Składy kabanosów w sklepach - co siedzi w ukochanej przekąsce Polaków?

Kabanosy to produkt, który w naszej diecie gości bardzo często. Najczęściej w formie przekąski między posiłkami lub na imprezach z przyjaciółmi. Czy słusznie? Czy spożywanie kabanosów jest zdrowe? Sprawdziliśmy składy kabanosów w sklepach i przeanalizowaliśmy składniki. Teraz bez trudu wybierzesz w sklepie nie tylko pyszną, ale także zdrową przekąskę.

Obrazek
Paulina
Obrazek

Składy kabanosów w sklepach

Biorąc pod lupę kabanosy, zwróćmy uwagę, że zwykle znajduje się w nich niewiele mięsa, a często jest to mięso oddzielane mechanicznie. Mięso oddzielane mechaniczne jest najgorszym rodzajem mięsa. Resztę kabanosa stanowią konserwanty, barwniki, tłuszcz zwierzęcy, sól i azotyn sodu. Tak więc czy faktycznie warto po nie sięgać? Pytając dietetyka, na pewno odradziłby Ci ten produkt i pokazał jak szukać dobrego zamiennika.

Obrazek

Czy kabanos, kabanosowi równy?

Kabanosy dobrej jakości nie powinny zawierać takich produktów jak: cukier, glukoza, przeciwutleniacze, stabilizatory, substancje konserwujące, regulatory kwasowości, substancje żelujące itp. Głównym składnikiem dobrej jakości produktu powinno być mięso oraz niewielka ilość przypraw, oraz soli. Producenci coraz mocnej zwracają uwagę na potrzeby konsumentów i wychodzą z propozycjami coraz lepszych produktów.

Obrazek

Nie daj się zmanipulować

Dodatek tłuszczu i substancji konserwujących umożliwia manipulację walorami smakowymi, wyglądem oraz okresem przydatności do spożycia. Wzrost walorów smakowych nie niesie jednak za sobą wzrostu wartości odżywczej mięsa przetworzonego, tylko ryzyko wielu chorób. Składy kabanosów w sklepach pokazują często, że zawartość soli przekracza dozwoloną ilość, jaką rekomendują specjaliści.

Nadmiar soli w diecie, może prowadzić do nadciśnienia. Dane z maja tego roku pokazują, że niemal 10 mln dorosłych Polaków ma nadciśnienie. Nieleczone może prowadzić do m.in. udarów, choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca i niewydolności nerek. Na pewno masz kogoś wśród swoich bliskich z tym schorzeniem. Wybieraj lepiej! Kabanosy do takich wyborów nie należą!

Obrazek

Nadmiar mięsa w diecie szkodzi

Wyniki badań są jednoznaczne. Spożycie zbyt dużej ilości mięsa negatywnie wpływa na zdrowie ludzkie. Patrząc na dietę Polaków, raczej nie spotkamy się, z tym że przeważa w naszej diecie białko roślinne. Jest wręcz przeciwnie. Wykazano, że większe spożycie mięsa czerwonego i przetworzonego (a z takim mamy doczynienie w kabanosach) zwiększa ryzyko rozwoju chorób przewlekłych takich jak cukrzyca, nadciśnienie czy nowotwory.

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀