Serowe klopsiki na warzywnym makaronie

Serowe klopsiki na warzywnym makaronie to pyszny i sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Takiej mieszance nie sposób odmówić, o czym przekonasz się już za moment.

Obrazek
Pyszności

Makaron do tego przepisu przygotowaliśmy w mgnieniu oka dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Makaron z pietruszki

  1. 1 szt. korzeń pietruszki
  2. 2 łyżki oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka pieprz
  4. 1 łyżeczka sól

Klopsiki

  1. 2 szt. jajka
  2. 1/3 szkl. mleko
  3. 1/2 szkl. natka pietruszki posiekana
  4. 6 szt. mozzarella małe kwadraciki
  5. 400 ml passata pomidorowa
  6. 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 1 łyżeczka sól
  9. 500 g mięso mielone
  10. 1 łyżeczka czosnek
  11. 1 łyżeczka sól
  12. 1 łyżeczka pieprz
  13. 1/2 szkl. parmezan (z podziałem na pół)
  14. 1/3 szkl. bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania klopsików. W tym celu połącz: mięso mielone, czosnek, sól, pieprz, parmezan, bułkę tartą, jajka, mleko i natkę pietruszki.

Obrazek

2. Z powstałej mieszanki stwórz klopsiki i umieść w środku kawałek żółtego sera.

Obrazek

3. Podsmaż klopsiki na patelni. Po chwili dodaj passatę pomidorową, zioła prowansalskie, pieprz oraz sól.

Obrazek

4. W międzyczasie zoodluj korzeń pietruszki. Powstały makaron przełóż do formy, polej oliwą z oliwek i dopraw przy pomocy soli oraz pieprzu.

Obrazek

5. Na warzywnym makaronie ułóż klopsiki i posyp parmezanem. Tak przygotowane danie wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach