Sernik z 2 składników to prawdziwy hit. W dodatku wychodzi miękki i puszysty
Sernik rozpływa się w ustach i zostawia nas ze smakiem twarogowej słodyczy. To idealny dodatek do kawy lub herbaty. Często gości na polskich stołach. Zazwyczaj kojarzy nam się z długim i żmudnym przygotowaniem oraz niekończącą się listą składników. W przypadku tego ciasta przydadzą się wam tylko dwa produkty.
01.09.2023 13:00
Obłędnie smaczny jajeczno-twarogowy sernik, któremu nie będziesz mogła się oprzeć. Jest mięciutki i bardzo puszysty - wręcz rozpływa się w ustach. Zazwyczaj musimy poświęcić mnóstwo czasu, by przygotować ów wypiek. Najpierw robi się spód, potem tworzymy masę serową. Gdy wkładamy go do piekarnika, modlimy się, by nie opadł. W tym przypadku nie musimy się aż tak stresować. Sernik przygotujemy bowiem z dwóch składników, które bardzo łatwo znaleźć w sklepach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić dwuskładnikowy sernik?
To nie jest fejk, naprawdę potrzebujecie dwóch podstawowych składników do przygotowania tego deseru. Ciasto zrobicie z czterech całych jajek oraz półkilogramowego półtłustego twarogu na sernik. Powinien być ten z wiaderka. Jeśli jednak takiego nie znaleźliście, musicie dodać też pół szklanki cukru. Taka ilość składników sprawi, że zrobicie ciasto, które zmieści się w tortownicy o średnicy 20-22 cm.
Sposób przygotowania:
- Na początku trzykrotnie zmiel twaróg. Jeśli używasz zwykłego sera, to dobry moment, by dodać pół szklanki cukru. Zmiksuj składniki blenderem.
- Oddziel żółtka od białek. Pierwszą część jajka dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie. Drugą część przełóż do innej miski (najlepiej wysokiej) i ubij na sztywną pianę.
- Ubite białko ostrożnie przekładaj do masy serowej (najlepiej co jakiś czas po jednej łyżce) i bardzo delikatnie mieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na nią wylej masę i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 45 minut.
- Gdy ten czas minie, wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik. Ciasto powinno wystygnąć.
- Po wyjęciu sernika z piekarnika posyp je pudrem cukrem lub polej czekoladą. Wstaw na jakiś czas do lodówki. Podawaj od razu po schłodzeniu.