szt. kruche ciasto
  6. 1 tabliczka czekolada gorzka
  7. 2 łyżki mleko
  8. 1 łyżka cukier puder do przybrania
Sposób przygotowania:

1. Do miski, w której znajduje się cukier biały, dodaj 2 łyżki skrobi kukurydzianej. Dobrze wymieszaj.

Obrazek

2. Powstałą mieszankę połącz z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Dodaj sok z cytryny i ponownie dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. W formie do pieczenia umieść jeden arkusz ciasta kruchego. Następnie posyp je gorzką czekoladą, wcześniej pokrojoną w drobne paseczki.

Obrazek

4. Na czekoladzie umieść truskawki, które wcześniej połączyłaś z cukrem i sokiem z cytryny.

Obrazek

5. Z drugiego arkusza ciasta kruchego wykrój serduszka.

Obrazek

6. Następnie przełóż arkusz do formy, przykrywając truskawki i czekoladę.

Obrazek

7. Posmaruj delikatnie ciasto mlekiem i włóż je do piekarnika na 30 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180°C.

Obrazek

8. Przed podaniem każdy kawałek ciasta możesz udekorować za pomocą cukru pudru. I gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie