PrzepisCiastaSernik z 2 składników to prawdziwy hit. W dodatku wychodzi miękki i puszysty

Sernik z 2 składników to prawdziwy hit. W dodatku wychodzi miękki i puszysty

Sernik
Sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.09.2023 13:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sernik rozpływa się w ustach i zostawia nas ze smakiem twarogowej słodyczy. To idealny dodatek do kawy lub herbaty. Często gości na polskich stołach. Zazwyczaj kojarzy nam się z długim i żmudnym przygotowaniem oraz niekończącą się listą składników. W przypadku tego ciasta przydadzą się wam tylko dwa produkty.

Obłędnie smaczny jajeczno-twarogowy sernik, któremu nie będziesz mogła się oprzeć. Jest mięciutki i bardzo puszysty - wręcz rozpływa się w ustach. Zazwyczaj musimy poświęcić mnóstwo czasu, by przygotować ów wypiek. Najpierw robi się spód, potem tworzymy masę serową. Gdy wkładamy go do piekarnika, modlimy się, by nie opadł. W tym przypadku nie musimy się aż tak stresować. Sernik przygotujemy bowiem z dwóch składników, które bardzo łatwo znaleźć w sklepach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dwuskładnikowy sernik?

To nie jest fejk, naprawdę potrzebujecie dwóch podstawowych składników do przygotowania tego deseru. Ciasto zrobicie z czterech całych jajek oraz półkilogramowego półtłustego twarogu na sernik. Powinien być ten z wiaderka. Jeśli jednak takiego nie znaleźliście, musicie dodać też pół szklanki cukru. Taka ilość składników sprawi, że zrobicie ciasto, które zmieści się w tortownicy o średnicy 20-22 cm.

Sernik
Sernik© Pxhere

Sposób przygotowania:

  1. Na początku trzykrotnie zmiel twaróg. Jeśli używasz zwykłego sera, to dobry moment, by dodać pół szklanki cukru. Zmiksuj składniki blenderem.
  2. Oddziel żółtka od białek. Pierwszą część jajka dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie. Drugą część przełóż do innej miski (najlepiej wysokiej) i ubij na sztywną pianę.
  3. Ubite białko ostrożnie przekładaj do masy serowej (najlepiej co jakiś czas po jednej łyżce) i bardzo delikatnie mieszaj.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na nią wylej masę i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 45 minut.
  5. Gdy ten czas minie, wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik. Ciasto powinno wystygnąć.
  6. Po wyjęciu sernika z piekarnika posyp je pudrem cukrem lub polej czekoladą. Wstaw na jakiś czas do lodówki. Podawaj od razu po schłodzeniu.