Skrzydełka z kurczaka smażone na patelni z warzywami. Jednogarnkowy obiad za niewielkie pieniądze
Wszyscy kochamy jednogarnkowe dania. Jest to przede wszystkim spowodowane tym, że unikamy w ten sposób bałaganu w kuchni, a potrawy przyrządza się szybko i smacznie. Sprawdź przepis na skrzydełka z patelni z warzywami. To proste i niezwykle smaczne danie.
Skrzydełka z patelni z warzywami - pomysł na prosty, tani i niezwykle smaczny obiad!
Mamy dla Ciebie propozycję smacznego dania, które przygotujesz w parę chwil. Jest to jednogarnkowa opcja, dzięki czemu unikniesz bałaganu w kuchni. Skrzydełka wyjdą soczyste i aromatyczne. A wszystko to, dzięki wspaniałym przyprawom i warzywom, które wzbogacają smak tego jednogarnkowego dania. To idealna opcja dla całej rodziny. Twoje dzieci pokochają smak tak przyrządzonego dania z drobiu. Gwarantujemy, że skrzydełka z patelni z warzywami to prawdziwy strzał w dziesiątkę.
Jak przygotować skrzydełka z patelni z warzywami?
Można je przygotować tradycyjnie lub w sosie. Zarówno jedna, jak i druga opcja będzie wyjątkowa i smaczna. My postanowiliśmy zaprezentować Wam tę tradycyjną wersję. Uważamy ją za tę najlepszą, którą warto przetestować w swoim własnym domu. Efekt zachwyci wszystkich.
Składniki:
- kilogram skrzydełek
- około 5-6 ziemniaków
- 3 nieduże cebule
- 2 marchewki
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- papryka słodka mielona
- majeranek
- papryka ostra mielona
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Skrzydełka z patelni z warzywami to prawdziwa rewelacja. Rozpoczynamy od przygotowania skrzydełek, które należy umyć, oczyścić i przekroić na trzy części. Końcówki można odrzucić, bo nie będą nam potrzebne, lub dodać do rosołu. Kolejny krok to przyprawienie skrzydełek - przekładamy je do miski, oprószamy przyprawami, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. To dobry moment, by przygotować warzywa. Obraną marchewkę kroimy w słupki, a cebulki i obrane ziemniaki - w ćwiartki. Wszystkie warzywa należy umieścić w misce, oprószyć przyprawami i dokładnie wymieszać.
Czas na smażenie skrzydełek. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy skrzydełka i smażymy na rumiano, na dużym ogniu. Następnie zdejmujemy je z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Ponownie dodajemy mięso i wszystko dokładnie mieszamy. Skrzydełka z patelni z warzywami należy podlać wodą i zagotować. Zmniejszamy ogień i dusimy przez około 40 minut. Robimy to do uzyskania miękkości warzyw i skrzydełek. Na sam koniec, nasze danie posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego!
Szukasz inspiracji na dania z drobiu? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pierś z kurczaka w boczku z sosem BBQ i cheddarem: